Quantcast

J. Bernatonis siūlo neberengti rinkimų atsilaisvinus vietai Seime

Seimo narys „socialdarbietis“ Juozas Bernatonis siūlo neberengti naujų rinkimų vienmandatėje apygardoje atsilaisvinus vietai Seime.

Pagal J. Bernatonio registruotas pataisas, į laisvą vietą pretenduotų likęs pirmas po brūkšnio partijos, iškėlusios parlamentą palikusį politiką, kandidatas.

Jei įgaliojimai būtų nutraukti Seimo nariui, kuris kandidatavo savarankiškai arba jo partija daugiamandatėje apygardoje negavo vietų, mandatas būtų perduodamas kitam sąrašui.

Mandatą gautų partija, kuri pagal liekanų metodą po rinkimų paskirsčius mandatus buvo pirmoji eilėje po paskutinio paskirto mandato.

Šiuo metu nutrūkus vienmandatėje apygardoje išrinkto Seimo nario įgaliojimams rengiami nauji rinkimai. Rinkimai neorganizuojami, jei nuo planuojamos rinkimų datos iki kitų eilinių rinkimų lieka mažiau kaip metai.

Pataisą teikiantis J. Bernatonis pažymi, kad rinkimuose į atsilaisvinusią vietą Seime aktyvumas būna itin mažas, todėl siūlo šį mandatą paskirti pagal daugiamandatės rinkimų apygardos rezultatus. Tokia tvarka galioja, kai Seimą palieka pagal partijos sąrašą išrinktas parlamentaras.

Panašias pataisas prieš porą metų buvo registravęs konservatorius Kęstutis Masiulis.

Prieš savaitę vykusiame Seimo rinkimų antrajame ture į tris laisvas vietas parlamente bendras rinkėjų aktyvumas siekė 18,88 procento. Per eilinius Seimo rinkimus aktyvumas pirmajame ture viršijo 50 proc., antrajame ture buvo apie 38 procentus.

Rinkimai rugsėjį Žirmūnų, Gargždų ir Žiemgalos apygardose vyko Aušrai Maldeikienei Seimo nario mandatą iškeitus į europarlamentaro, o „valstiečiui“ Broniui Markauskui ir liberalui Vitalijui Gailiui atsisakius mandatų dėl mero pareigų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aš portretas
Pagaliau vienas protingas pasiūlymas

...

... portretas
JOKIŲ rinkiminių sąrašų, JOKIŲ 'sekančių'! Nes tai kas buvo prieš pusmetį, nebeteisinga šiandien, 'žiurkei' dezertyravus ta vieta turi likt laisva iki sekančių rinkimų, TIK kuomet MES galėsim tikėtis kad Seimo narys atstovaus MUMS (o ne kažkokį sąrašo sudarinėtoją).

Sūduvis

Sūduvis portretas
Teisingai, nes seime plenariniuose posėdžiuose būna tik apie pusę seimažmogių. Jei išrinktas į seimą seimažmogis savo noru, dėl pelningesnės kėdės, atsisako mandato tai nauji rinkimai į jo vietą privalo būti rengiami atsisakiusio mandato seimažmogio SĄSKAITA, o ne visų mūsų lėšomis, mes finansavome rinkimus visai kadensijai, tai būkit malonūs ir išbūkite.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių