Quantcast

Jei vaikui vietos darželyje neliko, siūlo išeitį – „šeimos darželiai“

Siekiant spręsti tėvų darbo ir vaikų auklėjimo derinimo problemas bei paįvairinti vaikų priežiūros formas, siūloma įteisinti galimybę auklėtojams padėti tėvams prižiūrėti ikimokyklinio amžiaus vaikus „šeimos darželiuose“.

Tai numatančias Išmokų vaikams įstatymo pataisas parengė ir įregistravo Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen kartu su Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos nariais.

Jei Seimas pritartų, įstatyme būtų numatyta galimybė, kad ikimokyklinio amžiaus vaikų priežiūrą galėtų vykdyti auklėtojai, o tėvų (globėjų) patirtos išlaidos būtų iš dalies valstybės kompensuojamos.

„Asmuo, pavyzdžiui, esantis vaiko priežiūros atostogose, arba pensininkas, prižiūrintis, pavyzdžiui, savo anūką, galėtų savo ar kliento namuose priimti dar kelis savo kaimynų, draugų ar pažįstamų vaikus ir juos prižiūrėti. Auklėtojo prižiūrimų vaikų tėvams ar globėjams išlaidos už vaikų priežiūrą būtų iš dalies kompensuojamos“, – dokumento aiškinamajame rašte sako Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen.

Projektu siūloma apibrėžti auklėtojo sąvoką ir nustatyti, kad auklėtojas – tai asmuo, už atlygį prižiūrintis ikimokyklinio amžiaus vaiką arba vaikus. Auklėtojai ikimokyklinio amžiaus vaikų priežiūrą galėtų vykdyti savo arba tėvų (globėjų) gyvenamosiose patalpose. Auklėtojas vienu metu galėtų prižiūrėti ne daugiau kaip 5 vaikus.

Tėvai, kurių vaikams neužteko vietų darželiuose ar lopšeliuose, patiria dideles išlaidas samdydami aukles arba vienas iš tėvų turi likti namuose ir prižiūrėti vaiką.

Taip pat siūloma nustatyti, kad auklėtojo prižiūrimų vaikų tėvams ar globėjams išlaidos už vaikų priežiūrą būtų kompensuojamos mokant vaiko priežiūros kompensacinę išmoką.

Šios išmokos dydis būtų 50 procentų sumokėto auklėtojui atlygio, bet ne daugiau kaip 6 bazinės socialinės išmokos per mėnesį (šiuo metu tai yra 240 eurų).

Tikimasi, kad šis sprendimas leistų išspręsti problemas, susijusias su darželių trūkumu Lietuvos didmiesčiuose ir kaimiškose vietovėse, užtikrintų realią pagalbą šeimoms, auginančioms vaikus, legalizuotų šiuo metu „šešėlyje“ dirbančias aukles, paskatintų mokėti mokesčius ir užsitikrinti sau socialines garantijas.

Pasak projekto autorės, šiuo metu Lietuvoje į darželius vaikai priimami maždaug nuo 2–2,5 metų amžiaus, o pakankamai išvystytos lopšelių sistemos, kuri suteiktų galimybę palikti, pavyzdžiui, 6 mėnesių amžiaus vaiką kelioms valandoms ar visai darbo dienai, nėra.

„Nors vietų skaičius vaikų darželiuose nuolat didėja, vaikų priežiūros paslaugų prieinamumo problema vis dar išlieka opi, nes tėvai, kurių vaikams neužteko vietų darželiuose ar lopšeliuose, patiria dideles išlaidas samdydami aukles arba vienas iš tėvų turi likti namuose ir prižiūrėti vaiką“, – sako Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, 2019 m. pabaigoje šalyje veikė 739 ikimokyklinio ugdymo įstaigos (mieste – 637, kaime – 102) ir 419‑oje bendrojo ugdymo mokyklų buvo įsteigtos ikimokyklinio ugdymo grupės. Jose buvo ugdoma 121,7 tūkst. 1‒6 metų amžiaus vaikų (74,4 proc.). Vaikų priežiūros lopšelių grupes lankė 25 tūkst. 1–2 metų amžiaus vaikų, arba 44 proc. šio amžiaus vaikų.

Šiuo metu įstatymai ir poįstatyminiai aktai numato, kad ikimokyklinio amžiaus vaikai gali būti prižiūrimi šeimose ar darželiuose. Įstatymai ir poįstatyminiai teisės aktai nereglamentuoja alternatyvų atvejams, kai vaikui vietos darželyje neliko. Tėvai (globėjai) turi galimybę samdyti auklę, bet įstatymuose auklėtojo statusas nėra įtvirtintas. Nėra numatyta ir galimybė kompensuoti tėvų (globėjų) išlaidas, patirtas samdant aukles.

Siūloma, kad naujas teisinis reguliavimas įsigaliotų 2022 m. sausio 1 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ir visa tai po virš 30 metų "nepriklausomybės"...

Ir visa tai po virš 30 metų "nepriklausomybės"... portretas
Ką kalbėti apie mediciną, aukštąjį mokslą, sportą, kultūrą...kai net darželių klausimą, kuris 100% buvo išspręstas visoje Lietuvoje šiandien dar neatstatytas...Lietuvos TIKRAS ŠVIESUOLIS IR SAVO VALSTYBĖS ŠEIMININKAS ANTANAS SNIEČKUS GRABE VARTOSI.

KIEK PRISIMENU...

KIEK PRISIMENU... portretas
Lietuvoje iki nepriklausomybės atkūrimo darželių klausimas buvo išspręstas visoje respublikoje. Gydymas buvo visiems prieinamas ir NEMOKOMAS tikrąją to žodžio prasme, kaip ir aukštasis mokslas. Šiandien, kažkodėl "nepriklausomoje" Lietuvoje viskas aukštyn kojomis...

Mama

Mama portretas
Tai gal metas pradėti statyti vaikų darželius?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių