Quantcast

Užsivėrė: Estijos sieną kasdien kirsdavę 2,5 tūkst. rusų to padaryti nebegalės

  • Teksto dydis:

Lietuvos diplomatijos galva Gabrielius Landsbergis abejoja Estijos sprendimu neįleisti rusų su jau anksčiau šalyje išduotomis Šengeno vizomis. G. Landsbergis ragina Europos Sąjungą priimti vieningą sprendimą dėl vizų panaikinimo Rusijos turistams. Savo ruožtu Ukraina sako, kad užtektų trijų Baltijos valstybių draudimo ir turistų Europoje gerokai sumažėtų. Bet G. Landsbergis prieštarauja ir šiai logikai, praneša LNK.

Sovietinių paminklų šalinimo vajus Lietuvoje buvo dar pavasarį. Dabar – Estijoje. Visi keli šimtai dar ten likusių sovietmečio paminklų netrukus bus išmontuoti. Narvos tankas nuo postamento jau nukeltas.

„Rusija Ukrainoje dabar daro tą patį, ką Sovietų Sąjunga darė 1940–1941 m., todėl šie paminklai ir ypač šis tankas Estijos visuomenei kelia labai skausmingas asociacijas“, – kalbėjo Talino gyventojas Danielis Kurakinas.

Trečias didžiausias Estijos miestas Narva – vos didesnis už Alytų – apie 60 tūkst. gyventojų. Absoliuti dauguma gyventojų – etniniai rusai ir tik apie 4 proc. estų, todėl buvo baiminamasi, kad nepasikartotų 2007-ųjų riaušės, kai Talinas nukėlė sovietinį bronzinį karį.

Tanką demontuojant Narvoje buvo įvesta komendanto valanda, prie jo vedantys keliai uždaryti, budėjo pareigūnai. Mieste išliko ramu, nors vietiniai gyventojai šiam žingsniui ir nepritarė.

„Buvo siūloma pastatyti specialų ženklą, kad daugeliui žmonių nekeltų asociacijų su okupacija, o taptų muziejiniu objektu savo paties vietoje. Tai buvo dar vienas galimas sprendimas. Narvos valdžia už tai kovojo, deja, nepavyko“, – teigė Narvos gyventojas Kirillas Smirnovas.

Prieš karą Narvos gyventojai nuolat važinėdavo į Rusijos miestus – Ivangorodą ar Sankt Peterburgą – jiems ten arčiau nei Talinas. Skaičiuojama, kad kasdien Estijos sieną kirsdavo ir 2,5 tūkst. rusų. Tai pasibaigs. Estija vizų Rusijos turistams nebeduos. Lietuva neduoda nuo kovo pradžios, bet Estija, pirmoji Europos Sąjungoje (ES), eina dar toliau – paskelbė, kad neįsileis ir tų rusų, kurie turi anksčiau Estijos išduotas Šengeno vizas. Draudimas įsigaliojo šiandien.

„Estija, mano žiniomis, ieško būdų, kaip neįleisti rusų su Šengeno vizomis, daro tai vienašališkai. Mes kol kas pasisakome už Europinio sprendimo paieškas, nes jis paprasčiausiai būtų efektyvesnis“, – komentavo G. Landsbergis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Dauguma rusų Vladimiro Putino karą Ukrainoje remia, jiems Europa supuvusi, bet jie į ją toliau važinėja paatostogauti. Estijos premjerė Kaja Kallas pareiškė, kad atostogos Europoje – ne žmogaus teisė, o privilegija ir ji turi baigtis.

Kiek visa Europa pasiryžusi rusų turistavimą pabaigti, Ukrainos užsienio reikalų ministro Dmitro Kulebos paklausė žinomas žurnalistas Dmitrijus Gordonas.

„Visa Europa nesutiks“, – sakė jis.

Bet, anot D. Kulebos, užtektų, kad rusų neįsileistų Baltijos šalys, Suomija ir Lenkija, tai yra tos ES valstybės, per kurias rusai pravažiuoja į kitas sąjungos šalis.

„Tai reiškia, kad tu keliautojų srautus į Europą sumažini iki nulio. Lieka vienas būdas – skrendi lėktuvu į Turkiją, ten persėdi, bet tada sumažini keleivių skaičių nuo šimto iki 20, todėl svarbiausia, kad tam pritartų bent šios šalys“, – kalbėjo D. Kuleba.

Tačiau G. Landsbergis nesutinka ir aiškina, kad, jeigu rusas turistas Šengeno vizą gavo, pavyzdžiui, Vokietijoje, jis turi teisę važiuoti tiek per Lietuvą, tiek per Estiją ir kitas ES šalis.

„Šengeno viza, nepaisant to, kad parašyta, kur ji yra išduota, savo esme ji nesiskiria. Geriausia būtų, jeigu tai būtų europinis sprendimas, kuris panaikintų tų vizų galiojimą ir tada visi nustotų išdavinėti“, – dėstė ministras.

Užbaigti rusų turistavimą Europoje ragina ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis bei dalis bloko šalių. 

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas jau pareiškė, kad nesutinka. Neva, invazija į Ukrainą nėra Rusijos žmonių karas, tai – V. Putino karas, todėl reikia bausti tik jo ratą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Teisingai, putinistai

Teisingai, putinistai portretas
tegul atostogauja Sachaline.Suknistų okupantų padermė.

Tik faktai

Tik faktai portretas
Šis teiginys yra faktas, o ne sąmokslo teorija: Šiuo metu globalistai vykdo planetos masto genocido programą prieš žmoniją ir visą mums žinomą gyvybę Žemėje. Šį karą jie vykdo per daugybę vektorių, kuriais atakuojami ne tik žmonės, bet ir augalai visoje planetoje: brighteon. com/696c7dc8-9e5b-4947-a042-363011927f65

Taip ir zlygdoma ekonomika

Taip ir zlygdoma ekonomika portretas
Svabistams reikia suzlugdyti viska. Jei zmones nereguos, bus visiems kaput.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių