Quantcast

G. Nausėda ragino ES vadovus laikytis griežtos pozicijos Rusijos atžvilgiu

  • Teksto dydis:

Prezidentas Gitanas Nausėda nuotolinėje parengiamojoje Europos Vadovų Tarybos (EVT) sesijoje kartu su Belgijos, Vengrijos, Lenkijos ir Rumunijos lyderiais aptarė vakcinų tiekimo užtikrinimo, Žaliojo sertifikato įvedimo, ES vidaus rinkos veikimo klausimus. Šioje EVT išskirtinis dėmesys teiktas ES santykiams su Rusija bei Turkija.

Šalies vadovas pažymėjo, kad būtina užtikrinti savalaikį vakcinų tiekimą siekiant, jog visos ES išsikelti tikslai paskiepyti 70 proc. suaugusių piliečių būtų įgyvendinti iki vasaros pabaigos. Prezidentas pabrėžė, kad Žaliasis sertifikatas turi apimti ne tik informaciją apie pasiskiepijimą, bet ir apie susiformavusio imuniteto faktą.

Šalies vadovas taip pat akcentavo vieningos vakcinų komunikacijos politikos sukūrimo, kurios būtinybę dar kartą įrodė situacija su vakcina „AstraZeneca“, poreikį. Prezidentas atkreipė dėmesį į tai, kad būtina kuo greičiau sukurti ES vakcinų donacijų mechanizmą, įgalinantį padidinti vakcinų prieinamumą ES Rytų partnerystės valstybėms.

Šalių lyderiai daug dėmesio skyrė ir ES santykiams su trečiosiomis šalimis. Prezidentas pasidalijo savo vizito Ukrainoje įžvalgomis ir dar kartą atkreipė Europos lyderių dėmesį į agresyvią Rusijos laikyseną ne tik Rytų partnerystės valstybių, bet ir ES atžvilgiu.

Šalies vadovas paragino ES laikytis griežtos ir principingos pozicijos Rusijos atžvilgiu. Prezidentas pasisakė už penkių ES ir Rusijos santykius apibrėžiančių principų išlaikymą ir subalansuotą įgyvendinimą, skiriant ypatingą dėmesį Rytų partnerių aspiracijoms. Taip pat pakvietė valstybes nares stiprinti paramą Rusijos pilietinei visuomenei ir solidarizuotis su žmogaus teisių pažeidimus kenčiančiais Rusijos žmonėmis.

Šalių vadovai skyrė laiko aptarti ES vidaus rinkos ir skaitmeninimo plėtrą. Sutarta tęsti vidaus rinkos kūrimą, naikinant kliūtis plėtrai, ypač paslaugų srityje. Pažymėta skaitmeninės infrastruktūros, viešųjų duomenų atvėrimo, skaitmeninių įgūdžių, globalių standartų kūrimo svarba. Prezidentas paragino ES nares didinti skaitmeninio sektoriaus konkurencingumą, išlaikant atvirą vidaus rinką ir tarptautinį bendradarbiavimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietis

Kaunietis portretas
Mūsų prezidentas asiliukas kurio žodžiai nieko nereiškia

Izvalgus

Izvalgus portretas
Kada bus baudziami konservai uz "varkes" su Lukosenka?

NU

NU portretas
vargšelį puola rusai
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių