Quantcast

G. Nausėda apie Baltarusiją: kuo daugiau baimės režimui, tuo neadekvačiau reaguojama

Baltarusijos valdžia neadekvačiai reaguoja į protestuojančius piliečius, o jėgos struktūrų smurtas vėl dažnėja, sako Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda.

„Vienu metu atrodė, kad to smurto bus mažiau, bus pereita prie deeskalacijos, bet, deja, pastarojo meto įvykiai rodo, kad situacija vėl blogėja. Matyt, kuo daugiau baimės režimui, tuo neadekvačiau reaguojama į situaciją ir tuo brutaliau elgiamasi su savo žmonėmis, pabrėžiu – su savo žmonėmis“, – žurnalistams trečiadienį Biržuose sakė G. Nausėda.

Matyt, kuo daugiau baimės režimui, tuo neadekvačiau reaguojama į situaciją ir tuo brutaliau elgiamasi su savo žmonėmis, pabrėžiu – su savo žmonėmis.

„Manau, kad žmonių atmintis yra ilga ir jie šito nepamirš, kas buvo daroma jų atžvilgiu“, – pridūrė šalies vadovas.

Baltarusijos žmogaus teisių organizacija „Viasna“ trečiadienį pranešė, kad apie 50 žmonių buvo sulaikyti po ankstesnę dieną surengtų opozicijos protestų Minske ir keliuose kituose šalies miestuose

„Kuomet matai tas nuotraukas, kuomet matai statistiką ir kuomet dalies statistikos ar atvejų nematai, nes jie yra paslėpti ir neaiškus tų žmonių likimas, ar reikėtų dar papildomų įrodymų, kad smurtas yra vykdomas?“ – retoriškai klausė G. Nausėda.

Jis taip pat patikino, kad Baltarusijos valdžios pranešimai apie neva Baltijos šalyse ir Lenkijoje stiprinamas NATO pajėgas yra melagingi, o pasienyje stiprinamos kaimyninės šalies karinės pajėgos yra „parodomojo pobūdžio“.

Baltarusijos gynybos ministerija pirmadienį pradėjo ginkluotųjų pajėgų kovinės parengties nuodugnaus patikrinimo trečiąjį etapą ir paskelbė aukščiausio lygio karinę parengtį kai kuriuose daliniuose.

„Manau, kad jie (pranešimai – BNS) yra nukreipti, pirmiausia, į vidaus rinką. Jais galbūt mėginama nukreipti Baltarusijos gyventojų dėmesį į kažkokias menamas išorines grėsmes. Taip jau atsitinka, kad dalis valstybių taip mėgina spręsti vidaus problemas, ieškodamos priešo išorėje“, – aiškino šalies vadovas.

„Jei kažkam atrodo, kad koncentruojamos NATO pajėgos, turėtų pateikti įrodymų, kad taip vyksta. O taip nevyksta, aš tą žinau (...) Manau, kad tai, kas yra daroma (Baltarusijoje – BNS), yra parodomojo pobūdžio veiksmai, į kuriuos neturėtume reaguoti ir neturėtume pasiduoti provokacijoms“, – pridūrė jis.

Baltarusiją krečia gili politinė krizė, besitęsianti nuo rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų. Juose triuškinamu nugalėtuoju oficialiai buvo paskelbtas nuo 1994 metų šaliai vadovaujantis Aliaksandras Lukašenka. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais, o kilę masiniai protestai šalyje malšinami jėga. Be to, pranešama apie brutalų elgesį prieš sulaikytuosius, taip pat patvirtintos kelios mirtys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Oooo

Oooo portretas
Lūpytės patemptos. Visi bijo. Trept trept kojele. Kostiumukas mėlynas, kaip lakūno. Pypiec Lietuvos valdžia. Tik nesiseka. Prašiko maidaną.

Čiubaka

Čiubaka portretas
Dabar batkai reikėtų persona non grata paskelbti visus prisidėjusius prie perversmo, įskaitant ir pagrindinį revoliucionierių

Prakišot savo

Prakišot savo portretas
organizuojama perversmą švariai ir pasirodėt labai negražioje politinėje plotmėje. Su kuo jus ir sveikinu:D)
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių