Quantcast

Irako planus dvigubinti skrydžius į Minską G. Landsbergis vertina kaip prastą tendenciją

Irako planus nuo rugpjūčio padvigubinti skrydžius į Minską užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis vertina kaip prastą tendenciją.

„Neatmetu galimybės, kad informuosime Irako pusę apie rimtą susirūpinimą, jog nebuvo iš esmės išgirstas mūsų pradinis pageidavimas, na, kad rimtai būtų žiūrimą į šitą situaciją. (...) Prasta tendencija, reikia pripažinti“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Vis dėlto jis ragino sulaukti šios šalies atstovų delegacijos, nes tai yra „raktinis žingsnis krizės sprendime“.

Prasta tendencija, reikia pripažinti.

„Tikimės artimiausiomis dienomis, šią arba kitą savaitę, vizito iš Irako Vyriausybės. Jei atvyktų, kaip yra pažadėję, tai leistų pradėti atpažinimo procesą žmonių, kurie yra Lietuvoje. Iš esmės tokiu būdu būtų žengti pirmi žingsniai į grąžinimą“, – kalbėjo ministras.

Jis pabrėžė, kad skrydžiai į Minską, sudarant viltį patekti į Europos Sąjungą, yra nukreipti prieš pačius Irako žmones, nes galiausiai jiems teks grįžti atgal.

Praėjus kelioms dienoms po G. Landsbergio vizito Irake, šios šalies oro linijos „Iraqi Airlines“ paskelbė dvigubinančios skrydžius iš Bagdado į Minską.

Kaip nurodoma oro linijų „Facebook“ paskyroje, daugiau lėktuvų skristi į Baltarusijos sostinę turėtų nuo rugpjūčio.

Įraše „Iraqi Airlines“ vadovas Kifahas Hassanas Jabbaras (Kifahas Hasanas Džabaras) nurodo, kad toks sprendimas priimtas, remiantis susisiekimo ministro Nassero al Shibli (Nasero Šiblio) pavedimu ir reaguojant į išaugusią tokių skrydžių paklausą.

Nuo rugpjūčio pradžios per savaitę šiuo maršrutu lėktuvai skris keturias dienas – antradienį, trečiadienį, penktadienį ir sekmadienį.

Praėjusią savaitę iš vizito Bagdade grįžęs G. Landsbergis sakė, kad Irakas atsargiai žiūri į migrantų grąžinimą į jų kilmės šalį. Vis dėlto jis pabrėžė, kad Lietuva turi svertų, derantis su Bagdadu.

Anot jo, Europos Sąjunga rengiasi sugriežtinti Šengeno vizų išdavimą irakiečiams, tačiau migracijos problemos sprendimas Lietuvoje galėtų pakeisti bendrijos nuomonę.

Lietuva pastaraisiais mėnesiais susiduria su ženkliai išaugusia neteisėta migracija. Per Baltarusiją į šalį jau bandė patekti daugiau nei 2,3 tūkst. neteisėtų migrantų, didžioji dalis jų sulaikyti liepą. Dauguma sulaikytųjų yra Artimųjų Rytų, Afrikos šalių piliečiai.

Lietuvos pareigūnų teigimu, į Baltarusiją jie patenka dažniausiai tiesiogiai iš Irako arba per Turkiją.

Dėl migrantų antplūdžio Lietuva yra paskelbusi ekstremalią situaciją, sustiprinusi sienos su Baltarusija apsaugą pasitelkdama tiek savo, tiek „Frontex“ pasieniečius.

Lietuva laikosi pozicijos, jog išaugę migracijos srautai yra organizuota Minsko režimo akcija prieš Lietuvą. Įtampa tarp šalių išaugo pernai po ginčijamų Baltarusijos prezidento rinkimų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

galvoju

galvoju portretas
Darbdaviai nepriima darban be patirties, o čia-šast ir ministras, dar tokios ministerijos...Gal ministeriaut reikia pradėt išėjus politikos mokslus, pasisėmus diplomatijos žinių. Stebiuosi jaunų žmonių ambicijom, bet pagal ambicijas sutinka, o pagal protą palydi.Kad tik neprisivirtume tos košės tiek, jog srėbsim dešimtmečius.

Anonimas

Anonimas portretas
Kam atidirbinėjat mieli ponai ? Ir tas laikas nuo pat Nepriklausomybės atstatymo. Kas tas darbdavys, kad taip lojant dar esate gyvi ?

Nuomone

Nuomone portretas
Tegul dar nuvaziuoja tai patrigubins
VISI KOMENTARAI 29

Galerijos

Daugiau straipsnių