Quantcast

G. Nausėda: Ukrainai esame skolingi aiškų kelią į NATO

Ukrainai esame skolingi aiškų kelią į narystę NATO, sako prezidentas Gitanas Nausėda.

„Ukrainos vieta yra NATO Aljanse. Turime pagilinti politinius ir praktinius ryšius su Ukraina, nubrėždami aiškų kelią į Ukrainos narystę NATO. (...) Aiškus kelias į narystę NATO yra tai, ką mes skolingi Ukrainai, tik 5 straipsnis gali suteikti tikras saugumo garantijas, kurios atbaidytų Rusiją nuo bet kokios būsimos agresijos“, – antradienį NATO viešajame forume sakė prezidentas.

Jis sako besitikintis, kad Ukrainos ir NATO taryboje bus tiesiamas kelias jai tapti aljanso nare, kai tai leis aplinkybės.

LNK reportažas:

„Rytoj vyksta pirmasis susitikimas NATO-Ukrainos tarybos formatu, jo metu tikimės nutiesti kelią Ukrainai tapti NATO nare ir pakvietimas bus, kai tik aplinkybės leis. Niekas negali atimti teisės iš Ukrainos padaryti tokį pasirinkimą“, – kalbėjo G. Nausėda.

„Tikiuosi, kad po šio susitikimo galėsime pasidžiaugti, kad NATO narių bus 32“, – sakė jis, turėdamas omenyje Švedijos prisijungimą Turkijai nusileidus dėl šios šalies narystės.

Prezidentas pabrėžė, kad taip pat svarbu ir toliau teikti finansinę bei karinę paramą, kad Ukraina pasiektų pergalę.

Jis kalbėjo, jog tarptautinei tvarkai kylant vis daugiau iššūkių, NATO narės turi glaudžiau bendradarbiauti. Be kita ko, anot prezidento, Aljansui reikia gilesnių partnerysčių ir su kitų regionų šalimis – Balkanų, Kaukazo ir Ramiojo vandenyno šalimis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių