Quantcast

Įsigalioja viešųjų erdvių desovietizacijos įstatymas

  • Teksto dydis:

Pirmadienį įsigalioja totalitarinių, autoritarinių režimų ir jų ideologijų propagavimo draudimas, sudaręs galimybes pašalinti iš viešųjų erdvių totalitarizmo ir autoritarizmo simbolius – paminklus, gatvių, aikščių ir kitų viešųjų objektų pavadinimus.

„Įstatymas įsigalioja gegužės 1 dieną. Nuo gegužės 2 dienos gyventojai, fiziniai, juridiniai asmenys ir savivaldybės turi teisę teikti prašymus dėl viešųjų objektų šalinimo, pakeitimo“, – praėjusią savaitę Seime surengtoje spaudos konferencijoje sakė Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro Teisės ir personalo administravimo skyriaus vedėja Asta Aranauskienė.

Anot jos, savivaldybės ne vėliau kaip per 20 darbo dienų nuo šio įstatymo įsigaliojimo dienos Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centrui turės pateikti informaciją apie jos teritorijose esančius viešuosius objektus, galimai pažeidžiančių šį draudimą.

Seimas gruodį priėmė įstatymą, kuriuo Lietuva uždraudė viešuosiuose objektuose propaguoti totalitarinius, autoritarinius režimus ir jų ideologijas.

Pagal įsigaliosiantį įstatymą, šis draudimas bus taikomas bet kokia forma įamžinant ar atvaizduojant asmenis, simbolius, informaciją, propaguojančius totalitarinius, autoritarinius režimus ir jų ideologijas.

Viešųjų objektų pripažinimą tokiais, kuriais propaguojami totalitariniai, autoritariniai režimai ir jų ideologijos, atliks Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centras ir savivaldybių institucijos.

Prieš tai savo vertinimą turės pateikti Seimo sudaryta tarpinstitucinė komisija, kurioje dirbs devyni nariai, deleguoti iš įvairių institucijų ir organizacijų. Šios komisijos sudėtį turės patvirtinti Seimas Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centro, organizuosiančio jos darbą, teikimu.

Centro generalinis direktorius, gavęs šios tarpinstitucinės komisijos išvadą, sprendimą dėl viešojo objekto turės priimti ne vėliau kaip penkias darbo dienas. Sprendimas pašalinti tokį objektą turės būti įvykdytas ne vėliau kaip per tris mėnesius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nieko tas JT nedaro

nieko tas JT nedaro portretas
jie tik loja priiminėja rezoliucijas, posėdžiauja ,,pilstydami iš tuščio į kiaurą", aptarinėja problematiškas situacijas, bet jokio poveikio priemonių pasauliui neturi. Net jų mėlynaberečiai a'lia kariai nusiųsti dalyvaut pasaulio ,,karštųjų taškų" vietose niekad nėra paleidę nei vieno šūvio ar ką apgynę. Stebėtojai. Tik imitacijos ir tušti demonstravimai. Dar anksčiau Jungtinių Tautų organizacija buvo neblogi tarpininkai siekiant tarptautinių santykių normalizavimo ar taikos derybų.O dabar ten vieni neįgalūs suskiai terbaklyniai..Na panašiai kaip senis Borelis krečiantis nesamones Europarlamente

>JT

>JT portretas
o kas tas JT ir kuo ji gali būt reikšminga Europai ar Lietuvai? Gal kariuomene gera turi?

to tam

to tam portretas
apsiramink durneli, o istorijos mokytoja PUIKIAI parašė..dar pakartoti???
VISI KOMENTARAI 98

Galerijos

Daugiau straipsnių