Quantcast

G. Nausėda: bendras sprendimų priėmimas užsienio politikoje – ES stiprybė

Bendras sprendimų priėmimas Europos Sąjungos (ES) užsienio politikoje yra Bendrijos stiprybė, sako prezidentas Gitanas Nausėda.

„Europa turi mechanizmus ir sprendimų priėmimo procedūras, kurios leidžia nelaužyti valstybėms viena kitai rankų. Jeigu egzistuoja nesutarimai vienu ar kitu klausimu, Europos Sąjungos procedūros leidžia ieškoti to optimalaus sprendimo, kuris patenkintų visus“, – LRT sakė prezidentas.

„Štai kodėl aš, manau, yra didelis privalumas ir didelė vertybė turėti vieningą sprendimų priėmimo procedūrą konkrečiai užsienio politikos klausimais“, – teigė G. Nausėda.

Sekmadienį Europos Sąjungos diplomatai įsitraukė į sudėtingas derybas dėl šeštojo Europos Sąjungos sankcijų Rusijai paketo sąlygų, kelioms valstybėms narėms siekiant garantijų dėl tolesnio apsirūpinimo nafta.

Pagal anksčiau praėjusią savaitę Europos Komisijos pateiktus siūlymus dauguma ES narių iki metų pabaigos atsisakytų naftos importo iš Rusijos, taip nubausdamos Maskvą už Ukrainoje sukeltą karą. Tačiau kelios ES valstybės narės, tarp kurių labiausiai išsiskyrė Vengrija, pasisakė prieš šį embargą.

Pasak G. Nausėdos, ši situacija parodo, jog procesas gali užtrukti, kai „viena ar kita valstybė turi skirtingą nuomonę“.

„Minėtas atvejis rodo, kad tam tikrų valstybių pozicija, kurią lemia geopolitinės, geografinės ar istorinės, tradicinės aplinkybės ir galbūt jų požiūrį į vienus ar kitus klausimus, taip, jis kartais būna skirtingas, jis kartais net labai smarkiai skiriasi tarp valstybių narių, bet ilgesnių diskusijų procese vis dėlto mes artėjame, o ne tolstame vienas nuo kito, ir dažniausia tas artėjimas baigiasi tuo, kad vis dėlto sprendimus gebame priimti“, – kalbėjo prezidentas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių