Quantcast

Kariuomenės vadas: „Zapad“ pratybos apimtimis panašios į 2017-ųjų

Rugsėjį netoli Lietuvos sienos planuojamos karinės Rusijos ir Baltarusijos pratybos „Zapad“ apimtimis turėtų būti panašios į vykusias 2017-aisiais, sako Lietuvos kariuomenės vadas.

„Apimtys yra labai panašios: yra vieni skaičiai deklaruojami faktiškai, dėl pratybų kontrolės klausimų tarptautiniu mastu, o dalyvių skaičius yra bendrai didesnis, nes ir paslepiama po kitomis pratybomis, bet labai panašu į tai, kas buvo 2017 metais“, – žurnalistams penktadienį sakė Lietuvos kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys.

Rusijos Gynybos ministerijos Vyriausiosios tarptautinio karinio bendradarbiavimo valdybos viršininko pirmasis pavaduotojas Jevgenijus Iljinas anksčiau rugpjūtį yra paskelbęs, kad pratybose Rusijos ir Baltarusijos teritorijoje dalyvaus iki 200 tūkst. karių, apie 80 lėktuvų ir sraigtasparnių, iki 760 karinės technikos vienetų, įskaitant 290 tankų, 240 pabūklų, reaktyvinių salvinės ugnies sistemų ir minosvaidžių, taip pat iki 15 laivų.

Prie sienos pakankamai ramu, kas susiję su pratybomis arba su karinių pajėgumų panaudojimu.

Pasak V. Rupšio, „Zapad“ pratybos nėra susijusios su Lietuva arba Baltijos regionu ir yra „daugiau orientuotos į visą europinę dalį“.

„Yra prie sienos pakankamai ramu, kas susiję su pratybomis arba su karinių pajėgumų panaudojimu“, – teigė kariuomenės vadas.

Pasak jo, Baltarusijoje yra dislokuotos Rusijos pajėgos – jų yra tiek, kiek ir buvo deklaruota iš anksto.

Artėjančioms pratyboms ir jų metu galinčioms kilti tiek numatytoms, tiek netikėtoms situacijoms, V. Rupšio teigimu, Lietuvos kariuomenė ir NATO sąjungininkai yra pasiruošę.

Premjerė Ingrida Šimonytė anksčiau yra sakiusi, jog neteisėta migracija artėjant pratyboms „Zapad“ kelia grėsmę šalies saugumui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių