Quantcast

I. Šimonytė: Vyriausybė greičiausiai prašys pratęsti nepaprastąją padėtį pasienyje

Kol bus pakeisti įstatymai Vyriausybė greičiausiai prašys pratęsti nepaprastąją padėtį pasienyje, sako premjerė Ingrida Šimonytė.

„Manau, kad toks poreikis gali būti, tačiau iš esmės dėl techninių priežasčių, todėl, kad kai kurios nuostatos, kurios dabar numatytos nepaprastosios padėties nutarime, turėtų būti perkeltos į įstatymus. Ir tie įstatymai yra, bent jau dalis registruoti Seime, tačiau, kadangi nepradėtos svarstymo procedūros, tai tos nuostatos dar perkeltos nėra“, – ketvirtadienį Žinių radijui sakė premjerė.

„Tai tam laikui, kiek maždaug reikėtų įstatymus pakeisti, greičiausiai Vyriausybė prašys pratęsti nepaprastąją padėtį“, – pažymėjo ji.

Šiuo metu migrantų apgręžimas yra vykdomas vadovaujantis vidaus reikalų ministrės įsakymu. Vidaus reikalų ministerija siūlo migrantų apgręžimą pasienyje įteisinti įstatymo lygiu, tam įgyvendinti Agnė Bilotaitė Seimo pavasario sesijoje turėtų pristatyti įstatymo projektą.

Tai tam laikui, kiek maždaug reikėtų įstatymus pakeisti, greičiausiai Vyriausybė prašys pratęsti nepaprastąją padėtį.

Jame būtų įtvirtinta galimybė valstybės lygio ekstremaliosios situacijos ir nepaprastosios padėties metu neįleisti į Lietuvą užsieniečių, ketinančių kirsti ar kirtusių valstybės sieną tam nenustatytose vietose arba tam nustatytose vietose, tačiau pažeidusių valstybės sienos kirtimo tvarką.

Pagal projektą, nuostata dėl apgręžimo būtų taikoma individualiai kiekvieno užsieniečio atžvilgiu, ji būtų netaikoma, kai siekiama užtikrinti užsieniečių, besitraukiančių nuo karinės agresijos, persekiojimo, patekimą ar humanitarinį patekimą į Lietuvos teritoriją.

Tokie pakeitimai, pritarus Seimui, įsigaliotų nuo birželio 1-osios dienos.

Pataisas kritikuoja nevyriausybinės organizacijos, pabrėžiančios, kad Europos Sąjungos (ES) direktyvoms prieštaraujančias nuostatas Vyriausybė siūlo keisti tik formaliai ir nesprendžia Europos Sąjungos Teisingumo Teismo (ESTT) įvardytų problemų.

Šiuo metu nepaprastoji padėtis Lietuvoje galioja iki kovo vidurio.

Rusijai praėjusių metų vasario pabaigoje pradėjus karą Ukrainoje, nepaprastosios padėties režimas įvestas visoje šalyje, tačiau vėliau paliktas tik pasienyje su Baltarusija ir Rusijos Kaliningrado sritimi bei pasienio kontrolės punktuose, esančiuose ne Lietuvos pasienio ruožo teritorijoje.

Nuo 2021 metų rugpjūčio 3 dienos, kai Lietuvos pasieniečiai įgijo teisę apgręžti neteisėtus migrantus, jų iš Baltarusijos į šalį neįleista apie 19,7 tūkst. žmonių. Dalis užsieniečių į Lietuvą patekti bandė ne vieną kartą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Teisnga

Teisnga portretas
Reikia pratęsti, daugiau sankcijų tarakonui bučiojančiam vagį putlerį.

ALGIRDAS.

ALGIRDAS. portretas
Link sienos juda BALTARUSIŲ ARMIJA --STABILUMAS BUS ''GARANTUOTAS'' .

Eilinis akių dūmimas

Eilinis akių dūmimas portretas
Nei viena valstybė to nedaro. Per "nepaprastą padėtį" žyyyymiai daugiau gali pridaryti nematomų machinacijų.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių