Quantcast

Ketinama apibrėžti gyvybei gelbėti svarbias paslaugas

  • Teksto dydis:

Parlamentarai antradienį ėmė svarstyti įstatymo pataisas, kuriomis būtų apibrėžta, kas yra gyvybės gelbėjimas ir išsaugojimas.

Pagal Vyriausybės pateiktą projektą, gyvybės gelbėjimu ir išsaugojimu būtų laikomas asmens gaivinimas ir kitos skubios medicinos pagalbos priemonės, taikomos atsiradus ūminei gyvybei ar sveikatai pavojingai kritinei būklei. Ši būklė turėtų pasireikšti sunkiu kvėpavimo, kraujotakos, galvos smegenų veiklos ar kitų svarbių organizmo sistemų funkcijų išnykimu arba pavojingu sutrikimu.

Greitosios medicinos pagalbos, reanimacijos ir intensyviosios terapijos paslaugas siūloma priskirti paslaugoms, skirtoms gyvybei gelbėti ir išsaugoti.

Numatoma, kad būtinoji medicinos pagalba ir paslaugos, skirtos gyvybei gelbėti bei išsaugoti, šalies gydymo įstaigose turi būti teikiamos nemokamai visiems nuolatiniams gyventojams, neatsižvelgiant į tai, ar jie apdrausti privalomuoju sveikatos draudimu, taip pat neatsižvelgiant į paciento apsilankymų įstaigoje per kalendorinius metus skaičių ir jo gyvenamąją vietą.

Be to, gyvybei gelbėti ir išsaugoti paslaugos būtų apmokamos iš valstybės biudžeto lėšų.

Toliau projektą svarstys Seimo komitetai.

Šios pataisos parengtos atsižvelgiant į 2013-ųjų gegužės 16-osios Konstitucinio Teismo nutarimą, kad gyvybei gelbėti ir išsaugoti paslaugas valstybė turi finansuoti iš biudžeto, o ne iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių