Quantcast

G. Nausėda nuotoliniame viršūnių susitikime ragino visapusiškai stiprinti demokratiją

  • Teksto dydis:

Prezidentas Gitanas Nausėda Jungtinių Valstijų organizuojamame nuotoliniame Demokratijos viršūnių susitikime trečiadienį ragino „visapusiškai stiprinti“ demokratiją.

Kaip pranešė Prezidentūra, šalies vadovas taip pat pabrėžė, kad augančių grėsmių ir iššūkių akivaizdoje „turime būti pasirengę apginti demokratiją, o visų demokratinės bendruomenės narių priedermė – padėti vienas kitam atremti autokratinių režimų įvairių formų spaudimą“

„Kalbėdami apie demokratiją, dažnai esame linkę ją idealizuoti. Dažnai ją vadiname aukščiausiu politiniu tikslu. Demokratija neša gėrį, todėl turime ją kurti ir visapusiškai stiprinti. Ilgainiui demokratija turi nugalėti. Suburdama piliečius ir suteikdama jiems daugiau galių, demokratija sukuria pagrindą stiprioms institucijoms. Visuomenės įsitraukimas ir dalyvavimas demokratiniuose procesuose paverčia valstybę tikru bendruoju gėriu“, – teigė G. Nausėda.

Lietuvos vadovas kalbėjo ir apie tai, jog Rusijos pradėtas karas Ukrainoje ne tik kėsinasi į šios šalies suverenitetą ir tautinio apsisprendimo teisę, tačiau taip pat puola aukščiausius demokratijos idealus.

„Nepaisant visų Rusijos režimo pastangų, tapome Ukrainos demokratinės visuomenės nepaprasto gebėjimo atlaikyti išorės spaudimą ir agresiją liudininkais. Su svaria plačios tarptautinės bendruomenės pagalba Ukraina šiandien sugeba ne tik priešintis milžiniškai karinei jėgai, bet ir kautis dėl visiškos pergalės. Esu tikras, kad tokį atsparumą lemia platesnis visuomenės įsitraukimas ir dalyvavimas demokratijos procesuose“, – teigė jis.

Pasak G. Nausėdos, demokratija yra didžiausia stiprybė. Lietuvos vadovas taip pat pabrėžė, kad demokratija gali būti stipri tik tada, jei „yra įtrauki ir teisinga, o dar svarbiau – pasirengusi ir gebanti gintis“.

JAV Prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) inicijuotame antrajame Demokratijos viršūnių susitikime dalyvauja per 50 pasaulio valstybių lyderių, tarptautinių organizacijų, taip pat nevyriausybinio sektoriaus ir pilietinės visuomenės atstovų.

Pagrindinės viršūnių susitikimo temos – demokratijos stiprinimas, pasipriešinimas autoritarizmui ir globaliems iššūkiams, kova su korupcija, žmogaus teisių užtikrinimas.

 


Šiame straipsnyje: Gitanas NausėdaDemokratijos viršūnių susitikimaskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių