Quantcast

G. Nausėda: būtina užkirsti kelią manipuliuoti ES prieglobsčio politika

  • Teksto dydis:

Būtina spręsti nelegalios migracijos, prekybos žmonėmis klausimus ir matyti juos platesniame – kovos su hibridinėmis grėsmėmis – kontekste, teigia prezidentas Gitanas Nausėda.

Pasak Lietuvos vadovo, ES migracijos prieglobsčio ir sienos apsaugos politiką reglamentuojantys teisės aktai turi būti koreguojami, kad būtų užkirstas kelias nedemokratiškiems režimams manipuliuoti ES prieglobsčio politika.

Trečiadienį nuotolinėje parengiamojoje Europos Vadovų Tarybos (EVT) sesijoje su EVT pirmininku Charles‘iu Micheliu dalyvavęs prezidentas G. Nausėda pakvietė EVT vadovą įtraukti šį klausimą į kito formalaus EVT posėdžio darbotvarkę.

„ES institucijoms ir valstybėms narėms turi būti suteikti įrankiai, kurie leistų duoti atkirtį hibridinio pobūdžio atakoms. Turime būti pasirengę efektyviai reaguoti į nelegalius sienos kirtimo atvejus, padidinti ES pajėgumus grąžinti nelegalius migrantus į kilmės šalis, prieglobsčio prašymus priimti tik sienos kirtimo postuose ir diplomatinėse atstovybėse, taip pat efektyviai panaudoti ES programas sienos kontrolei stiprinti“, – sakė prezidentas.

Šalies vadovas taip pat teigė, kad ES turi padėti Afganistano žmonėms, visų pirma – teikiant jiems humanitarinę pagalbą.

Kalbėdamas apie ES ir Kinijos santykius, Lietuvos vadovas akcentavo, kad būtina stiprinti ES atsparumą ekonomikos ir saugumo srityse, demonstruoti vienybę ir solidarumą. „Tai geriausiai galime užtikrinti, kalbėdamiesi su Kinija 27+1 formate“, – teigė prezidentas.

Šalies vadovas taip pat pabrėžė, kad dabartiniame geopolitiniame kontekste ES svarbu puoselėti santykius su sąjungininkais ir stiprinti transatlantinę vienybę. Pasak prezidento, stiprūs ryšiai ir glaudus bendradarbiavimas su globaliais partneriais, ypač JAV, yra vienintelis būdas efektyviai reaguoti į klimato kaitos, saugumo ir kitus iššūkius, su kuriais šiandien susiduria ES.

Parengiamajame susitikime šalies vadovas pabrėžė, kad Lietuva remia ES plėtrą Vakarų Balkanuose, ir pasisakė už tai, kad tarpvyriausybinė konferencija su Šiaurės Makedonija ir Albanija būtų surengta kaip galima greičiau. „ES turi laikytis įsipareigojimų šalims kandidatėms. Šis ES plėtros procesas – itin svarbus tiek pačiai ES, tiek Vakarų Balkanų, tiek Rytų partnerystės šalimis“, – teigė prezidentas.

Nuotolinis pokalbis buvo skirtas pasirengti spalio 5–6 dienomis Slovėnijoje vyksiančiam neformaliam EVT susitikimui. Pagrindinės šio susitikimo temos – ES santykiai su Kinija, JAV ir Vakarų Balkanų šalimis. Taip pat planuojama skirti dėmesio Afganistano klausimui.

Susitikime taip pat dalyvavo Slovėnijos, Kroatijos, Suomijos, Slovakijos ir Graikijos atstovai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių