Quantcast

Įvertino rekomendaciją testuoti aukščiausius šalies pareigūnus: nuomonės išsiskyrė

  • Teksto dydis:

Opozicinių frakcijų Seimo narių nuomonės dėl Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijos tirtis aukščiausiems valstybės vadovams dėl COVID-19 kas 7 dienas – išsiskyrė. Vieni tai vertina skeptiškai ir teigia, kad prioritetinis valstybės vadovų ar ministrų tikrinimas nuo koronaviruso gali kvepėti dvigubais standartais. Tuo metu kiti prašo kolegas nustoti politikuoti ir teigia, kad valstybės vadovams tikrintis būtina, kad nesutriktų svarbiausių valstybės institucijų veikla, koordinavimas koronaviruso krizės metu.

M. Navickienė: sveiki sugrįžę prie nomenklatūros

Seimo Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narė, TS-LKD pirmininko pavaduotoja Monika Navickienė teigia, kad tokios SAM rekomendacijos prasilenkia su vakarietiškomis vertybėmis ir primena nomenklatūrinį valdymą. Pasak jos, šiuo metu prioritetas turi būti skirtas tirti medikus, o ne politikus.

„Aš džiugiai vertinu tik vienu aspektu – gal pagaliau, kuomet valdžios vyrai išsitirs, kad yra sveiki, tai atsiras bent nedidelė viltis, kad bus pradėti tirti medikai, kurie yra pirmose fronto linijose, arba tie žmonės, kurie jaučia simptomus, bet dar yra netiriami“, – Eltai sakė M. Navickienė.

„Mes matėme jau labai keistų ištyrimų, kurie įvyko valdžios gretose net ne pagal ligos simptomų aprašą ir labai keistai. Šiaip, dėl to, kad turi kažkokias pareigas, tai turi galimybę išsitirti. Tai aš vertinu tai kaip rudimentinę, nomenklatūrinę patirtį. Manau, kad pirmiausia turi tirti visus medikus. Tie, kurie dirba pagrindinį darbą, gydant ligonius, kovojant su viruso padariniais. Tuomet visi kiti žmonės, kurie yra sveikatos sektoriuje ir su tuo susiduria ir patiria simptomus“, – teigė konservatorė.

Pasak jos, prioritetinis valstybės vadovų ar ministrų tikrinimas nuo koronaviruso gali kvepėti dvigubais standartais.

„Apie valdžios žmonių tyrimus kalbėti turėtume paskiausioje vietoje. Tą, ką mačiau iki šiol, jau buvo dvigubi standartai. Mes matėme ir Dainių Gaižauską, išsityrusį labai keistomis aplinkybėmis, vidaus reikalų viceministrą Česlovą Mulmą ir kitus. Man jau tuomet atrodė, kad tai dvigubi standartai ir kažkokia nomenklatūrinė praktika. Su vakarietiškos valstybės vertybėmis tai visiškai nesuderinama“, – teigė ji.

R. Budbergytė jokių dvigubų standartų neįžvelgia: baikite politikuoti

Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė Rasa Budbergytė teigia, kad, jeigu šalyje testų pakanka, tai jais tikrai turėtų testuotis ir valdžios atstovai. R. Budbergytė teigia, kad, jei susirgtų ir izoliuotųsi visas Ministrų Kabinetas ar prezidentas, tuomet sutriktų svarbiausių valstybės institucijų veikla, koordinavimas krizės metu.

„Jeigu mes turime tų testų pakankamai, tai, be jokios abejonės, prezidentas, Ministrų Kabinetas ir Seimo pirmininkas turi būti testuojami todėl, kad jie pagal Konstituciją privalo būti, kaip sakoma, savo vietose, kad galima būtų apskritai kraštą valdyti. Jokių čia dvigubų standartų aš nematau. Problema yra ta, kad reikia pakankamai turėtų tų testų. Jeigu mes šiandien jų turime, tai aš tikrai galvoju, kad šie pareigūnai tikrai turi būti testuojami, ir labai gerai, kad kas septynios dienos“, – Eltai sakė socialdemokratė.

Seimo narė, skirtingai nei M. Navickienė, jokių dvigubų standartų neįžvelgia.

„Kiek girdžiu iš viešos erdvės, kad tų testų ir nebetrūksta. Testuotis A. Veryga siūlo jau pakartotinai ir pažiūrėti, ar žmonės pasveiko. Apie ką čia kalbėti, čia politikavimas. Jeigu visas Ministrų Kabinetas iškristų, tai kas pavaduos? Juk pagal Konstituciją ministrą gali pavaduoti tik kitas ministras. Tai kaip įsigalios įstatymai dėl ūkio raidos, paveiktos ekonomikos, jei prezidentas suserga, ir Seimo pirmininkas negali jo taip pat pavaduoti. Tai čia taip pat yra konstituciniai dalykai, nereikėtų politikuoti ir apsimetinėti, kad čia dvigubi standartai. Čia ne dvigubi standartai, čia būtinumas, kad funkcionuotų valstybė net ir karantino sąlygomis“, – teigia R. Budbergytė.

V. Čmilytė-Nielsen: pirmumas – medikams, o ne politikams

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigia, kad apie pareigūnų testavimą galima pradėti kalbėti tik tuomet, kai bus visiškai išspręstas medikų testavimo klausimas.

„Mes galime kalbėti apie aukščiausių pareigūnų nuolatinį testavimą, kuomet bus išspręstas medikų testavimo klausimas. Kuomet drąsiai galėsime pasakyti, kad medikai, kurie pirmiausia susiduria su koronaviruso susirgimais, jaučiasi saugūs ir testuojami tiek, kiek reikia“, – Eltai sakė parlamentarė.

Pasak liberalės, valdžios institucijos turi numatyti priemones, kaip galima būtų dirbti nuotoliniu būdu.

„Jeigu medikai testuojami pakankamai, tai neprošal ir pareigūnus testuoti. Bet tai negali būti privilegijuota grupė virš tų grupių, kurioms tikrai testavimas realiai labai svarbus. Kitas dalykas, kas yra svarbu, kad politikai turi turėti galimybes dirbti nuotoliniu būdu. Neatmestina tokia situacija, kad, pavyzdžiui, ir Seime atsirastų koronaviruso atvejis, tai tuomet turėsime ieškoti alternatyvų, kad institucijos nebūtų suparalyžiuotos“, – sakė ji.

Kaip skelbia SAM, siekiant užtikrinti nepertraukiamą aukščiausių valstybės valdžios institucijų darbą ekstremaliosios situacijos metu, prevenciniais tikslais rekomenduojama prezidentui, Seimo pirmininkui ir jo pavaduotojams, ministrui pirmininkui ir ministrams tirtis dėl koronaviruso infekcijos (COVID-19) kas septynias dienas.

„Įvertinus rizikas, kad ne visuomet yra galimybė dirbti nuotoliniu būdu, kad dalis asmenų yra rizikos grupėse, bet turi daug viešų ryšių, kad jų susirgimas ir saviizoliacija galėtų sukelti tikrai labai rimtų sutrikimų situacijos koordinavime ir valdyme, buvo priimta rekomendacija tikrinti tam tikrus valstybės vadovus. (...) Tam, kad nesutriktų svarbiausių valstybės institucijų veikla ir tuo pačiu šios krizės valdymas ir koordinavimas. Buvo parengta tokia rekomendacija. Lietuvos Vyriausybės atstovams toks testavimas jau yra atliktas. Nė vieno teigiamo atvejo nenustatyta“, – sakė A. Veryga.

Tuo metu prezidentas Gitanas Nausėda skeptiškai vertina SAM rekomendaciją. Pasak šalies vadovo, prioritetinis valstybės vadovų ar ministrų tikrinimas nuo koronaviruso gali kvepėti dvigubais standartais. Todėl, pažymi prezidentas, savo testą jis geriau perleistų kitiems.



NAUJAUSI KOMENTARAI

NN

NN portretas
sklepo ziurkes panaikinkit is ekranu.

DIEDUKAS

DIEDUKAS portretas
testuoti BŪTINA PIRMIAUSIA MEDIKUS,TOLIAU LIETUVOS ŽMONES,BE KURIŲ NEBUS PAČIOS LIETUVOS.NA TESTUOTI VALDŽIAGYVIUS TAI PASKIAUSIAI,NE BE MEDIKŲ MES MIRSIME,JIE MŪSŲ ELITAS DABAR IR BENDRAI VISADA.NA VALDŽIAGYVIAI JAI IR MIRS,TAI IŠSIRINKSIME KITUS,JUK JŲ KAIP UTĖLIŲ PAS LAUKINĮ ŠUNĮ EILĖJE PRIE LOVIO PAKANKA.TAD PAGARBA MEDIKAMS IR JUOS SAUGOTI BŪTINA.

mociute

mociute portretas
o kam testuoti korona ?korona koronai nebaisi,nurimkit ir negasdinkit i svecius atkeliavusio viruso,jis iskeliaus ,o ka Lietuvai teks daryti su savaja korona opozicija?
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių