Quantcast

G. Landsbergiui – bauda už konservatorių medikams nupirktas apsaugos priemones

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) ketvirtadienį nusprendė, kad Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD), įsigijusi ir neatlygintinai perdavusi medikams daugiau kaip 2 tūkst. respiratorių, pažeidė įstatymą.

Už politinių partijų finansavimo tvarkos pažeidimą partijos pirmininkui Gabrieliui Landsbergiui nuspręsta skirti baudą. Jis teigia, kad partija buvo nubaustas už pilietiškumą.

Medžiagą įvertinti taip pat nuspręsta perduoti Valstybinei mokesčių inspekcijai.

VRK duomenimis, partija už 20 tūkst. eurų nupirko 2170 respiratorių ir juos neatlygintinai  balandžio 7 dieną perdavė Lietuvos medikų sąjūdžiui.

Tuo metu visose šalies gydymo įstaigose medikams itin trūko apsaugos priemonių.

„Ši akcija nelaikytina rinkėjų papirkimu, kadangi perdavimas šių priemonių įvyko ne politinės kampanijos metu, tačiau siūlome pripažinti, kad TS-LKD, iš kitos veiklos gautas lėšas panaudojusi medicininėms apsaugos priemonėms, (....) pažeidė Politinių partijų įstatymą“, – posėdyje sakė VRK narys Tauras Rutkūnas.

Jis pabrėžė, kad partija neturėjo teisės teikti paramą.

„Partijoms draudžiama teikti labdarą“, – sakė VRK narys.

Partijai atstovaujantis teisininkai Tomas Šedbaras pabrėžė, kad tuo metu, kai perduoti respiratoriai, šalyje buvo susiklosčiusi neeilinė situacija, kai nebuvo kaip įsigyti apsaugos priemonių.

Taip pat jis teigė, kad partijai įstatymai turėtų leisti atlikti tai, kas nėra uždrausta.

„Tenka man apgailestauti, kad mes vis neišsivaduojame iš tokio sovietinio mąstymo, kur buvo įprasta, kad juridinis asmuo gali daryti tik tai, kas jam yra leidžiama. (...) Nereikia, kad kažkas būtų numatyta, kad kažką būtų galima veikti, užtenka to, kad tai neprieštarautų veiklos tikslams ir steigimo dokumentams“, – sakė teisininkas.

T. Ruktūnas sakė suprantantis tuo metu buvusį kontekstą ir teigė manantis, jog partijos norai galėjo būti geri, tačiau vis pabrėžė, kad tai nesuteikia teisės pažeisti įstatymus, o padėti medikams gauti apsaugos priemonių buvo galima ir kitaip, ką padarė kitos partijos.

Baudą sumokėsiu, bet jeigu medikams reikėtų būtiniausių priemonių, jausčiau pareigą daryti taip pat.

„Dovanokite, bet šioje vietoje pažeidimai matyti. Jūs aiškinate, kad nebuvo suteikta parama, kitas neatlygintas perdavimo atvejis, bet aiškiai ir dokumentai pateikti, kad tai yra paramos suteikimo–gavimo aktas“, – teigė VRK narys.

T. Šedbaras savo ruožtu tvirtino, jog toks siauras partijos veiklos traktavimas yra netinamas precedentas.

„Šis klausimas yra tikrai labai įdomus ir jis bus precedentas ateičiai, tikrai labai reikšmingas ir pagal tai partijos turės vertinti savo veiksmus. Ir šiuo precedentu mes labai surišime rankas partijoms“, – sakė jis.

G. Landsbergis: tai bauda už pilietiškumą

Konservatorių lyderis sako, jog partija nubausta už pilietiškumą, ir toks sprendimas nėra adekvatus.

„VRK nubaudė už pilietiškumą. Valstybėje dėl valdžios netoliaregiškumo medikams tuo metu masiškai trūkus apsaugos priemonių iš organizacijos ir asmeninių narių lėšų nupirkome to, ko labiausiai reikėjo, ir perdavėme nupirktas kaukes medikų bendruomenei. Užuot naudoję tas lėšas rinkimų kampanijai, pasielgėme pilietiškai“, – BNS atsiųstame komentare sako G. Landsbergis.

„Baudą sumokėsiu, bet jeigu medikams reikėtų būtiniausių priemonių, jausčiau pareigą daryti taip pat“, – pridūrė jis.

G. Landsbergiui gali būti skirta bauda, siekianti 150–850 eurų.

Valstybinei mokesčių inspekcijai informaciją nuspręsta perduoti, kad būtų įvertinti Lietuvos medikų sąjūdžio veiksmai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

:)

:)  portretas
Cia gerai paplove pinigus. Uz 20000-2170, t.y. uz kaukia sumokejo daugiau kaip 9 eurus???

Tam cha cha keisk dilerį )

Tam cha cha keisk dilerį )  portretas
Jau net teksto nebesupranti ? :) Apsikakojo anot tavęs , buki , konservatoriai :) Ir dar eilinę veidmainystę pademonstravo ....

Cha cha cha

Cha cha  cha  portretas
Iš to didelio noro įkąsti konservatoriams, gandragalviai eilinį kartą apsikakojo.
VISI KOMENTARAI 42

Galerijos

Daugiau straipsnių