Quantcast

G. Landsbergis Paryžiuje kvietė didinti spaudimą A. Lukašenkos režimui

  • Teksto dydis:

Sausio 27 dieną užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis Paryžiuje kartu su Prancūzijos, Lenkijos ir Rumunijos užsienio reikalų ministrais bei Sviatlana Cichanouskaja atidarė nuotolinį seminarą apie padėtį Baltarusijoje.

Renginyje buvo diskutuojama, kokios strategijos Europa turėtų laikytis Baltarusijos atžvilgiu ir kaip suteikti daugiau politinės paramos šios šalies pilietinei visuomenei. Ministras G. Landsbergis priminė Lietuvos pastaraisiais dešimtmečiais nueitą demokratinių permainų kelią, suteikiantį viltį dėl Baltarusijos ateities. „Baltarusijos žmonių tęsiami protestai, nepaisant šalčio ir žiaurių represijų, rodo, kad demokratijos siekis nesunaikinamas“, – sakė ministras.

Kalbėdamas apie Europos Sąjungos (ES) atsaką, ministras pabrėžė būtinybę stiprinti spaudimą Aliaksandro Lukašenkos režimui bei pristatė Lietuvos pastangas užtikrinti teisingumą Baltarusijos žmonėms, vykdant teisinį Baltarusijos represinių institucijų persekiojimą.

Seminarą organizavo Lietuvos, Lenkijos ir Rumunijos ambasados kartu su Europos užsienio reikalų tarybos (angl. European Council on Foreign Relations – ECFR) padaliniu Paryžiuje.

Ministras Paryžiuje taip pat susitiko su Prancūzijos Europos reikalų ministru Clément‘u Beaune. Susitikime buvo aptarta padėtis Baltarusijoje, Europos atsakas į Astravo branduolinės elektrinės keliamus iššūkius, aktualiausi ES darbotvarkės klausimai.

Lietuvos užsienio reikalų ministras pažymėjo, kad Baltarusija iki šiol neįgyvendino 2018 metais ES ekspertų priimtų rekomendacijų dėl Astravo atominės elektrinės saugumo užtikrinimo ir atkreipė dėmesį į būtinybę kuo greičiau įgyvendinti 2020 metų gruodį priimtas Europos Vadovų Tarybos išvadas dėl elektros importo apribojimų iš nesaugių branduolinių jėgainių. Ministrai sutarė artimiausiu metu organizuoti dvišales energetikos ekspertų ir reguliavimo institucijų konsultacijas. 

Kalbantis apie COVID-19 pandemijos suvaldymą, G. Landsbergis pabrėžė būtinybę užtikrinti skaidrų ir stabilų vakcinų tiekimą valstybėms narėms bei Europos Komisijos vaidmenį, užtikrinant vakcinas gaminančių kompanijų įsipareigojimų vykdymą, bei paragino neužmiršti ir ES kaimynystės šalių, padedant joms įsigyti vakcinas.

Susitikimo metu ministrai aptarė ir Europos ekonomikos gaivinimo plano įgyvendinimą, prioritetus klimato politikos ir energetikos srityje. Ministras akcentavo būtinybę tebevykstančiose tarpinstitucinėse derybose dėl sektorinių teisės aktų laikytis 2020 metų liepą Europos Vadovų Taryboje pasiekto sutarimo, įskaitant ir dėl „Rail Baltica” finansavimo.

Trečiadienį G. Landsbergis dar susitiks su UNESCO ir EPBO vadovais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rimis

Rimis portretas
Kaip kovoti Lietuvoje su lanzberginiu režimu?

V

V portretas
Nuo Austėjos bus py ze tau lojike

Svinium ir jo uzurpuota organizacija

Svinium ir jo uzurpuota organizacija  portretas
geriau sugebekite susitvarkyti,nes cia yra vidine nacionaline gresme batkos tvaiko.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių