Quantcast

G. Nausėda: PPO procedūros dėl Kinijos bus ilgos, bet duos svarbių atsakymų

Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) procedūros vertinant neoficialias Kinijos ekonomines sankcijos Lietuvai bus ilgos, tačiau duos svarbių atsakymų, ar toks agresyvus elgesys atitinka tarptautines prekybos taisykles, sako prezidentas Gitanas Nausėda.

„PPO procedūros yra pakankamai ilgos, kaip žinote, ir galbūt tai būtų pretekstas apskritai apsvarstyti, ką reiškia nekonvencinės atakos, kurios politizuoja ekonominę vienos valstybės agresiją prieš kitą valstybę, ar jos yra priimtinos dabartiniame pasaulyje, ir, svarbiausia, ar jos atitinka Pasaulio prekybos organizacijos taisykles“, – žurnalistams Marijampolėje ketvirtadienį sakė G. Nausėda.

„Tokie atsakymai, jie suteiktų daugiau aiškumo ir galbūt taptų gera atsvara, paspirtimi žvelgiant į ateitį“, –  pridūrė jis.

Pasak G. Nausėdos, iš ES institucijų šiuo metu Lietuva sulaukia daug pagalbos tiek bendraujant su Kinijos valdžia, tiek apskritai keliant probleminius klausimus. Prezidentas priminė Kinijos veiksmus šią savaitę aptaręs su Europos Komisijos pirmininke Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen).

Tokie atsakymai, jie suteiktų daugiau aiškumo ir galbūt taptų gera atsvara, paspirtimi žvelgiant į ateitį.

„Jie tikrai yra pasirengę visais instrumentais, kurie yra prieinami Europos Komisijai, įtakoti šį, dabartinį procesą, kurį mes turime pabaigti, kad deeskalacija būtų pasiekta ir mūsų verslas nepatirtų nuostolių“, – sakė šalies vadovas.

Europos Sąjunga ketvirtadienį kreipėsi į Pasaulio prekybos organizaciją (PPO) dėl Kinijos prekybos praktikos, kurią Bendrija laiko diskriminuojančia Lietuvą dėl Vilniaus pozicijos Taivano atžvilgiu. ES prašyme konsultacijoms pabrėžiama, kad Kinijos taikomi ribojimai pažeidžia PPO teisės normas, reglamentuojančias prekybą prekėmis ir paslaugomis

Lietuvos ir Kinijos santykiai pašlijo Vilniui leidus šalyje veikti Taivaniečių atstovybei, pavadinime naudojant salos vardą. Ekspertai sako, kad kinų kalba šios atstovybės pavadinimas skamba kaip Taivano atstovybė. Pekinas tame įžvelgia Taivano mėginimus veikti kaip nepriklausomai valstybei.

Pernai lapkritį Pekinas oficialiai pažemino diplomatinio atstovavimo lygį su Lietuva iki reikalų patikėtinių. Diplomatiniam konfliktui vystantis Lietuvos verslininkai pranešė patyrę įvairių prekybos su Kinija apribojimų. Šalies politikai juos pavadino nepaskelbtomis sankcijomis.

Kreipdamasi į PPO Europos Sąjunga išreiškė palaikymą Lietuvos verslo lyderių ir pareigūnų skundams, kad dėl šio ginčo Kinija blokuoja importą iš Lietuvos ir imasi kitokių ekonominių suvaržymų. Palaikymą Lietuvai ir ES ginče reiškia ir Jungtinės Valstijos.

Vis dėlto PPO arbitražas yra lėtas procesas, kurio rezultatų gali teikti laukti ne vienus metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Prezidentą konservatoriai įvėlė gražiai

Prezidentą konservatoriai įvėlė gražiai portretas
Kiniją valdo vienvaldis lyderis - jo vienas žodis ir neatsiras nei vienos Kinijos įmonės, kuri norėtų turėti santykius su Lietuva. Ir realiai nepadės nei JAV, nei ES, nei PPO ir jokie teismai - įmonių nepriversi draugauti su Lietuva, kai tą draus jų valdžia

Berniukas

Berniukas portretas
Kol patvorinis blaškosi tarp savo nuomonių,visas pasaulis juokiaxi iš tokio kvailo prezidento

chi - nejuokinga

chi - nejuokinga portretas
Kiek galima šnekėti "lievai" - kas šiuo atveju sukūrė "agresiją" - Lietuva ar Kinija - nejuokinga plaukti laivu, kai tokie 'KAPITONAI" UŽ VAIRO
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių