Quantcast

Ketvirtadienis – paskutinė diena balsuoti iš anksto savivaldos rinkimuose

  • Teksto dydis:

Sekmadienį į savo savivaldybės rinkimų apylinkę atvykti negalintys rinkėjai ketvirtadienį dar gali balsuoti iš anksto.

Balsavimas iš anksto savivaldybių tarybų ir tiesioginiuose merų rinkimuose vyks nuo 7 val. iki 20 valandos visuose Lietuvoje savivaldybių pastatuose.

Didžiuosiuose miestuose yra įrengta daugiau išankstinio balsavimo vietų: Vilniuje, be savivaldybės Konstitucijos prospekte, dar galima balsuoti Vilniaus universiteto Sveikatos ir sporto centre (Saulėtekio al. 26), A. Sacharovo aikštėje prie Spaudos rūmų bei miesto centre esančioje Lukiškių aikštėje.

Vilniaus rajono savivaldybė rinkėjus kviečia į dvi balsavimo vietas – savivaldybės pastate (Rinktinės g. 50) ir Nemenčinės daugiafunkciniame kultūros centre (Švenčionių g. 12, Nemenčinėje). Kaune išankstinis balsavimas organizuojamas Kauno miesto savivaldybės pastate (Laisvės al. 96), S. Dariaus ir S. Girėno stadiono pastate (Perkūno al. 5) ir Kauno rajono savivaldybės pastate (Savanorių pr. 371).

Balsuoti iš anksto rinkėjai gali bet kurioje šalies savivaldybėje, tačiau rinkimų dieną, sekmadienį, tokios galimybės jau nebus – rinkėjai turės atvykti į tos savivaldybės, kurioje yra deklaravę gyvenamąją vietą, rinkimų apylinkes 7–20 valandomis.

Į balsavimo vietas dėl pagrįstų priežasčių negalintiems atvykti rinkėjams numatytas balsavimas organizuojamas specialiuosiuose punktuose, jis tęsis iki penktadienio.

Kovo 1–3 dienomis balsavimas specialiuosiuose paštuose vyksta ligoninėse, socialinės globos ir rūpybos įstaigose, kariuomenės vienetuose, bausmių atlikimo vietose. 

Nuo penktadienio rinkimų komisijų nariai organizuos balsavimą rinkėjų namuose. Balsuoti namuose gali neįgalieji, neįgaliuosius namuose slaugantys asmenys, dėl ligos nedarbingi žmonės. Kaip ir anksčiau, taip ir šių rinkimų metu, balsuoti namuose galės rinkėjai, sulaukę 70 ir daugiau metų.

Pagrindinę rinkimų dieną – kovo 5-ąją – bus balsuojama rinkimų apylinkėse, jos darbą pradės 7 val. ryto ir veiks iki 20 val. vakaro.

Einant balsuoti rinkėjui reikia turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą: pasą, asmens tapatybės kortelę. Taip pat tinka ir kiti Lietuvoje išduoti dokumentai, kuriuose yra rinkėjo nuotrauka ir asmens kodas: vairuotojo pažymėjimas, pensininko pažymėjimas, diplomatinis pasas ir panašiai. 

Teisę balsuoti savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose turintys Europos Sąjungos valstybių narių piliečiai kartu su savo asmens dokumentu turėtų atsinešti ir laikiną leidimą gyventi Lietuvoje. Kitų valstybių piliečiams kartu su savo asmens dokumentu reikės pateikti dokumentą, patvirtinantį teisę nuolat gyventi Lietuvoje.

Iš viso savivaldybių tarybų ir merų rinkėjų sąrašuose įrašyti 2 mln. 385 tūkst. 262 rinkėjai. Šiuose rinkimuose ketverių metų kadencijai renkami 1498 savivaldybių tarybų nariai ir 60 merų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių