Quantcast

G. Surplys tikina iš Kinijos atstovo sužinojęs „tikrąsias“ Pekino ir Vilniaus konflikto priežastis

Opozicijai priklausantys „valstiečiai“ užmezgė kontaktus su Kinijos valdžios atstovais. Šešėlinis užsienio reikalų ministras „valstietis“ Giedrius Surplys pirmadienį susitiko su Kinijos laikinuoju reikalų patikėtiniu Lietuvoje Qu Baihua. Kaip tikina politikas, susitikimas vyko kinų iniciatyva – kvietimą pokalbio jis gavo elektroniniu paštu.

Kaip ir apie vykusio susitikimo faktą  penktadienį pranešęs „valstiečių“ partijos lyderis Ramūnas Karbauskis, G. Surplys pozityviai vertina užmegztą kontaktą. Pasak politiko, tai būdas medijuoti. Kita vertus, pažymi „valstietis“, jis susitikimo metu ne tik sužinojo „tikrąsias“ Pekino ir Vilniaus konflikto priežastis, bet kartu gavo ir „Lietuvos užsienio politikai naudingos informacijos“, su kuria yra pasiryžęs pasidalinti. Tiesa, tik diskretiškai ir tik jei to paprašys suinteresuoti kolegos.

„Aš to susitikimo metu išgirdau ir daugiau informacijos, kuri, mano galva, galėtų būti naudinga Lietuvos užsienio politikos formuotojams ir vykdytojams. Bet tos informacijos negaliu skleisti viešai, pasidalinsiu tik su kolegomis, jei jie turės noro“, – Eltai teigė G. Surplys.

„Susitikimas įvyko kinų kvietimu, susitikau su laikinuoju kinų patikėtiniu, kuris liko vadovauti, kai išvyko ambasadorius. Apie šį vizitą iš karto informavau mūsų Užsienio reikalų komiteto pirmininkę, ministrą ir VSD vadovą. Taip visada darau, kai manau, kad tai yra valstybinės svarbos ir jautrūs klausimai“, – tvirtino parlamentaras.

„Mano tikslas yra pabandyti medijuoti. Niekas neprieštarauja, kad mes palaikytume santykius su Taivanu, bet niekas neprieštarauja ir tam, kad neturėtume konfliktų ar užšąlusių santykių su Kinija“, –  pažymėjo jis.

Kalbėjome apie tai, ar atstovybės pavadinimo pakeitimas išspręstų konfliktą. Mane patikino, kad tik apie tai kalba.

Kaip teigė G. Surplys, susitikimo metu jis siekė sužinoti tikrąsias konflikto priežastis. Ir, konstatavo „valstietis“, Lietuvai pakeitus Taivaniečių atstovybės pavadinimą, būtų galima tikėtis geresnių santykių su Pekinu.

„Mano esminis noras buvo sužinoti iš jų, ar tikrai tai yra tik apie pavadinimą ir ar jo pakeitimas galėtų ką nors keisti. Jų patikinimas buvo, kad tikrai viskas yra tik apie pavadinimą. Atstovybių, kurios veikia kitose pasaulio šalyse, pavadinimais Kinija nėra patenkinta, bet gali tai toleruoti“, –  sakė G. Surplys.

„Patikinta buvo, kad tai tik pavadinimo tema, nes tai raudona linija Pekinui“, – pridūrė jis.

Tiesa, ar Kinijos atstovas Lietuvoje kalbėjo apie Taivaniečių atstovybės pervadinimą į Taipėjaus atstovybę, ar visgi pokalbio metu kalba sukosi apie atstovybės pavadinimo suvienodinimą kinų kalba, politikas negalėjo pasakyti.

„Detaliai apie tai nekalbėjome. Kalbėjome apie tai, ar atstovybės pavadinimo pakeitimas išspręstų konfliktą. Mane patikino, kad tik apie tai kalba“, – sakė G. Surplys, pridurdamas, kad, jo supratimu ir žiniomis, oficiali Lietuvos valdžia su Pekinu nesideri.

„Mano tikslas buvo išklausti kitos pusės, nes, mano žiniomis, derybos su oficialia valdžia nevyksta“, – tikino „valstietis“.

Galiausiai politikas nesiryžo vertinti, ar galima pasitikėti komunistinės Kinijos žodžiu.

„Aš nesiimsiu spręsti ir negaliu to vertinti. Bet kiek aš suprantu, tie dalykai yra išsiaiškinami derybose, yra pasirašomi derybų protokolai“, – sakė G. Surplys.

Politikas taip pat teigė suprantąs, kad vargu ar Lietuvos ir Kinijos santykiai sugrįš į buvusius rėmus per artimiausią dešimtmetį. Visgi, jo teigimu, šiuo metu būtų naudingas ir tam tikras santykių atšilimas.

„Sprendimas, kuris buvo, tai jis buvo tikrai vienašališkas, su niekuo nederintas ir pakankamai ultimatyviai priimtas dėl pavadinimo. Jis padarė taip, kad žmonės neturėjo galimybių tinkamai pasitraukti iš Kinijos rinkos. Aš manau, kad atšilimo laikotarpis duotų laiko mūsų verslininkams persiorientuoti į kitas rinkas“, – sakė „valstietis“

Todėl, tęsė G. Surplys, „valstiečių“ bandymų kalbėtis su komunistine Kinija nereikėtų traktuoti kaip diplomatinės avantiūros, dar labiau jaukiančios Lietuvos užsienio politiką.

„Aš manau, kad opozicijos kalbėjimas demokratinėje valstybėje tikrai neturėtų būti suvokiamas kaip bandymas iškraipyti vieningą užsienio politiką. Kur kas blogiau, kai nesusikalba mūsų Prezidentūra ir Užsienio reikalų ministerija“, – teigė G. Surplys.

Laima Liucija Andrikienė, P. Peleckio / BNS nuotr.

URK pirmininkė: Seimo nariai yra laisvi veikti

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkė Laima Liucija Andrikienė BNS patvirtino, kad Seimo narys savaitės pradžioje ją raštiškai informavo susitiksiantis su Kinijos laikinuoju reikalų patikėtiniu, tačiau tai esanti jautri tema ir ji plačiai nekomentuosianti.

„Šios savaitės pradžioje gavau trumpą  kolegos laišką, informuojantį, kad jis susitiks su laikinuoju reikalų patikėtiniu ir galės pateikti informaciją apie susitikimo, pokalbio turinį, jei įdomu. Nesu po to kalbėjusi su ponu Surpliu, kaip galiu suprasti, niekas iš tų, kuriems jis rašė, nesusidomėjo pokalbio turiniu, tai dėl to reikia kalbėtis su žurnalistais“, – sakė L. L. Andrikienė.

„Mano vertinimas: gyvename demokratinėje šalyje, kur kiekvienas Seimo narys yra laisvas veikti taip, kaip jis suvokia savo misiją ir atsakomybę, savo pareigas, kaip objektyviai sugeba įvertinti situaciją, šiandienos iššūkius, su kuriais susiduria Lietuva“, – sakė komiteto pirmininkė.

Nesu po to kalbėjusi su ponu Surpliu, kaip galiu suprasti, niekas iš tų, kuriems jis rašė, nesusidomėjo pokalbio turiniu, tai dėl to reikia kalbėtis su žurnalistais.

Ji taip pat priminė Seimo delegacijos vizitą JAV, kurio metu JAV kongrese ir Senate buvo registruoti siūlymai dėl Taivano atstovybės Vašingtone pavadinimo pakeitimo iš „Taipėjaus ekonominių ir kultūrinių ryšių atstovybės“ į „Taivano atstovybę“.

„Praėjusią savaitę kaip Seimo URK atstovai su kolega Giedriumi lankėmės Vašingtone, susitikome su įspūdingu skaičiumi JAV Atstovų rūmų ir Senato narių, girdėjome jų vertinimus. Mūsų vizito metu paraleliai ir JAV kongrese, ir Senate buvo įregistruoti įstatymo projektai, kad JAV administracija įpareigojama derėtis su Taivanu dėl pastarojo atstovybės pavadinimo pakeitimo. Nėra jokių abejonių, kad įstatymas bus priimtas – politinės valios šiuo klausimu nestokojama. Šis JAV, kuri yra Lietuvos strateginė partnerė,  žingsnis – puikus atsakymas kritikams Lietuvoje dėl mūsų santykių su Kinija“, – reziumavo komiteto vadovė.

Kinija šią savaitę oficialiai pranešė stabdanti jautienos, pieno produktų ir alaus importą iš Lietuvos. Kinijos muitinės sistemos nuo pernai gruodžio iš esmės nebepriima Lietuvos prekių, tačiau oficialiai Pekinas apie tai iki šiol nebuvo pranešęs.

Europos Komisijos duomenimis, Lietuvos eksportas į Kiniją gruodį, palyginti su tuo pat mėnesiu užpernai, krito 91 procentu.

Lietuvos ir Kinijos santykiai pašlijo Vilniui leidus šalyje veikti Taivaniečių atstovybei. Ekspertai sako, kad kinų kalba šios atstovybės pavadinimas skamba kaip Taivano atstovybė. Pekinas tame įžvelgia Taivano mėginimus veikti kaip nepriklausomai valstybei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jokubo brolis

Jokubo brolis portretas
Lansbergine sutve,kad Lietuvos santykiai blogi su kitomis valstybemis ,o nuostoliai yra jau dabar dideli ir toliau dar labiau dides.Kas jiems ,jei ju rankos musu valstybes izde,pasiimi kie nori.Prezidentas turetu imtis priemoniu pasitelkes tauta ,kad betvarke valstybeje liautusi.

Tam "Da-".

Tam "Da-". portretas
Čia labai tau tiktų:ne-da-pistas lituanistas.O ankstesnis straipsnelis užvadintas su nostalgiška ironija.

anūkėlis anūkėliu

anūkėlis anūkėliu portretas
bet čia visa valdžia tep nusiteikus.Ir prezidentas. Varo pagal vieną durnelį ir nesustoja. O reikia veikt ryžtingai ir tuojaus pat atstatydint Gabrielių iš ministro posto ir atsiprašyt tiek Kinijos tiek Baltarusijos.Nesusitvarko su darbu ir kenkia valstybei.Kokioj įmonėj tokio nelaikytu nė dienos
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių