Quantcast

I. Šimonytė: neplanuojama keisti tvarkos dėl skiepijimo „AstraZeneca“ vakcina

Lietuva neplanuoja keisti tvarkos dėl skiepijimo „AstraZeneca“ vakcina nuo koronaviruso, sako premjerė Ingrida Šimonytė.

„Jokių papildomų sprendimų šioje srityje tikrai nebus. Buvo Europos vaistų agentūros sprendimas papildyti informaciją, kuri teikiama skiepijamiems žmonėms, tai yra daroma, Nieko daugiau, jokių papildomų sprendimų tikrai nebus“, – Seime žurnalistams antradienį sakė ji.

I. Šimonytė taip pat teigė, kad, jos žiniomis, nėra ruošiamasi parengti rekomendacijų neskiepyti vakcina jaunesnių žmonių.

„Mano žiniomis, nėra tokių planų ir nežinau, kodėl turėtų būti“, – kalbėjo ministrė pirmininkė.

Prieš savaitę Europos vaistų agentūra pareiškė, kad neįprastų kraujo krešulių susidarymas turėtų būti pažymėtas kaip „labai retas“ „AstraZeneca“ vakcinos nuo pandeminio koronaviruso šalutinis poveikis, ir pažymėjo, jog šių skiepų nauda ir toliau nusveria galimą riziką.

Lietuva savo ruožtu tuomet pranešę tęsiant skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina be apribojimų, besiskiepijantieji bus informuojami apie tai, kokius požymius reikėtų stebėti.

Nenorinčiuosius vykti skiepytis galėtų lankyti karo medikai

Vyriausybė stengiasi padėti savivaldybėms, kur skiepijimas nuo COVID-19 vyksta vangiai, sako premjerė I. Šimonytė.

Anot jos, svarstoma, kad tiesiai pas žmones su vakcinomis galėtų būti siunčiami karo medikai ar Vadovybės apsaugos tarnybos medikai.

„Jau keletas sprendimų padaryta dėl pavėžėjimo. Taip pat yra galimybė karo medikus ar Vadovybės apsaugos tarnybos medikus siųsti su vakcinomis tiesiai pas žmones, kurie patys nenori atvykti“, – antradienį Seime žurnalistams sakė Vyriausybės vadovė.

Jau keletas sprendimų padaryta dėl pavėžėjimo. Taip pat yra galimybė karo medikus ar Vadovybės apsaugos tarnybos medikus siųsti su vakcinomis tiesiai pas žmones, kurie patys nenori atvykti.

Ji tvirtino, kad Vyriausybė palaiko ryšį su Šalčininkų savivaldybe, kur paskiepyta 7,92 proc. gyventojų. Skiepijimo vidurkis šalyje sudaro beveik 18 proc. gyventojų.

„Dirbame su savivaldybe, mano komandos žmonės su vietos administracija aiškinasi, kuo galime padėti. Kuo tik galėsime padėti, tuo ir bandysime padėti“, – teigė I. Šimonytė.

Ji taip pat sakė, kad savivaldybės neturėtų kurti savo prioritetų eilių skiepams gauti.

„Neturėtų savivaldybės kurti savo prioritetinių eilių. Jeigu kai kuriose savivaldybėse leidžiama skiepyti dėl to, kad žmonės tiesiog nesirenka kurios nors vakcinos, ko, deja, būna, judama prioriteto eile sparčiau, tokia yra realybė ir jos negalima ignoruoti, tačiau nemanau, kad yra gerai, kada savivaldybė sukuria savo prioritetų eilę, nes čia jau būtų toks atvejis“, – tvirtino I. Šimonytė.

Taip premjerė įvertino Vilniaus miesto savivaldybės anksčiau skelbtą sumanymą pradėti vakcinuoti 55 metų ir vyresnius asmenys. Tuo metu pagal Sveikatos apsaugos ministerijos nustatytus prioritetus, dabar galima skiepyti 65 metų ir vyresnius žmones, taip pat sergančiuosius lėtinėmis ligomis, kai kurių profesijų atstovus.

„Vis dėlto Vilnius yra didelis miestas, čia tikrai yra nemažai žmonių, sergančių lėtinėmis ligomis, yra nemažai vadinamųjų kritinių profesijų darbuotojų, reikėtų tos bendros prioritetų eilės ir laikytis“, – teigė I. Šimonytė. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių