Quantcast

I. Šimonytė: A. Lukašenka sėdi ant durtuvų ir tuos durtuvus jam reikia kažkaip finansuoti

  • Teksto dydis:

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė sako, kad neteisėto Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimas dalį lėšų gauna iš Kremliaus režimo, kitą dalį įvairiais būdais – iš galimybių dalyvauti Vakarų rinkose, todėl Europos Sąjungai svarstant dėl sankcijų tai reikės turėti omenyje.

„Žinoma, diskusijos apie sankcijas truks laiko, bet jos tikrai vyks ir susitarimas bus toks, kokį pavyks pasiekti 27 valstybėms narėms“, – Briuselyje žurnalistams sakė I. Šimonytė.

„Net kai kalbame apie personalines sankcijas, tai yra klausimas, kiek mes atsiliekame nuo realaus gyvenimo sankcionuodami tuos žmones, kurie de facto dalyvauja visuose šituose baisiuose dalykuose. Kai kalbame apie ekonomines sankcijas, turime suprasti, kad Lukašenka sėdi ant durtuvų ir tuos durtuvus jam reikia kažkaip finansuoti. Dalį lėšų jam padeda gauti Kremliaus režimas, bet kita dalis ateina įvairiais būdais iš galimybių dalyvauti Vakarų rinkose – ar tai skolinimasis, ar kiti eksporto sandoriai, per kuriuos uždirbama valiuta. Visa tai, manau, ES turės svarstyti“, – pridūrė premjerė.

I. Šimonytė ketvirtadienį Briuselyje susitiko su su Europos Vadovų Tarybos pirmininku Charles’iu Micheliu, Europos Komisijos (EK) pirmininke Ursula von der Leyen.

Kai kalbame apie ekonomines sankcijas, turime suprasti, kad Lukašenka sėdi ant durtuvų ir tuos durtuvus jam reikia kažkaip finansuoti.

„Svarbiausia žinutė, kad po to, kai Lukašenka užgrobė civilinį lėktuvą, skridusį tarp Atėnų ir Vilniaus, Europos Sąjunga labai greitai sureagavo, Europos Vadovų Tarybos sprendimai buvo priimti labai greitai. Galiu pasidžiaugti, kad absoliučiai didžioji dalis tų pozicijų dalykų, kuriuos Lietuvos Respublikos Vyriausybė manė, kad yra būtina įtraukti į ES atsaką, buvo įtraukta ir labai greitai prasidėjo sprendimai, EK gana sklandžiai koordinuoja tuos sprendimus savo lygiu“, – sakė I. Šimonytė.

Diskusijos apie platesnių sankcijų taikymą kilo po to, kai Baltarusijos režimas gegužės 23 dieną Minske priverstinai nutupdė iš Graikijos į Lietuvą skridusį keleivinį lėktuvą, kad suimtų opozicijos žurnalistą ir aktyvistą Ramaną Pratasevičių.

Turime labai rimtai stiprinti savo išorės sienos apsaugą

I.  Šimonytė teigia, kad, atsižvelgiant į Aliaksandro Lukašenkos grasinimus į Lietuvą siųsti nelegalius migrantus bei beprecedenčius jo veiksmus, Lietuva turi labai rimtai stiprinti savo išorės sienos su Baltarusija apsaugą.

„Mūsų išorės siena yra Europos Sąjungos išorės siena, ir pono A. Lukašenkos gąsdinimus galima įvairiai vertinti, bet įvertinus, kad jis yra padaręs dalykų, kurie yra absoliučiai beprecedenčiai net ir toje situacijoje, kai pasaulyje vyksta daug negerų dalykų, mes turime labai rimtai stiprinti savo išorės sienos apsaugą“, – žurnalistams Briuselyje ketvirtadienį sakė I. Šimonytė.

Premjerės teigimu, išorės sieną su Baltarusija Lietuva privalo stiprinti dėl to, kad šalis nesusidurtų su galimai Baltarusijos organizuojamu nelegalių migrantų gabenimu į Lietuvą.

„Tam, kad nelegali migracija netaptų problema ne tik per pietinę sieną, kur mes kalbame apie ekonominę migraciją turbūt labiausiai, bet ir čia, kai galbūt kita valstybė organizuos tiesiog nusikalstamą migrantų gabenimą“, – sakė ministrė pirmininkė.

ELTA primena, kad A. Lukašenka pastarąją savaitę pareiškė, kad nebestabdys į Lietuvą vyksiančių narkotikų ir nelegalių migrantų.

Lietuvos vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotataitė pripažįsta, kad per šiuos metus, lyginant su visais 2020 metais, nelegalių migrantų srautai iš Baltarusijos teritorijos jau išaugo dvigubai. Ministrė akcentavo, kad siekiant spręsti susidariusią problemą ketinama iki 2022 metų visame pasienyje su Baltarusija įrengti stebėjimo sistemas. Šiai iniciatyvai, ministrės teigimu, reikės maždaug 38 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Opa

Opa portretas
Romančikas papasakojo kad ponia "prezisente" išlaikoma mokesčiu moketoju-Demesio---Lietuvos:)

Pranas Pričkus

Pranas Pričkus portretas
Ne Lukašenko teroristas, o visa landsberginė chunta.

Klausimas

Klausimas portretas
Ka dar pirmininke atstovauja apart koalicijos partnerius?????
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių