Quantcast

G. Landsbergis ragina Vakarus pademonstruoti atsparumą Rusijai ir teikti paramą Ukrainai

Austrijoje viešintis Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis ragina Vakarus teikti įvairiapusę paramą Ukrainai – ne tik ginklais, bet ir priemonėmis, reikalingomis ištverti žiemos šalčius.

„Žiema parodys ne tik tai, kokia atspari yra Ukraina – manau, kad ji susidoros su viskuo, ką tik rusai ar gamta jai pasiūlys – bet ir tai, kokie atsparūs esame mes, siūlydami pagalbą ir paramą. Dabar jiems jos reikia labai daug“, – žurnalistams Vienoje penktadienį sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Jis Europos Sąjungos (ES) šalis ir sąjungininkus ragino ir toliau siųsti šaliai ginklų, o tų, kurie to daryti negali – dalintis elektros generatoriais, transformatorinėmis.

Austrijos užsienio reikalų ministras Alexanderas Schallenbergas (Aleksandras Šalenbergas) taip pat pabrėžė, jog būtina tęsti paramą Ukrainai.

„Austrija pasiūlė 87 mln. eurų humanitarinę pagalbą“, – sakė ministras.

Jis pabrėžė, kad šiuo metu pagrindinis uždavinys – padėti ukrainiečiams iškęsti žiemos šalčius, kuriuos lėmė ciniškos Rusijos atakos prieš civilinę infrastruktūrą ir energetikos objektus.

Savo ruožtu G. Landsbergis ragino kuo greičiau įkurti specialų tribunolą Maskvos agresijos nusikaltimams tirti, nes tai yra „visų nusikaltimų motina“.

„Jei ne tai, visi kiti nusikaltimai greičiausiai nebūtų įvykdyti“, – sakė jis.

Lietuvos diplomatijos vadovas dar kartą pabrėžė, kad toks teisinis instrumentas ne paneigtų, o papildytų jau dabar vykdomus tyrimus.

Rusijos pajėgos pastaraisiais mėnesiais vis dažniau taikosi į Ukrainos civilinę, energetikos infrastruktūrą, įskaitant elektrines, tad prasidėjus žiemai tūkstančiai žmonių lieka be šilumos ir elektros. Dėl to Kyjivas ragina sąjungininkus sparčiau siųsti tiek karinę, tiek humanitarinę paramą.


Šiame straipsnyje: Gabrielius Landsbergisparama Ukrainaikaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių