Quantcast

I. Šimonytė: Vilniuje reikia priartinti Ukrainą prie NATO, ir čia yra taškas

NATO narės turi iki viršūnių susitikimo Vilniuje rasti tokią deklaracijos formuluotę, jog Rusija niekaip negalėtų jaustis laimėjusi, sako premjerė Ingrida Šimonytė.

„Aš manau, kad bus rasta formuluotė, kuri niekaip neleis Rusijai iš to išsinešti kažkokios pergalės“, – interviu Žinių radijui ketvirtadienį sakė premjerė.

Ji teigė, jog teoriškai yra realus ir variantas, jog sutarimas rastas nebus, tačiau vylėsi, jog neseniai Rusijoje kilęs „Wagner“ samdinių maištas paskatins „daugelio vadovų tokį gal permąstymą apie tai, kaip iš tikrųjų dabar situacija gali atrodyti ir gali klostytis toliau“.

Praėjusį savaitgalį Rusijoje „Wagner“ užėmė karines bazes pietiniame  Rostovo prie Dono mieste ir pagrasino žygiu į Maskvą nuversti šalies karinę vadovybę.

Aš manau, kad bus rasta formuluotė, kuri niekaip neleis Rusijai iš to išsinešti kažkokios pergalės.

Po derybų šeštadienio vakarą „Wagner“ vadeiva Jevgenijus Prigožinas paskelbė atsitraukiantis, jo pajėgos paliko užimtas pozicijas. Kremlius pranešė, kad J. Prigožinas išvyks į Baltarusiją, o teisėsaugos tyrimas jo atžvilgiu buvo nutrauktas.

Į tai reaguodamas prezidentas Gitanas Nausėda teigė, jog reikia pasinaudoti maištu ir priartinti Ukrainą prie Aljanso per viršūnių susitikimą Vilniuje.

„Reikia priartinti Ukrainą prie NATO, ir čia yra taškas, – ketvirtadienį sakė I. Šimonytė. – O „Wagner“ maištas Rusijoje yra aplinkybė, kuri yra svarbi tiesiog vertinant, kaip gali atrodyti pokyčiai pačioje Rusijoje artimiausiu metu.“

„Viena vertus, tas didesnis nestabilumas ir didesnis neapibrėžtumas yra didesnė rizika, nes mes tikrai sunkiai galime prognozuoti tolesnę  įvykių raidą Rusijoje. Kita vertus, tai taip pat rodo, kad Vladimiro Putino galimybės kontroliuoti situaciją Rusijoje nėra tokios beribės, kaip dažnai yra teigiama“, – pažymėjo ji.

NATO viršūnių susitikimas Vilniuje vyks liepos 11–12 dienomis.


Šiame straipsnyje: Ingrida ŠimonytėNATO viršūnių susitikimasUkrainos narystėkaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių