Quantcast

Nigerija iš Ukrainos į Vilnių perkelia savo ambasadą

  • Teksto dydis:

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis antradienį susitiko su Nigerijos ambasadoriumi Lietuvai Shina Fatai Alege‘u. Susitikimo metu ministras su Nigerijos ambasadoriumi aptarė aktualius dvišalio bendradarbiavimo klausimus, numatė kelius toliau plėtoti ekonominį bendradarbiavimą ir prekybos ryšius su didžiausia Afrikos ekonomika.

„Matome Nigeriją kaip prioritetinę partnerę dvišaliam bendradarbiavimui Vakarų Afrikoje, ypač plėtojant prekybos ir verslo ryšius, atveriant naujas rinkas mūsų verslininkams“, – sutikimo metu pabrėžė ministras.

Susitikime taip pat aptartos globalios karo Ukrainoje pasekmės, gilėjanti maisto krizė Afrikos šalyse dėl Rusijos vykdomos Ukrainos grūdų eksporto blokados. Ministras G. Landsbergis pristatė ambasadoriui Lietuvos iniciatyvą telkiant tarptautines pastangas atblokuoti Odesos uostus ir eksportuoti šiuo metu saugyklose esančias Ukrainos grūdų atsargas, o vėliau ir naują derlių.

Viceministras Mantas Adomėnas pakvietė ambasadorių S. F. Alege‘ą į liepos 7 dieną Vilniuje vyksiantį Priešakinių demokratijų renginį, kuriame susirinks mažųjų demokratinių šalių atstovai iš viso pasaulio. Viceministras taip pat padėkojo Nigerijai už nuoseklų palaikymą, priimant Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos rezoliucijas, smerkiančias Rusijos agresiją prieš Ukrainą.

Ambasadorius S. F. Alege – pirmasis Afrikos kontinento atstovas, reziduojantis Vilniuje, pažymima Užsienio reikalų ministerijos pranešime. Dėl Rusijos agresijos Nigerija paprašė perkelti šalies ambasadą iš Ukrainos, kur iki vasario 24 dienos veikė ir buvo akredituota Lietuvai Nigerijos ambasada, į Lietuvą. Užsienio reikalų ministerija pritarė tokiam siūlymui.

Nigerija yra didžiausia Lietuvos prekybos partnerė Afrikoje, su kuria dvišalės prekybos apyvarta siekia beveik ketvirtį milijardo eurų. Lietuvos informacijos ir komunikacinių technologijų (ICT) įmonės domisi Nigerijos rinka dėl didelio informacinių technologijų specialistų potencialo, „FinTech“, maisto produktų eksporto, alternatyvios energetikos plėtros galimybių.

Rusijos agresija prieš Ukrainą itin pagilino Afrikos žemyno, kenčiančio nuo sausros ir klimato kaitos padarinių, humanitarinę krizę. Pasaulio maisto programos duomenimis, 2022 metais badas gresia papildomai 30 mln. afrikiečių, todėl Ukrainos jūros uostų atblokavimas ir maisto tiekimo grandinių iš Ukrainos atkūrimas yra globali pasaulinė problema, prie kurios sprendimo turėtų prisidėti visi tarptautiniai partneriai.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeNigerijos ambasadaNigerijos ambasada Lietuvoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių