Quantcast

G. Nausėda ragina ignoruoti Baltarusijos paskelbtą S. Cichanouskajos paiešką

Baltarusija penktadienį paskelbė į Lietuvą pasitraukusios šalies opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos tarptautinę paiešką, o Gitanas Nausėda į tai sureagavo raginimu ES valstybėms narėms ją ignoruoti.

„Nelegitimus diktatorius (Aliaksandras Lukašenka – ELTA) įtraukė Baltarusijos opozicijos lyderę S. Cichanouskają į tarptautinį ieškomų asmenų sąrašą. Tikiuosi, kad ES šalys išliks vieningos ir ignoruos šį neteisėtą arešto orderį. S. Cichanouskaja gali būti ieškoma Baltarusijoje, tačiau ES turėtų jai atverti visas duris“, – tviteryje rašo G. Nausėda.

Penktadienį Baltarusijos tyrimų komitetas patvirtino, kad S. Cichanouskaja ieškoma pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį dėl kurstymo pakenkti nacionaliniam saugumui.

Tikiuosi, kad ES šalys išliks vieningos ir ignoruos šį neteisėtą arešto orderį. S. Cichanouskaja gali būti ieškoma Baltarusijoje, tačiau ES turėtų jai atverti visas duris.

G. Nausėda prieš penktadienį vykstantį Europos Vadovų Tarybos (EVT) posėdį sakė, kad ES yra vieninga ir, reaguojant į Baltarusijos ataką prieš Lietuvą ir Lenkiją, bus imtasi visų įmanomų atsakomųjų priemonių, kad demokratiniai pokyčiai kaimyninėje šalyje įvyktų. Šalies vadovas taip pat teigė, kad numatomos priemonės apima ne tik sankcijas Baltarusijos režimo pareigūnams, tačiau ir paramą pilietinei baltarusių visuomenei.

ES delsė įvesti sankcijas pačiam A. Lukašenkai, vildamasi įtikinti jį įsitraukti į dialogą su opozicinėmis jėgomis, siekiant išspręsti krizę Baltarusijoje. Tačiau naujas susidorojimas su protestuotojais sekmadienį, kai policija, siekdama nutraukti protestą Minske, naudojo vandens patrankas ir apsvaiginti skirtas granatas, paskatino pakeisti nuomonę. Per protestus sekmadienį Baltarusijoje taip pat sulaikyti šimtai žmonių.

Baltarusijoje rugpjūčio 9 d. įvyko prezidento rinkimai, kurių rezultatai laikomi suklastotais. Laimėtoju pasiskelbė ilgametis Baltarusijos vadovas A. Lukašenka.

Vos tik paskelbus pirmuosius balsavimo rezultatus, Minske ir kituose Baltarusijos miestuose prasidėjo masinės protesto akcijos, kurios virto susirėmimais su milicija. Iš viso sulaikyti tūkstančiai žmonių, nukentėjo daug demonstrantų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Toks

Toks portretas
vaizdas kad jinai dulkina musu prezidenta

O

O portretas
kaip dėl ledo ritulio, ką liepia Cichanouskaja ? :)

visiskas

visiskas portretas
liurbis gali kistis i kitos sslies viadaus reikalus ir 30 metu jie tokie.
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių