Quantcast

G. Nausėda: ateityje turėtume aiškiai žinoti, ar Vyriausybės sprendimai atitinka Konstituciją

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda sako negalintis komentuoti Konstitucinio Teismo (KT) sprendimo nenagrinėti bylos dėl galimybių paso, tačiau pabrėžia, jog visuomenė turėtų aiškiai žinoti teisinę aplinką, susijusią su koronaviruso pandemijos valdymu.

„Aš negaliu vertinti Konstitucinio Teismo sprendimų. Kaip suprantu, formali priežastis yra ta, kad šiandien teisės aktas negalioja, yra atšauktas, sustabdytas. Bet pažiūrėsime ateityje, ar šitas teisės aktas nebus atnaujintas, tada matysime, ką reikia daryti toliau“, – žurnalistams Rukloje, Jonavos rajone, trečiadienį sakė šalies vadovas.

„Turbūt, vieną kartą turėtume būti visi suinteresuoti labai aiškiai žinoti teisinę aplinką, situaciją, kad niekam nekiltų abejonių, ar vienas ar kitas Vyriausybės sprendimas atitinka Konstituciją, ar jai prieštarauja. Nuo to laimėtumėme mes visi“, – pridūrė jis.

Trečiadienį KT nutraukė bylą dėl galimybių paso teisėtumo, nes Vyriausybė nuo šeštadienį panaikino savo sprendimą, kuriuo buvo nustatyti su galimybių pasu susiję ribojimai. Teismas teigė, kad nebeegzistuojančio reguliavimo vertinimas būtų beprasmis.

Bet pažiūrėsime ateityje, ar šitas teisės aktas nebus atnaujintas, tada matysime, ką reikia daryti toliau.

Nebegaliojančius teisės aktus KT nagrinėja tik tuomet, kai dėl to kreipiasi kiti teismai, nes šiems reikia baigti spręsti bylas, arba asmenys, išnaudoję visas kitas teisinės gynybos priemones, nes būtina sudaryti galimybes jiems apginti savo konstitucines teises ar laisves.

Pernai rudenį 36 Seimo opozicijos atstovai KT apskundė Vyriausybės nutarimą, kuriuo šalyje dėl koronaviruso pandemijos buvo paskelbta ekstremalioji situacija.

Šiame daug kartų keistame nutarime buvo nustatyti įvairūs veiklos ribojimai, tarp jų ir skirtingos sąlygos turintiems galimybių pasą ir nevakcinuotiems bei COVID-19 nepersirgusiems žmonėms. Asmenys, neturėję galimybių paso, negalėjo lankytis didžiuosiuose prekybos centruose, renginiuose, pramogų ir maitinimo vietose, sporto klubuose ir panašiose vietose.

Skundo autorių nuomone, galimybių pasas ne tik segregavo žmones, diskriminavo atskiras jų grupes, bet ir varžė asmens teises į mokslą, teisę laisvai pasirinkti darbą, susirinkimų teisę, ūkinės veiklos laisvę, teisę gauti paslaugas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Antanas

Antanas portretas
Kaipo teismo bylai tai reikalinga atskira procedūra. Tačiau galima ir šiaip tyrimą užsakyti. Nes juk klausimas tai aktualus. Ne šiandien- tai rytoj gali kita priežastis atsirasti, kad žmonių gyvybes teks gelbėti drąstiškomis priemonėmis. Štai ir reikia žinoti: teisėta tai bus ar ne?

Lietuvis

Lietuvis portretas
Kam ateitis, kad dabar gali kreiptis "prezidentas", bet aukštas ir gražus nesistengs dėl runkelių((((((

labai

labai portretas
blogai su KT galimai susitarta ir KT neatkreipė dėmesio , kad GP sustabdytas, o ne pataikintas todėl Prezidentas turi inicijuoti KT atnaujinimą dėl GP tyrimo, kad ateityje tokių modelių nebūtų
VISI KOMENTARAI 39

Galerijos

Daugiau straipsnių