Quantcast

S. Cichanouskaja: Lietuvos pagalba neapsiriboja žodžiais ar išsakytu susirūpinimu

Lietuvos pagalba baltarusiams neapsiriboja žodžiais ar išsakytu susirūpinimu, sako Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja.

Antradienį kreipdamasi į Lietuvos parlamentą Baltarusijos opozicijos lyderė taip pat akcentavo, jog ypač svarbu, kad Vakarai išliktų vieningi palaikydami Ukrainą ir Baltarusiją.

„Leiskite padėkoti visų baltarusių vardu. Kasdien jaučiame jūsų palaikymą, mes tai labai vertiname, nors kartais ir pamirštame tai pasakyti. Jūsų pagalba neapsiriboja formaliais pareiškimais, susirūpinimo žodžiais. Bėgdamos nuo represijų, daugybė baltarusių šeimų rado laikiną prieglobstį Lietuvoje“, – sakė S. Cichanouskaja.

Kalbėdama Seimo posėdžių salėje ji pati teigė Lietuvą prieglobsčiu pasirinkusi, kai 2020 metais po Vakarų nepripažįstamų Baltarusijos prezidento rinkimų, kurių nugalėtoju pasiskelbė autoritarinis vadovas Aliaksandras Lukašenka, turėjo spręsti dilemą – kalėjimas arba vaikai.

„Kodėl pasirinkau Lietuvą? Nes Lietuva – tai saugumas, Lietuva – tai draugai. Per pusantrų metų čia aš nė karto nesusidūriau su neigiamu požiūriu į baltarusius, tik su palaikymu ir solidarumu“, – pažymėjo Baltarusijos opozicijos lyderė.

P. Peleckio / BNS nuotr.

Kalbėdama Lietuvos parlamente S. Cichanouskaja pažymėjo, kad be laisvos Ukrainos nebus laisvos Baltarusijos, o be laisvos Baltarusijos nebus saugios Ukrainos ir saugios Europos.

Kodėl pasirinkau Lietuvą? Nes Lietuva – tai saugumas, Lietuva – tai draugai. Per pusantrų metų čia aš nė karto nesusidūriau su neigiamu požiūriu į baltarusius, tik su palaikymu ir solidarumu.

„Mums labai svarbu, kad Vakarai išliktų vieningi palaikydami Ukrainą ir Baltarusiją. Šiandien diktatoriai bando padalyti šią JAV ir Europos Sąjungos vienybę, įvaryti pleištą tarp atskirų ES šalių“, – pažymėjo Baltarusijos atstovė.

Ji taip pat dėkojo Lietuvos užsienio reikalų ministerijai ir Vyriausybei už tvirtą sankcijų politiką bei sakė toliau kviesianti kitas šalis sekti „principingu Lietuvos pavyzdžiu“ ir ragino neatšaukti sankcijų Baltarusijai, ieškant alternatyvių kelių Rusijos blokuojamam Ukrainos grūdų tranzitui.

„Dabar jie imasi maisto temos, sako: jei neatšauksit sankcijų, bus badas. Palaikome Lietuvos siekį, kad būtų baigta Ukrainos uostų blokada. Esame kategoriškai prieš sandorius, susijusius su tranzitu per Baltarusiją. Sankcijos režimui negali būti panaikintos“, – sakė baltarusių opozicijos lyderė.

„Nepamirškime, dėl ko jos buvo įvestos. Politiniai kaliniai dar nepaleisti, o Rusijos kariai yra mūsų Baltarusijos teritorijoje – sankcijų panaikinimas sukels dar didesnį režimo nebaudžiamumą“, – pažymėjo S. Cichanouskaja.

Ji taip pat ragino lietuvius nepasiduoti „pigiam triukui“ pasinaudoti A. Lukašenkos režimo įvestu beviziu režimu ir be ypatingos priežasties nevykti į Baltarusiją.

„Išvykę į turistinę pramoginę kelionę vykstate į šalį, kurioje kenčia daugiau nei 1200 politinių kalinių ir jų šeimų. Kur gresia pavojus bet kokiai žodžio laisvei. Labai laukiame visų lietuvių, kurie visada buvo ir liko mūsų gerais kaimynais, Baltarusijoje, bet laisvoje ir demokratinėje Baltarusijoje, kurią kursime“, – sakė opozicijos atstovė.

„Baltarusija atsidūrė istorinėje kryžkelėje. Baltarusiai supranta, kad yra tik du keliai: arba europietiška demokratinė Baltarusija, arba de jure Rusijos okupacija ir ilgametė izoliacija, regresas, beteisiškumas“, – kalbėjo S. Cichanouskaja.

Ji pažymėjo, kad Ukrainos pergalė Rusijos pradėtame kare būtina visoms tautoms, įskaitant baltarusius. „Tik kartu su laisva ir nepriklausoma Baltarusija ir laisva Ukraina galėsime turėti stiprią ir saugią Europą“, – pažymėjo Baltarusijos demokratijos atstovė.

S. Cichanouskaja antradienį kalbėti Seimo posėdyje pakviesta praėjus metams, kai pernai gegužės 23 dieną A. Lukašenkos režimas privertė Minske leistis iš Atėnų į Vilnių skridusį „Ryanair“ lėktuvą su 126 keleiviais.

Minske tuomet buvo sulaikytas tinklaraštininkas Ramanas Pratasevičius ir jo draugė Sofija Sapega. Šių metų gegužės pradžioje Vilniuje studijavusi Rusijos pilietė S. Sapega buvo Baltarusijos teismo nuteista šešerių metų laisvės atėmimo bausme.

Seimo Ryšių su visuomene skyriaus pranešime taip pat primenama, kad gegužės 21-ąją baltarusiai mini Politinio kalinio dieną, o gegužės 29 dieną sukanka dveji metai, kai S. Cichanouskajos vyras buvo sulaikytas, šiais metais jis nuteistas 18 metų laisvės atėmimo bausme.

S. Cichanouskaja po Vakarų nepripažįstamų Baltarusijos prezidento rinkimų 2020 metų rugpjūtį pasitraukė į Lietuvą ir iš čia vadovauja baltarusių opozicijai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vėl

Vėl portretas
pragydo,kur jos pagalba Ukrainai.Sėdi šiltai Lietuvos išlaikoma ir renka aukas tik savo gerovei.

Karlsonas ant stogo

Karlsonas ant stogo portretas
Fui pasakė Freken Bok vėl rodo visokias netikšas, o kuo aš blogesnė?

Kęstas

Kęstas portretas
S. Cichanouskaja: Mirkit iš bado, bet pigaus maisto ir dyzelino į Baltarusiją nevažinėkit. Mano ir mano vaikų gražus gyvenimas reikalauja aukų. Kodėl jums nepabūti tomis aukomis? Jums tiesiog nepasisekė. Išsirinkote kvailą valdžią, ji vistiek jus anksčiau ar vėliau paaukos. (Mokslas-studijos-ekonomika)
VISI KOMENTARAI 39

Galerijos

Daugiau straipsnių