Quantcast

G. Nausėda: A. Dulkio sprendimas sudavė smūgį vakcinos patikimumui

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, jog komunikacija dėl „AstraZeneca“ vakcinos nuo koronaviruso buvo nenuosekli, o ministro Arūno Dulkio sprendimas stabdyti jos naudojimą sudavė smūgį vakcinos patikimumui gyventojų akyse.

„Sveikatos apsaugos ministro sprendimas laikinai stabdyti skiepijimą vakcina „AstraZeneca“, be abejo, sudavė smūgį šio preparato patikimumui Lietuvos gyventojų akyse. Nenuosekli Sveikatos apsaugos ministerijos komunikacija dėl vakcinos „AstraZeneca“ gali padidinti dezinformacijos bangą tiek šio gamintojo, tiek visos vakcinavimo programos atžvilgiu“, – rašoma Prezidento spaudos tarnybos atsiųstame komentare.

Prezidentas atkreipia dėmesį, jog antradienio vakarą skubiai priimtas sprendimas prieštarauja anksčiau tą dieną išsakytai premjerės Ingridos Šimonytės ir paties sveikatos apsaugos ministro pozicijoms, be to, Europos vaistų agentūros ir Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijoms, kad ES naudojamos vakcinos yra saugios ir patikimos, o jų nauda žymiai viršija galimus rizikos veiksnius. 

„Todėl prezidentas tikisi, kad vakarykštis Sveikatos apsaugos ministerijos sprendimas buvo priimtas remiantis ne politiniais motyvais, o aiškiomis ir konkrečiais įrodymais argumentuotomis sveikatos specialistų išvadomis, kurios bus pristatytos ekspertams ir visuomenei“, – rašoma komentare.

Seimo pirmininkė: A. Dulkio sprendimas yra natūralus

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen natūraliu laiko sprendimą trumpam sustabdyti „AstraZeneca“ vakcinos naudojimą Lietuvoje.

„Manyčiau, kad dabartinėje situacijoje, kai tą daro daugelis Europos Sąjungos valstybių, visiškai natūralu, kad ir Lietuvoje mes svarstėme tai ir, kad dabar (skiepijimas „AstraZeneca“ – ELTA) trumpam yra sustabdytas, kol bus įvertintos pasekmės sveikatai. Vėlgi, vadovaujantis tuo, kad žmonių saugumas yra pirmoje vietoje“, – Seime žurnalistams sakė parlemento pirmininkė.

Sveikatos apsaugos ministras antradienio vakarą paskelbė laikinai sustabdantis skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina, iki kol Europos vaistų agentūra pateiks galutines išvadas dėl tromboembolijos atvejų ryšio su skiepais.

Jis teigė, kad sprendimas priimtas remiantis atitinkama Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos rekomendacija.

Anksčiau tą pačią dieną Europos vaistų agentūra pareiškė, kad nėra „jokių požymių“, jog bendrovės „AstraZeneca“ ir Oksfordo universiteto sukurta vakcina galėtų lėmė kraujo krešulių susidarymą kai kuriems paskiepytiems žmonėms.

I. Šimonytė antradienio rytą teigė, jog Lietuva nesvarsto stabdyti skiepijimo šia vakcina, nors ir pripažino, kad tai būtų svarstoma esant Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos rekomendacijai.

Kelios valandos prieš paskelbdamas sprendimą stabdyti vakcinavimą A. Dulkys teigė neturintis informacijos, kad vakcinavimą „AstraZeneca“ reikėtų stabdyti ir tikino, jog siekdamas išsklaidyti abejones, pats sieksiąs skiepytis būtent „AstraZeneca“ vakcina.



NAUJAUSI KOMENTARAI

zigmas

zigmas portretas
Kodėl gi kilo toks baisus skandalas dėl Astra skiepų .Ar ne todėl ,kad ta Astra yra gimininga Rusijos Spūtnik -2 skiepams.ir bus suduotas Putino pagyroms ,kad štai ir Europos sąjunga naudoja mūsų kovos prieš koroną virusą .Nustokite verkią dėl tos ASTROS bus patikimesnių vaistų nuo koronos.

ne Dulkio sprendimas

ne Dulkio sprendimas portretas
o apdairus EK stabdyti, kol paaiškės daugiau duomenų. Būtų Dulkys nestabdęs, būtų užpjautas ir užtampytas po teismus, jei neduok Dieve kas numirtų paskiepintas.

AK

AK portretas
"Jums tinka zeneca su 62% ok buvot vergais tokie ir likot" - galėtų būti efektyvesnė, bet yra kokia yra - ir šitokia iš našumo pusės gera, nes išsprendžia sunkių atvejų problemą: teigiama, jog po šio skiepo nelieka galimybės susirgti itin sunkiai, mirti. Tai tikrai kur kas geriau, nes laukti loterijoje nesiskiepijus, ir su tokiu apsaugos lygiu net nebūtų nutikę to košmaro, koks prasidėjo prieš metus. Jei pasaulio gamybinių pajėgumų nepakanka aprūpinti 8 milijardus planetos gyventojų vien našiausiais skiepais, tenka rinktis priimtinus kompromisus.
VISI KOMENTARAI 77

Galerijos

Daugiau straipsnių