Quantcast

G. Nausėda pasirašė Teismų įstatymo pataisas, kuriomis keičiama teisėjų atranka

  • Teksto dydis:

Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį pasirašė Seimo priimtas Teismų įstatymo ir su juo susijusių įstatymų pataisas, kuriomis keičiama teisėjų atranka.

Pasak Prezidentūros, taip bus didinamas teismų sistemos efektyvumas, atvirumas bei skaidrumas, taip pat teismo proceso operatyvumas bei siekiama aukštesnės bylų nagrinėjimo kokybės.

Įstatymai, kurių projektus pernai birželį pateikė šalies vadovas, numato sudaryti ir nuolat atnaujinti pretendentų į teisėjo pareigas rezervinius sąrašus. Pasak Prezidentūros, tai leis pagreitinti teisėjų paskyrimą į atsilaisvinusias vietas ir užtikrins teismų veiklos nepertraukiamumą.

Be to, į aukštesnės instancijos teismo, t. y. bendrosios kompetencijos ar administracinio apygardos teismo, teisėjo pareigas nuo šiol galės pretenduoti ne mažesnį kaip 10 metų teisinio darbo teisėkūros ar kitose srityse stažą turintys teisininkai, taip pat ne mažesnį kaip 10 metų advokato arba prokuroro darbo stažą turintys advokatai ir prokurorai.

Naujoji tvarka sudarys sąlygas tinkamai organizuoti teismų darbą, būtiną teisinei valstybei užtikrinti.

Pasak G. Nausėdos, pertekliniai formalūs reikalavimai, taikomi pretendentų į teisėjus atrankų procedūrai, neleido pakankamai greitai užpildyti laisvų teisėjų vietų, o mažėjančios kliūtys profesionaliems teisininkams tapti teisėjais leis pritraukti daugiau tinkamų pretendentų dirbti teismuose.

„Tai yra vienas svarbesnių pokyčių, siekiant suvienodinti teismų darbo krūvį ir laiku užpildyti laisvas teisėjų vietas. Naujoji tvarka sudarys sąlygas tinkamai organizuoti teismų darbą, būtiną teisinei valstybei užtikrinti“, – sakė šalies vadovas.

Jis pabrėžė, kad ne mažiau svarbu spręsti ir teisėjų bei kitų teismo darbuotojų atlyginimų klausimą.

Šiomis pataisomis taip pat bus steigiamas vienas administracinis teismas, Regionų apygardos administracinį teismą nuo 2024 metų prijungiant prie Vilniaus apygardos administracinio teismo.

Taip pat nustatoma ir nauja administracinių bylų teismingumo taisyklė, pagal kurią skundai pirmosios instancijos administraciniam teismui teikiami ne pagal atsakovo buveinės vietą, o pagal pareiškėjo gyvenamąją vietą. Plečiamos ir galimybės teismo procesą organizuoti nuotoliniu būdu.

Pataisomis siekiama spręsti netolygaus atskirų teismų ir teisėjų darbo krūvio problemą.

Numatoma, kad Lietuvos apeliacinio teismo pirmininkas, konstatavęs esminį darbo krūvio skirtumą apylinkės teismuose, kurie yra skirtingų apygardų teismų veiklos teritorijose, atsitiktine tvarka atrinktas civilines bylas nutartimi galės priskirti nagrinėti kito apygardos teismo veiklos teritorijoje veikiančio apylinkės teismo teisėjams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Antanas

Antanas portretas
Trūksta teisėjų, nes nėra tiek daug konservų.........

O sava hebra rink amerikonai....

O sava hebra rink amerikonai.... portretas
Hihi
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių