Quantcast

Irakas žada ištirti galimą neteisėtą irakiečių migrantų gabenimą į Lietuvą per Baltarusiją

Irako užsienio reikalų ministras Fuadas Husseinas (Fuadas Huseinas) ketvirtadienį pažadėjo ištirti galimą neteisėtą irakiečių migrantų gabenimą į Lietuvą per Baltarusiją.

Per bendrą spaudos konferenciją Bagdade su Lietuvos užsienio reikalų ministru Gabrieliumi Landsbergiu F. Husseinas sakė, kad jo vyriausybė pradės tyrimą dėl „plano neteisėtai gabenti irakiečius į Europą“.

„Nepriimsime kontrabandininkų savo visuomenėje, – sakė irakiečių diplomatijos vadovas. – Mūsų pareiga yra apsaugoti mūsų piliečius, ar jie būtų šalies viduje, ar už jos ribų.“

Praėjusią savaitę apsilankęs prie Lietuvos ir Baltarusijos sienos, Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis) pažadėjo Lietuvai pagalbą kalbantis su nelegalių migrantų kilmės šalimis ir patvirtino įtariantis Baltarusijos vaidmenį migracijos schemose.

„Mūsų kaimynė apgaulingai naudojasi Irako žmonėmis spausdama mano šalį ir Europos Sąjungą... Jaučiame, kad irakiečiams žadama lengva kelionė į Europą, o jie atsiduria miške“, – kalbėjo G. Landsbergis.

Jaučiame, kad irakiečiams žadama lengva kelionė į Europą, o jie atsiduria miške.

„Jiems pamelavo (žmonių kontrabandininkai) ir jie išleido daug pinigų... Esama bendro poreikio sustabdyti šį nelegalios migracijos tinklą“, – pridūrė jis.

Pastaruoju metu Lietuva susiduria su išaugusia neteisėta migracija per sieną su Baltarusija, daugiausia atvyksta Irako, taip pat Afrikos šalių piliečių.

Iš viso šiemet pasienyje su Baltarusija iki vidurnakčio iš trečiadienio į ketvirtadienį sulaikyti 1 795 neteisėti migrantai. Šis skaičius yra 22 kartus didesnis nei buvo per visus 2020 metus.

Tarp šiemet pasienyje su Baltarusija sulaikytųjų daugiausia – 854 – yra Irako piliečių ar jais prisistačiusių užsieniečių. Taip pat sulaikyti 198 Kongo, 121 Kamerūno, 78 Gvinėjos, 70 Irano, 66 Rusijos bei kitų šalių piliečiai. Dalies migrantų pilietybes pasieniečiai dar tikslina, nes daugelis jų neturi dokumentų.

Lietuvos pareigūnai teigia, kad išaugę migracijos srautai yra organizuota Baltarusijos režimo akcija prieš Lietuvą. Įtampa tarp Minsko ir Vilniaus išaugo pernai po ginčijamų Baltarusijos prezidento rinkimų.

Dėl neteisėtų migrantų antplūdžio Lietuva yra paskelbusi ekstremalią situaciją. Siekdama suvaldyti išaugusius neteisėtos migracijos srautus, Lietuvos Vyriausybė nusprendė pasienyje su Baltarusija statyti tvorą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Landzbergi

Landzbergi portretas
Aš žadu pasidaryti raketą į mėnulį,gal net šią savaitę.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių