Quantcast

G. Landsbergis: nerimas dėl energetikos kainų prieš žiemą neturi užgožti paramos Ukrainai

  • Teksto dydis:

Nerimas dėl energetikos kainų Europoje ir visame pasaulyje artėjant žiemai neturi sulėtinti tarptautinės bendruomenės paramos Ukrainai tempo, sako užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Tai ministras kalbėjo ketvirtadienį Osle susitikęs su Norvegijos užsienio reikalų ministre Anniken Huitfeldt, pranešė Užsienio reikalų ministerija.

Ministras pabrėžė, kad Vakarų parama Ukrainai neturėtų lėtėti, nes Rusijos grėsmingumo lygis ateityje priklausys nuo to, kaip greitai Ukrainai pavyks laimėti karą.

„Daugybė namų ūkių visoje Europoje ir kitose pasaulio vietose nerimauja dėl energijos kainos. Tačiau tai neturi  užgožti svarbiausio – kuo daugiau paramos Ukrainai tarptautinė bendruomenė, įskaitant Norvegiją, suteiks, tuo greičiau Europa pradės gyventi Ukrainos atstatymo, o ne karo ritmu“, – tarptautinės bendrystės svarbą pabrėžė ministras.

Kalbėdamas apie Šiaurės ir Baltijos šalių ryšius, jis akcentavo, jog tvirtėjantys Norvegijos ir Lietuvos ekonominiai, politiniai, akademiniai ir saugumo saitai „stiprina ir mūsų regioną, ir visą Europos kontinentą“.

„Norvegijos karių dalyvavimas NATO priešakiniame batalione – labai svarbus mūsų saugumo veiksnys ir Lietuvoje itin vertinamas Norvegijos solidarumo ženklas,“ – susitikimo su Norvegijos diplomatijos vadove metu sakė  G. Landsbergis.

Susitikime taip pat svarstyta Rusijos atsakomybės už tarptautinius nusikaltimus svarba ir tarptautinio Specialaus Tribunolo agresijos nusikaltimui tirti steigimas.

Pasak URM, susitikimo su Norvegijos parlamento (Stortingo) užsienio reikalų ir gynybos komiteto nariais buvo aptartas Vakarų atsparumas autoritarinių režimų šantažui.

„Nors Lukašenkos režimas – karo prieš Ukrainą bendrininkas, turime lygiagrečiai didinti paramą demokratinei Baltarusijai ir spaudimą Baltarusijos režimui,“ – sakė ministras.

G. Landsbergis taip pat  dalyvavo diskusijoje su Norvegijos tarptautinių santykių instituto (NUPI) politologais.

Penktadienį G. Landsbergis su Norvegijos kolege lankysis Bardufoso mieste, kur susitiks su Norvegijos karinių pajėgų atstovais bei aplankys norvegų karius, besirotuojančius į Lietuvoje dislokuotą NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinę grupę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių