Quantcast

G. Landsbergis: politikų ir generolų veiduose įrašyta – Rusija pralaimi karą Ukrainai

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad pirmadienį Raudonojoje aikštėje vykusį gegužės 9-osios karinį paradą Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, šalies politikai ir generolai pasitiko ištįsusiais veidais. Lietuvos diplomatijos vadovo teigimu, kiekvieno jų veide buvo įrašyta – Rusija pralaimi karą Ukrainai.

„Aš pasakyčiau, kad tai, ką mes pamatėme, – generolai ir politikai pralaimi karą Ukrainoje. Tai buvo parašyta kiekvieno jų veide“, – interviu TV MSNBC teigė G. Landsbergis.

Rusija pirmadienį minėjo 77-ąsias pergalės prieš hitlerinę Vokietiją metines. Antrojo pasaulinio karo pabaigos metinės įprastai minimos gegužės 8-ąją, tačiau Rusija Sovietų Sąjungos pergalę prieš nacistinę Vokietiją švenčia gegužės 9-ąją. Šiais metais minėjimas sutapo su vykstančiu Rusijos pradėtu karu Ukrainoje. Vasario 24 d. pradėtame kare Rusija patyrė didelių nuostolių. Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo duomenimis, Rusijos armija Ukrainoje nuo vasario 24 d. iki gegužės 9 d. neteko apie 25 650 kareivių.

Nepaisant to, Rusijos pajėgos atakuoja ir civilinius objektus. Vakarų šalys, reaguodamos į agresiją, paskelbė Rusijai labai griežtas sankcijas ir teikia ekonominę bei karinę paramą Ukrainai.

Europa spręs ir savo priklausomybės problemą

Europos Sąjunga (ES) turėtų pažadėti Ukrainai pagalbą mažinant priklausomybę nuo rusiškų energijos išteklių, taip kartu spręsdama ir savo problemą, sako užsienio reikalų ministras G. Landsbergis.

Manau, kad padedant Ukrainai atsisakyti rusiškos energijos, bus sprendžiamos ir Europos problemos.

Interviu amerikiečių televizijai MSNBC ministras teigė, kad net ir vykstant karui, pati Ukraina yra „gana priklausoma“ nuo importo iš agresorės Rusijos, tad ES, padėdama Ukrainai, mažintų ir Bendrijos šalių priklausomybę nuo rusiško energijos.

„Turime padėti Ukrainai atsisakyti rusiškų energijos išteklių. Tai tam tikra prasme išspręstų daug problemų, kylančių diskutuojant dėl sankcijų, kadangi per Ukrainą dujos ir nafta pasiekia Vengriją, Slovakiją ir kitas šalis“, – kalbėjo G. Landsbergis.

„Manau, kad padedant Ukrainai atsisakyti rusiškos energijos, bus sprendžiamos ir Europos problemos“, – pažymėjo jis.

Kartu ministras amerikiečių auditorijai priminė, kad prieš mėnesį Lietuva tapo pirmąja šalimi ES, kuri atsisakė rusiškos energijos.

„Naudojame savo sprendimą kaip pavyzdį, kad tai įmanoma, o visuomenė, rinkėjai tam pritaria“, – pabrėžė G. Landsbergis.

ELTA primena, kad šiuo metu 27 ES valstybės narės ir Europos Komisija mėgina susitarti dėl šeštojo sankcijų paketo Rusijai, pradėjusiai karą Ukrainoje.

Savaitgalį derybose proveržio pasiekti nepavyko, nes Vengrija, Slovakija ir Čekija toliau siekia sau palankesnių rusiškos naftos draudimo išimčių, agentūrai dpa sakė ES diplomatai.

Budapešte Vengrijos užsienio reikalų ministras Peteris Szijjartas parlamente pagrasino vetuoti dabartinės redakcijos sankcijų paketą, baimindamasis ekonominės žalos.

Pagal dabartinius Komisijos pasiūlymus ES pirmiausia per šešis mėnesius turėtų nutraukti rusiškos žalios naftos importą, o iki metų pabaigos – perdirbtų produktų importą, taip siekiant, kad Kremlius nebeturėtų itin svarbaus pajamų šaltinio.

Pasak ES diplomatų, Vengrija ir Slovakija gavo papildomo laiko iki 2024 metų pabaigos, o Čekija – iki 2024 metų birželio pabaigos.

Visos trys šalys, neturinčios priėjimo prie jūros, yra labai priklausomos nuo Rusijos naftos importo ir prieš įvedant siūlomą draudimą turi užsitikrinti alternatyvų naftos tiekimą.

Ukrainos teritorija į Europą driekiasi keli dujotiekiai, kuriais rusiškos dujos teka į Moldovą, Bulgariją, Turkiją, taip pat Vengriją, Slovakiją, Austriją, Vokietiją.


Šiame straipsnyje: Gabrielius Landsbergisvizitas JAVinterviukaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių