Quantcast

G. Landsbergis sako, kad atsakymų dėl VSD reikia, bet ragina vengti komisijų vajaus

Valdančiųjų konservatorių lyderis, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad žurnalistų knygoje iškelti klausimai dėl Valstybės saugumo departamento (VSD) veiklos reikalauja atsakymų, tačiau ragina Seimo narius nedalyvauti „komisijų povų parade“.

„Tie klausimai yra iškelti ir besikliaujant vien tiktai jų (žurnalistų – BNS) reputacija ir šiaip iškeltų klausimų logiškumu, manau, kad tie klausimai reikalauja atsakymų“, – žurnalistams Seime sakė G. Landsbergis.

„Kokia forma atsakymai gali būti pateikti, vyksta diskusija, ir kol kas sprendimų priimtų nėra“, – pridūrė jis.

Svarstymai nagrinėti VSD veiklą kilo žurnalistams Dovydui Pancerovui ir Birutei Davidonytei išleidus knygą, kurioje pateikiamas aukštas pareigas departamento užėmusio pareigūno liudijimas. Pranešėjas teigė, kad jis 2018 metų liepą iš departamento direktoriaus pavaduotojo Remigijaus Bridikio gavo kelis lapus su daug pavardžių ir žodinį pavedimą „patikrinti vieno kandidato rinkiminę komandą ir galimų rėmėjų sąrašą“, kuriame, kaip paaiškėjo, buvo nurodyti tuomet dar kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos rėmėjai ir bendražygiai.

VSD atstovai tvirtino tikrinę visų kandidatų komandas, pats pranešėjas tikino, kad tikrinta tik G. Nausėdos aplinka, o R. Bridikis jam patvirtino, kad sąrašai buvo gauti iš paties G. Nausėdos. Prezidentas kategoriškai neigia prašęs VSD tikrinti jo komandą.

Nenorėčiau, kad mes dalyvautume tokiame, na, komisijų povų parade, kas turės spalvingesnį pavadinimą ar kokį ten labiau intriguojantį turinį.

Liberalas Raimundas Lopata pasiūlė dėl knygoje išdėstytų faktų altikti parlamentinį tyrimą. Opoziciniai „valstiečiai“ siūlo tyrimą atlikti kitu kampu ir kelti klausimus, „ar šis dirbtinai keliamas skandalas nėra gerai organizuoto poveikio valstybės politikams bei politiniams sprendimams, susijusiems su nacionaliniu saugumu, procesas“.

Pasak G. Landsbergio, kokia forma Seimas galėtų aiškintis situaciją, vyksta diskusija, galutinio sutarimo dėl to nėra nei konservatorių frakcijoje, nei valdančiojoje koalicijoje.

Visgi jis paragino neužsižaisti su siūlymų dėl parlamentinių komisijų įvairove.

„Nenorėčiau, kad mes dalyvautume tokiame, na, komisijų povų parade, kas turės spalvingesnį pavadinimą ar kokį ten labiau intriguojantį turinį. Turi būti atsakymai ir tam yra skirtingos formos“, – kalbėjo konservatorių lyderis.

„Tos komisijos, tiesą sakant, kartais atrodo netgi specialiai metamos ir siūlomos tam, kad būtų devalvuojamas pats komisijos žanras“, – sakė jis.

„Praeitoje kadencijoje turėjome komisiją apie viską ir dėl visų“, – tvirtino G. Landsbergis.

L. Kasčiūnas: bus ieškoma būdų, kaip užduoti klausimus dėl VSD informacijos rinkimo

Dėl parlamentinio tyrimo aiškinantis Valstybės saugumo departamento (VSD) darbo aplinkybes nėra apsispręsta, bus ieškoma būdų, kaip užduoti klausimus, sako Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

„Nekalbu apie tyrimą, nesakau, kad jo nereikia, kol kas dar nėra apsispręsta. Pirmiausia bus ieškoma būdų, kaip tuos klausimus užduoti“, – penktadienį žurnalistams sakė jis,

Pasak jo, klausimai bus formuluojami ir šalies vadovui Gitanui Nausėdai, ir Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovui Dariui Jauniškiui.

„Pagal blokus, aišku, yra pranešėjo ir VSD istorija, trąšų verslo atstovų dalyvavimas rinkimų kampanijoje Gitano Nausėdos, lygiai taip pat formuluojami klausimai bus susiję su rinkimų finansavimo aspektais, tai yra tas neatitikimas tarp finansų ir monitoringo rezultatų, kurie parodė labai panašų visų trijų kandidatų matomumą ir kiti dalykai, susiję su finansų organizavimu, paramos rinkimu“, – kalbėjo jis.

Nekalbu apie tyrimą, nesakau, kad jo nereikia, kol kas dar nėra apsispręsta. Pirmiausia bus ieškoma būdų, kaip tuos klausimus užduoti.

L. Kasčiūno nuomone, trąšų verslo atstovų dalyvavimas galėtų būti NSGK keliamas klausimas.

„(...) Bet jeigu kalbame apie rinkimų finansavimo klausimus, tai čia nėra nacionalinio saugumo gynybos klausimas, čia yra Susirinkimų komisijos klausimas, Teisėtvarkos komiteto klausimas“, – kalbėjo jis.

Tuo metu Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininko pavaduotojas „valstietis“ Dainius Gaižauskas sakė matantis galimybę tyrimui tik dėl vadinamųjų „valstybininkų“.

„Jeigu matysim, kad visas eskaluojamas procesas ir daugiau paaiškės faktinių aplinkybių, tikrai mes būsim tie opozicijos seimo nariai, kurie inicijuosim ar prašysim tyrimo šia kryptimi, nes dabar tas, kas vyksta, skandalas, jis tikrai kelia labai daug klausimų“, – sakė jis.

„Valstybininkais“ neoficialiai vadinta tarnautojų ir pareigūnų grupė, galimai dariusi jų įgaliojimus viršijusį poveikį svarbiausiems Lietuvos politiniams ir ekonominiams procesams.

Svarstymai dėl galimo parlamentinio tyrimo kilo žurnalistams Dovydui Pancerovui ir Birutei Davidonytei išleidus knygą, kurioje pateikiamas aukštas pareigas VSD užėmusio pareigūno liudijimas. Pranešėjas teigė, kad jis 2018 metų liepą iš departamento direktoriaus pavaduotojo Remigijaus Bridikio gavo kelis lapus su daug pavardžių ir žodinį pavedimą „patikrinti vieno kandidato rinkiminę komandą ir galimų rėmėjų sąrašą“, kuriame, kaip paaiškėjo, buvo nurodyti G. Nausėdos rėmėjai ir bendražygiai.

VSD atstovai tvirtino tikrinę visų kandidatų komandas, pats pranešėjas tikino, kad tikrinta tik G. Nausėdos, o R. Bridikis patvirtino, kad sąrašai buvo gauti iš paties G. Nausėdos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių