Quantcast

G. Nausėda: išduotas arešto orderis V. Putinui yra pirmas žingsnis, siekiant teisingumo

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad Tarptautinio Baudžiamojo Teismo (TBT) penktadienį išduotas arešto orderis Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui dėl karo nusikaltimų yra pirmasis žingsnis, siekiant teisingumo.

„Tarptautinio Baudžiamojo Teismo šiandien išduotas Vladimiro Putino arešto orderis yra pirmasis žingsnis teisinga linkme – siekiant teisingumo dėl barbariškos Rusijos agresijos prieš Ukrainą,“ – rašoma Prezidentūros pranešime.

G. Nausėda atkreipia dėmesį, kad šis arešto orderis išduotas tiriant tik vienos rūšies karo nusikaltimus – vaikų grobimą ir deportacijas.

„O teisingumo šaukiasi ir kiti nusikaltimai prieš Ukrainos žmones – žudymai, kankinimai, prievartavimai. Šie nusikaltimai taip pat turi būti tiriami, o įtariamieji, kas jie bebūtų, – patraukti atsakomybėn“, – sako prezidentas.

Teisingumo šaukiasi ir kiti nusikaltimai prieš Ukrainos žmones – žudymai, kankinimai, prievartavimai.

Hagoje įsikūręs TBT, penktadienį išdavęs arešto orderį V. Putinui ir Marijai Lvovai-Belovai, paskelbė, jog šis veiksmas paremtas įtarimais, jog „Rusijos prezidentas yra atsakingas už karo nusikaltimą, neteisėtą gyventojų (vaikų) deportaciją ir neteisėtą gyventojų (vaikų) perkėlimą iš okupuotų Ukrainos teritorijų į Rusijos Federacijos teritoriją“.

Teismas nurodė, kad nusikaltimai buvo įvykdyti nuo 2022 metų vasario 24-osios, tai yra pirmosios Rusijos invazijos į Ukrainą dienos.

„Yra pagrįstų priežasčių manyti, kad V. Putinui tenka individuali baudžiamoji atsakomybė už minėtus nusikaltimus“, – teigė Teismas.

Vis dėlto Rusija nėra TBT narė, todėl neaišku, kaip teismas planuoja vykdyti orderį.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova pareiškė, kad TBT sprendimai „neturi jokios reikšmės mūsų šaliai, taip pat ir teisiniu požiūriu“.

 


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeGitanas NausėdaTBTarešto orderisVladimiras Putinas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių