Quantcast

G. Nausėda žada kelti išimčių Rusijos sankcijoms klausimą EVT

Kai kurioms Europos Sąjungos valstybėms siūlant naujausiame sankcijų pakete Rusijai taikyti išimtis trąšų ir grūdų eksportui, prezidentas Gitanas Nausėda pabrėžia, jog Lietuva su kai kuriomis partnerėmis tam nepritaria ir žada kelti šį klausimą Europos Vadovų Taryboje (EVT).

„Sankcijų klausimas nėra įtrauktas į EVT darbotvarkę, tačiau prezidentas kels šį klausimą vadovų diskusijos metu“, – BNS ketvirtadienį sakė prezidento patarėjas Tomas Beržinskas.

Pats G. Nausėda pabrėžė, kad maisto saugumas neturi būti priedanga silpninti sankcijas Rusijai.

„Devintasis sankcijų paketas – jau pakeliui. Maisto saugumas neturėtų būti naudojamas kaip priedanga silpninti mūsų sankcijas! Sakncionuotiems Rusijos oligarchams neturėtų būti leista pasiekti jų užšaldytų lėšų ir toliau krautis turtą, kol Ukrainiečių civiliai miršta nuo Rusijos bombų“, – tviteryje pareiškė prezidentas prieš EVT.

Sankcijų klausimas nėra įtrauktas į EVT darbotvarkę, tačiau prezidentas kels šį klausimą vadovų diskusijos metu.

Anot T. Beržinsko, prezidentas tikisi, kad sprendimas dėl 9-ojo sankcijų paketo bus priimtas artimiausiu metu Europos Sąjungos valstybių narių Nuolatinių atstovų komitete COREPER.

Žurnalistams prieš EVT posėdį G. Nausėda Briuselyje akcentavo, kad politinėje darbotvarkėje parama Ukranai išlieka prioritetu bei sveikino sprendimą įtraukti Lietuvos pasiūlymus į ES 9-ąjį sankcijų paketą Rusijai – per 200 juridinių ir fizinių asmenų, keturis „dezinformacijos kanalus“, tris bankus.

„Bet esame truputį susirūpinę dėl bandymų atpalaiduoti sankcijų mechanizmą prisidengiant maisto saugumu. Jis yra svarbus, bet neturi būti kaip pasiteisinimas atlaisvinti sankcijas“, – pabrėžė jis.

Baltijos šalys ir Lenkija ketvirtadienį užblokavo naujų sankcijų Rusijai priėmimą dėl Vakarų šalių pasiūlytų išimčių grūdų ir trąšų eksportui, pranešė Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis. Anot ministro, siūlomos išimtys silpnina devintąjį sankcijų paketą Rusijai, įvedamą tebesitęsiant Maskvos invazijai Ukrainoje ir gali tapti landa apeiti sankcijas.

„Financial Times“ pranešė, kad išimtis sankcijoms pasiūlė Vokietija, Prancūzija ir Nyderlandai, iniciatyvai paramą pareiškė ir dalis kitų Vakarų Europos valstybių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

onute

onute portretas
O ka važiuoja gelbėt savo okraina Tai čia juk meluoja jis tiesei pas scwaba pasitarti kaip sunaikinti rusija nausėdienė vyksta pas zelionka nu dirba abu išsijuose ukrainai

KAS JŪSŲ KLAUSYS, KIEMSARGIUKAI

KAS JŪSŲ KLAUSYS, KIEMSARGIUKAI portretas
Bus taip, kaip pasakys šeimininkas iš už Atlanto. Jie mat spręs...jūsų pareiga tik loti ir skurdinti savo valstybes. Na dar kelti Amerikos ekonomiką, pirkdami iš jų ginklus.

>skiep

>skiep portretas
na, Nausėda visai protingai pasisakė tarptautiniu lygiu, šiandien visą dieną Euronews transliuoja jo kalbos ištrauką kur jis sako kad jei Rusija mus šantažuoja tai nereikia kad Europa irgi turi užsiiminėti šantažu. Protinga. Man patiko.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių