Quantcast

I. Šimonytė: Lietuva pasirengusi tęsti ir stiprinti ekspertinę paramą Ukrainai

  • Teksto dydis:

Lietuva yra pasirengusi tęsti ir stiprinti ekspertinę paramą Ukrainai, tvirtina premjerė Ingrida Šimonytė, pirmadienį pranešė Vyriausybės komunikacijos departamentas.

„Būtina išnaudoti šį susitelkimo ir politinės valios momentą ryžtingam reformų įgyvendinimui, Lietuva savo ruožtu pasirengusi tęsti ir stiprinti jau teikiamą ekspertinę paramą“, – pranešime teigė I. Šimonytė.

Pasak jos, Lietuva puikiai mato Ukrainos finansinius poreikius.

„Prisidedame prie tarptautinės bendruomenes pastangų ir teikiame finansinę pagalbą Ukrainai tiek prisijungdami prie tarptautinių institucijų sukurtų priemonių, tiek dvišaliu pagrindu“, – pabrėžė premjerė.

Ukrainos atstatymo konferencijoje Lugane (Šveicarija) I. Šimonytė pirmadienį susitiko su Ukrainos premjeru Denysu Šmyhaliu. 

Jie aptarė Rusijos karo prieš Ukrainą eiga, karo poveikis Ukrainos ekonomikai ir tarptautinei prekybai, Ukrainos grūdų išvežimo galimybės, tolesni žingsniai po Europos Sąjungos (ES) kandidatės statuso Ukrainai suteikimo, Lietuvos parama atsakant į skubiausius Ukrainos poreikius ir įgyvendinant eurointegracines reformas.

I. Šimonytė pasveikino D. Šmyhalį su istoriniu ES sprendimu suteikti Ukrainai ES šalies kandidatės statusą, pažymėdama neįtikėtiną Ukrainos Vyriausybės ir institucijų mobilizaciją, sugebėjimą vykstant karui per rekordiškai trumpą laiką ir kokybiškai užpildyti ES klausimyną.

Ukraina Lugane pristatė šalies atstatymo planą, prie kurio rengimo prisidėjo ir Lietuvos ekspertai.

Visa Lietuvos paramos suma, įskaitant karo pabėgėlių priėmimą, jau viršija pusę 0,5 mlrd. eurų.

Artimiausiu metu Ukrainai bus pervesta dvišaliu pagrindu skirta 2 mln. eurų dotacija humanitarinei pagalbai iš karo zonų Ukrainoje į šalies vakarus pasitraukusiems ukrainiečiams paremti.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeLietuvaIngrida ŠimonytėDenysas ŠmyhalisUkraina

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių