Quantcast

G. Nausėda Aušvice pagerbė Holokausto aukas

  • Teksto dydis:

Prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienį pagerbė Holokausto aukas Aušvice, kur vyko čia buvusios nacių koncentracijos stovyklos išlaisvinimo 75-ųjų metinių minėjimas.

„Atvykau į Lenkiją, Osvencimą, išreikšti nuoširdžios pagarbos milijonams žydų, kurie neteko savo gyvybių per Holokaustą Antrojo pasaulinio karo metais“, – pranešime spaudai teigė G. Nausėda.

„Lenkiuosi ir daugiau nei dviejų šimtų tūkstančių mūsų tautos aukų atminimui. Tai viso pasaulio ir Lietuvos tragedija. Negalime prikelti nekaltų aukų, negalime sumažinti jų artimųjų patirto skausmo. Tegalime išlaikyti tų žmonių atminimą, ieškoti istorinės teisybės“, – teigė jis.

G. Nausėda taip pat teigė, kad nacistinės Vokietijos ir Sovietų Sąjungos vykdyta šalių okupacija Antrojo pasaulinio karo metais sukėlė pražūtingų padarinių – suardė valstybes, visuomenines struktūras, supriešino bendruomenes, sužadino jų kerštą, neapykantą ir agresiją vienoms prieš kitas.

„Neleiskime tam pasikartoti ir atpažinkime kurstančias jėgas“, – sakė G. Nausėda.

Neleiskime tam pasikartoti ir atpažinkime kurstančias jėgas.

Į ceremoniją Lenkijoje G. Nausėda atvyko su žmona Diana, taip pat lietuvių delegacijoje buvo ir Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

Šalies vadovas į Aušvicą nusprendė vykti praėjusią savaitę atsisakęs dalyvauti Tarptautinės Holokausto dienos proga organizuojamame forume Izraelyje.

Jeruzalėje vykusiame renginyje nedalyvavo ir Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda (Andžejus Duda), nes jam, priešingai nei Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, nebuvo numatyta teisė pasakyti kalbą.

Aušvice vykusioje ceremonijoje skaudžiomis istorijomis dalijosi Holokaustą išgyvenusieji ir jų artimieji, „Atminimo kolonų“ fondo atstovas, Aušvico-Birkenau valstybinio muziejaus direktorius. Pasaulio lyderiai pagerbė aukų atminimą malda ir išreiškė pagarbą prie atminimo paminklo.

Nacistinės Vokietijos okupuotoje Lenkijos teritorijoje įkurtas Aušvicas buvo didžiausia koncentracijos ir naikinimo stovykla.

1940-1945 metais čia buvo nužudyta apie 1,5 mln. įvairių tautybių žmonių. Likę gyvi Aušvico koncentracijos stovyklos kaliniai buvo išlaisvinti 1945 metų sausio 27 dieną.

Ceremonijos išvakarėse, sekmadienį, šalies vadovo iniciatyva Plungės rajone esančiame Litvakų atminimo sode pasodinta iš metalo kaldinta obelis Darbėnų litvakams atminti.

Ant naujai pastatyto metalinio medžio lapų iškalti užrašai „Darbėnų žydų bendruomenė“ ir „Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda“.

Ant obuolio iškalta garsaus Darbėnuose gimusio ir augusio litvako Dovydo Volfsono pavardė. Jis buvo vienas iš Izraelio valstybės kūrėjų.

Prieš daugiau nei savaitė G. Nausėda lankėsi Plungėje, taip pat aplankė ir netoliese esantį Litvakų atminimo sodą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pillietis

Pillietis portretas
Cit."...„Atvykau į Lenkiją, Osvencimą, išreikšti nuoširdžios pagarbos...". O pavadinimas:" G. Nausėda Aušvice pagerbė Holokausto aukas". Tai kur vyko paminėjimas: Aušvice ar Osvencime???

Tai tipo

Tai tipo portretas
Tai tik zydus zude tam lageryje reiktu prezidentui padovanoti knyga Dievu miskas. Gal kita karta nors zodeliu pamines kaip kai kurie Ir kiti buvo nuzudyti cia kaip tam anegdote apie vokieti viesbutyje Tu gerai bet vokietis geriau

gerai, kad nebuvo pasimuiline, butu nebegrize pruncke su svt

gerai, kad nebuvo pasimuiline, butu nebegrize pruncke su svt portretas
Ar prezidentas pagerbs Rainiu miskelio kankinius, kuriuos labai ziauriai nukankino dus-ansk-iai ir kiti anskiai? O gal jauni lietuviai ne kankiniai, jiems neskaudejo, ju neverke tevai, zmonos, vaikai, ju gyvenimai neprazuvo?
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių