Quantcast

G. Nausėda vyksta į ES viršūnių susitikimą, dėmesio centre – „Brexitas“

  • Teksto dydis:

Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį išvyksta į Europos Sąjungos viršūnių susitikimą Briuselyje, kur daugiausia dėmesio ketinama skirti deryboms su Britanija dėl prekybos santykių ir tikslams klimato kaitos srityje.

Viršūnių susitikimas truks dvi dienas.

Europos Sąjungos pareigūnai perspėja, kad deryboms dėl prekybos su Jungtine Karalyste po „Brexito“ skirtas laikas artėja prie pabaigos. Daugiausia diskusijų kelia vienodas konkurencijos sąlygas užtikrinančios taisyklės ir leidimas Europos Sąjungos žvejams žvejoti britų vandenyse.

Britanija oficialiai paliko ES sausio mėnesį, praėjus beveik ketveriems metams po referendumo.

Tačiau iki gruodžio 31 dienos, kai Britanija pasitrauks iš ES bendrosios rinkos ir muitų sąjungos, Jungtinė Karalystė yra saistoma europinių taisyklių. Nepavykus susitarti, britai ir ES grįžtų prie prekybos Pasaulio prekybos organizacijos sąlygomis, o tai reikštų kvotas ir didesnius muitų tarifus.

ES vadovai taip pat turėtų aptarti Europos Komisijos siūlymą sparčiau mažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išskyrimą. Briuselis ragina iki 2030 metų mažiausiai 55 proc. sumažinti taršą Europoje. Anksčiau buvo numatytas 40 proc. tikslas.

G. Nausėda ketina atkreipti vadovų dėmesį į „Žalios Lietuvos“ iniciatyvą bei jos tikslus, pažymėti Lietuvos pasirengimą ieškoti teisingų, tvarių ir efektyvių būdų siekiant įgyvendinti ES ambicingus klimato kaitos tikslus, teigiama Prezidentūros pranešime.

ES vadovai per susitikimą taip pat turėtų aptarti situaciją Baltarusijoje ir santykius su Rusija, įvertins esamą epidemiologinę situaciją, padarytą pažangą kuriant vakciną ir koordinuojant bendrą ES atsaką į COVID-19 pandemijos sukeltas pasekmes.

Prieš prasidedant Europos Vadovų Tarybos sesijai ketvirtadienį Lietuvos prezidentas susitiks su Šiaurės ir Baltijos šalių vadovais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių