Quantcast

G. Nausėda: tolesnis tikslas – Baltarusijos visuomenei sutarti dėl laisvų rinkimų

Europos Sąjungos lyderiams vieningai sutarus, jog prezidento rinkimai Baltarusijoje buvo suklastoti, svarbiausias tolesnis tikslas – Baltarusijos visuomenei sutarti dėl naujų laisvų rinkimų, sako Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda.

Interviu LRT laidai „Dienos tema“ jis sakė, kad trečiadienį Europos Vadovų Taryboje „labai stipriai ir vieningai“ skambėjo nuomonė, jog rinkimai buvo nelaisvi ir kad Aliaksandras Lukašenka yra nelegitimus vadovas.

„Visi labai vieningai pabrėžė būtent šį aspektą, pabrėžė natūraliai logiškai kylančią išvadą, kad negalime laikyti pono Lukašenkos laikyti laimėjusio rinkimus, nes rinkimai buvo nesąžiningi. Atitinkamai, dar viena logiška išvada, kad netrukus reikia organizuoti dar vienus laisvus rinkimus, kuriuose galės dalyvauti visi norintys kandidatai ir Baltarusijos žmonės išsirinks tą, kuris jiems yra labiausiai tinkamas“, – teigė G. Nausėda.

„Pirmosios dvi raidės – A ir B – yra ištartos. Dabar klausimas – kada įvyks C, kada bus tie laisvi rinkimai, nes iki jų dar turi praeiti tam tikras laiko tarpas ir, pirmiausia, turi būti susitarta pačioje Baltarusijos visuomenėje, kad tokie rinkimai privalo įvykti. Šiandien dar to, žinoma, nėra“, – tvirtino prezidentas.

Jis taip pat pabrėžė, kad Baltarusija su Lietuva turi istorinius saitus, o su Rusija – dabarties, t.y. ekonominius, kultūrinius, kalbos, ir visa tai daugelis brangina, tačiau nė viena valstybė neturi teisės primesti savo interesų Baltarusijos visuomenei.

„Tai yra gerai. Ir tegul tie lyderiai, kurie randa balansą tarp Vakarų ir Rytų, kurie kalba taip brandžiai, kad Baltarusija gali būti puikus tiltas – tegul jie laimi rinkimus, jei Baltarusijos žmonės galvos taip pat. Bet niekas neturi teisės – pabrėžiu, ne tiktai Rusija, bet ir Europos Sąjunga diktuoti, reguliuoti ir mėginti įsprausti Baltarusijos visuomenei pasirinkti tuos lyderius, kuriuos mes norime. Ne, tik ji viena pasirinks“, – kalbėjo Lietuvos vadovas.

Jo nuomone, į Lietuvą po rinkimų pasitraukusios Baltarusijos opozicijos kandidatės Sviatlanos Cichanouskajos negalima būtų vadinti rinkimų laimėtoja, nes tuomet tektų pripažinti pačius rinkimus. G. Nausėda mato ją daugiau kaip nacionalinę lyderę, kuri galėtų padėti šaliai rengiantis naujiems demokratiškiems rinkimams, kad juos galėtų dalyvauti visi norintys kandidatai.

Aš negalėčiau pasakyti, kad ji yra rinkimų nugalėtoja, nes tada būtų šioks toks alogiškumas, nes sakome, kad patys rinkimai buvo suklastoti.

„Aš negalėčiau pasakyti, kad ji yra rinkimų nugalėtoja, nes tada būtų šioks toks alogiškumas, nes sakome, kad patys rinkimai buvo suklastoti. Šiandien sudėtinga nustatyti, koks buvo realus šių rinkimų rezultatas, net ir perskaičiavus balsus, nes perskaičiuojant teks, turbūt, vertinti ir tuos balsus, kuriuos primėtė iš viršaus „gerieji žmonės“, norėję, kad rinkimų rezultatai būtų iškraipyti“, – sakė G. Nausėda.

Jis tvirtina, kad Vakarai šiandien dar tiki galimybe išspręsti situaciją taikiai, nors A. Lukašenka „nėra pasirengęs kalbėtis“, t.y. nė vienam iš ES lyderių su juo nepavyko pastaruoju metu susisiekti.

G. Nausėda taip pat sako, kad pastaruoju metu stebimas „A. Lukašenkos gręžimasis į Rusiją ieškant užuovėjos, supratimo ir paramos ten“, ES lyderiai savo ruožtu apeliuoja į Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, kad šis nenaudotų jėgos susidariusiai situacijai išspręsti.

„Manau, kad ši situacija – Labai tikiuosi, kad ir Rusija, ir Europos Sąjunga, yra tos pačios nuomonės – gali būti suvaldyta taikiomis priemonėmis, grįžtant prie nacionalinio dialogo“, – teigė prezidentas.

Lietuvos vadovas pabrėžia, kad europinės sankcijos tėra „tik vienas iš būdų, kad režimas atkreiptų dėmesį“, o Vakarai ir Lietuva turi padėti kurti Baltarusijai pilietinę visuomenę, taip pat būtinos priemonės Baltarusijos ekonomikos transformacijai, kurios neįmanoma įgyvendinti dabartinėmis sąlygomis.

G. Nausėda interviu taip pat akcentavo, kad Lietuva neketina pasekti Ukrainos pavyzdžiu ir atšaukti savo ambasadoriaus Baltarusijoje, „kol yra bent menkiausios galimybės išnaudoti diplomatinę kalbą“.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Fox

Fox portretas
Su situo prezidentu kaip ir su ukrainos, zmones balsavo uz kazka kito ir naujo, o gavo ta pati tik dar labiau laizanti es ir amerikonu subines !

Anonimas

Anonimas portretas
Vyk namo tą bobą, gana jau.

Vanga

Vanga  portretas
Gaila, kad Nausėdos nebuvo tuo metu, kai Vakarai mums siūlė susitarti su Gorbiu! Tikrai būtų sutaręs ! Vakarų fronte - nieko naujo! Niekas Baltarusijai nepadės! Tik patys jos žmonės turi stovėti tvirtai ir vieningai iki pergalės.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių