Quantcast

G. Nausėda tvirtina, kad Baltarusijai dialogo per prievartą nesiūlys

Prezidentas Gitanas Nausėda nesutinka su kritikais, teigiančiais, kad ketinimas intensyvinti santykius su Baltarusija prasilenkia su Lietuvos nacionalinių interesų principais. Šalies vadovas tvirtina, kad Lietuva, įsitraukdama į dialogą su Minsku, nuo vertybinių gairių neatsitrauks ir, akcentuoja jis, jei visgi Aleksandro Lukašenkos vedama valstybė nenorės klausytis to, ką Lietuva sakys apie žmogaus teises, politinį persekiojimą Baltarusijoje ir Astravo atominės elektrinės saugumą, dialogas per prievartą nebus siūlomas.

„Dialogo metu mes kelsime ir žmogaus teisių klausimus, ir politinį persekiojimą (Baltarusijoje. – ELTA) ir tą patį Astravo atominės elektrinės klausimą. Jeigu partneriui pasirodys nepriimtina kalbėtis apie šiuos dalykus ir jis norės nutraukti pokalbį, mes būsime padarę tai, kas nuo mūsų priklauso, tam, kad tą dialogą užmegztume. Mes negalime primesti dialogo per prievartą, bet jeigu partneris, kad ir raukydamasis, išklausys mūsų pastabas ir norės tęsti dialogą, mes būsime pasirengę tokiam dialogui“, – interviu Eltai sakė G. Nausėda.

G. Nausėda įvertino ir konservatorių viešai keliamus būgštavimus, esą užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus pokalbio su Baltarusijos diplomatijos vadovu Vladimiru Makėjumi metu galėjo būti atsitraukta nuo principinių Lietuvos nuostatų dėl Astravo AE. Pasak jo, tokios konservatorių kalbos veikiausiai išsakytos galvojant apie artėjančius rinkimus.

„Tokie klausimai, jų paaštrinimas arba jų tam tikras eskalavimas gali būti naudingas priešrinkiminiame fone. Tačiau šiuo požiūriu, aš manau, kad aliarmas kilo pakankamai nesusipažinus su užsienio reikalų ministro (L. Linkevičiaus. – ELTA) ir jo kolegos Baltarusijoje kalbos turiniu. Geriau jei vertinimai būtų daryti po to, kai būtų susitikta su ponu Linkevičiumi ir tuomet įvertinta, ar tikrai ten buvo kažkas išduota. Aš galiu labai aiškiai pasakyti, nes apie šį susitikimą aš buvau gerai informuotas, kad mūsų užsienio politikos principinė linija nepripažinti Astravo atominės elektrinės, kaip saugaus objekto, nepirkti elektros energijos iš nesaugios branduolinės atominės elektrinės lieka visiškai nepakitusi“, – kalbėjo G. Nausėda.

ELTA primena, kad pastarąją savaitę Niujorke vykęs užsienio reikalų ministro L. Linkevičiaus susitikimas su Baltarusijos užsienio reikalų ministru V. Makėjumi sukėlė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų kritiką. Konservatoriai tvirtina, esą yra informacijos apie ketinimus atsisakyti dabartinės Lietuvos pozicijos vetuoti ES ir Baltarusijos partnerystės susitarimą dėl jos vykdomos nesaugios Astravo AE statybos.

Ministras, komentuodamas konservatorių jam metamus kaltinimus, teigia, kad Lietuvos požiūris į šį nesaugiu laikomą objektą nesikeičia.

„Mes turime suprasti, kad dialogo nebuvimas su Baltarusija tikrai neatliepia Lietuvos interesų, ir aš manau, kad dialogo nebuvimas tarp Baltarusijos ir ES gali atitikti tik Rusijos interesus. Taip kad tie, kurie rūpinasi, kad čia kažkas kalba, turėtų susirūpinti, kieno interesams jie atstovauja“, – Eltai sakė L. Linkevičius, pridurdamas, kad Vakarų didžiosios valstybės pastaruoju metu intensyvina santykius su Baltarusija.

Konservatoriai planuoja L. Linkevičiui užduoti klausimus inicijuojamo neeilinio Užsienio reikalų komiteto posėdžio metu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių