Quantcast

I. Šimonytė: mano ir prezidento požiūriai kartais skirtingi, tačiau tai netrukdo

Premjerė Ingrida Šimonytė pripažįsta, kad jos ir prezidento Gitano Nausėdos nuomonės įvairias klausimais neretai išsiskiria. Visgi ministrė pirmininkė pabrėžia, kad santykiams su prezidentu tai nekenkia.

„Yra daug žmonių, kurių nuomonė į įvairius dalykus yra skirtinga nei mano. Tai nereiškia, kad dėl skirtingų nuomonių santykiai blogėja. Labai būtų keista, jeigu kažkas įsivaizduotų, kad gerų santykių laidas yra tai, kad aš turėčiau visada tą pačią nuomonę, kurią turi Lietuvos Respublikos prezidentas“, – „Žinių radijui“ teigė I. Šimonytė.

Premjerė akcentavo, kad tiek šalies vadovas, tiek ir Vyriausybė turi šalies piliečių suteiktą mandatą ir labai aiškiai apibrėžtas kompetencijas.

„Prezidentas turi savo mandatą, savo atsakomybę ir savo kompetencijas pagal Konstituciją, prezidentas yra Lietuvos Respublikos pilietis ir, žinoma, kaip ir visi Lietuvos Respublikos piliečiai turi teisę komentuoti tai, kas vyksta, turėti nuomonę apie tai, kas vyksta, išreikšti savo pastabas. Tačiau Vyriausybė irgi turi savo mandatą, Vyriausybė neatsirado iš nieko ar prezidento parėdymų, Vyriausybė atsirado iš Seimo rinkimų ir iš Lietuvos žmonių valios, yra atskaitinga Seimui, dirba pagal savo programą“, – sakė ministrė pirmininkė.

Labai būtų keista, jeigu kažkas įsivaizduotų, kad gerų santykių laidas yra tai, kad aš turėčiau visada tą pačią nuomonę, kurią turi Lietuvos Respublikos prezidentas.

I . Šimonytės teigimu, dėl šios priežasties visiškai natūralu, kad Vyriausybė ir Prezidentūra gali turėti skirtingus požiūrius į tuos pačius klausimus, problemas ar jų sprendimus.

„Man asmeniškai tai visiškai netrukdo, jeigu trukdo kitiems, man dėl to labai gaila, nes nuomonių skirtumas yra politikos esmė. Ir čia tikrai nėra diktatūra ar kažkoks kitas režimas, kur visi žiūri į vado burną ir turi tą pačią nuomonę visais klausimais. Man atrodo, diskusija yra labai vertingas dalykas“, – akcentavo ji.

Visgi premjerė atkreipia dėmesį, kad yra sričių, kur tiek prezidentas, tiek ir Vyriausybė turi atrasti bendrus požiūrio taškus.

„Yra dalis dalykų, kuriuos mes vykdome kartu ir turime vis tiek rasti bendrą požiūrį. Čia pirmiausiai, žinoma, kalba eina apie užsienio politiką. Ir, man atrodo, kad tą bendrą požiūrį rasti tikrai pavyksta“, – sakė I. Šimonytė.

„O jau tai, kas yra Vyriausybės atsakomybė: pradedant vakcinavimu, baigiant pasiūlymais dėl mokesčių politikos ar dėl ateities gaivinimo fondo planavimo, tai vėlgi visas nuomones vertiname, išklausome, prezidento taip pat, bet Vyriausybė vis dėlto apsispręs kaip Vyriausybė, pagal Seimo jai suteiktą mandatą“, – pridūrė ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių