Quantcast

G. Landsbergis: naujos sankcijos Baltarusijai gali apimti daug sektorių

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad vadinamasis penktasis Europos Sąjungos (ES) sankcijų Baltarusijai paketas gali apimti ne tik trąšų ar dujų eksportą, bet daugiau ekonomikos sektorių.

Apie galimus ES veiksmus, nukreiptus prieš trąšų ar dujų eksportą iš Baltarusijos, bendrijos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) viešai užsiminė neformalaus ES užsienio reikalų ministrų susitikimo išvakarėse.

„Esminis dalykas, ką ponas Borellis šiandien pasakė, tai kad prasideda diskusijos dėl galimų sektorinių sankcijų. Ir tų sektorių, kuriems sankcijos gali būti pritaikytos, yra tikrai daugiau, negu ponas Borellis įvardijo“, – BNS telefonu iš Lisabonos ketvirtadienį sakė G. Landsbergis..

„Tai ir naftos produktų, ir tabako, ir energijos sankcijos, naftos, naftos tranzito galimos sankcijos, taip pat netgi ir finansinės. Tad kalbame tikrai apie nemažą sąrašą įvairių sektorių, kurie gali būti sankcionuoti“, – pridūrė jis.

Ministras kol kas nesiima vertinti, kiek nuostolių dėl papildomų sankcijų patirtų Lietuva, nes tai kol kas „preliminarūs svarstymai“. Vis dėlto jis pripažįsta, kad baltarusiškų trąšų eksportas Lietuvai „svarbi sritis“.

„Tai yra ganėtinai svarbus sektorius Lietuvai. Bet yra įvairūs signalai, kad ir patys trąšų gabentojai svarsto diversifikuoti importą, nepaisant to, ar yra sankcijos, ar ne. Tad reikia žiūrėti. Kol kas tai dar ankstyva“, – tvirtino G.Landsbergis.

Vienas dalykas, jei nukenčia režimas, tačiau visiškai kas kita, jei nukenčia žmonės. Tad tas suderinimas turi būti pagalvotas.

Anot jo, J. Borellio inicijuotos diskusijos dėl papildomų, naujų sektorinių sankcijų prasideda ambasadorių lygmeniu, o galutinius sprendimus priims ES lyderiai Europos Vadovų Taryboje.

G. Landsbergis atkreipė dėmesį, kad ES valstybės baigia sutarti dėl ketvirtojo sankcijų paketo, apimančio ribojimus kai kurioms įmonėms ir asmenims, tad jei būtų spėta suderinti valstybių pozicijas iki EVT, neatmetama galimybė, jog visas sankcijas būtų galima tvirtinti ir vienu metu.

„Tai gali būti arba-arba: jei mes jaučiame, kad yra sutarimas dabar, ir galime įtraukti į ketvirtąjį sankcijų paketą, tai Lietuva pritaria įtraukimui. Tada reikia labai greitai darbuotis. Jei matome, kad galime užtrukti, tai geriau ketvirtąjį paketą tvirtinti dabar ir pradėti diskusijas dėl penktojo. Kol kas tai dar nėra aišku“, – sakė jis.

Jis taip pat akcentuoja, kad svarbu rasti svertų, jog sankcijų našta „nekristų žmonėms, kurie gyvena nuo algos iki algos Baltarusijoje“.

„Tad reikia įvertinti, kad ne tik Lietuva ar Vakarai kažko atsisako, kažką praranda įvesdami sankcijas, bet lygiai taip pat nukenčia ir Baltarusija. Vienas dalykas, jei nukenčia režimas, tačiau visiškai kas kita, jei nukenčia žmonės. Tad tas suderinimas turi būti pagalvotas“, – kalbėjo ministras.  

ES ir kitos Vakarų šalys didina spaudimą Baltarusijai nuo pernai rugpjūtį įvykusių prezidento rinkimų, kuriuose laimėtojų pasiskelbė autoritarinis ilgametis šalies lyderis Aliaksandras Lukašenka. Jo legitimumo Vakarai nepripažįsta.

Įtampa dar įsiplieskė, kai sekmadienį A. Lukašenkos sprendimu Minske buvo nutupdytas „Ryanair“ keleivinis lėktuvas, skridęs iš Atėnų į Minską, juo keliavęs opozicijos žurnalistas Ramanas Pratasevičius ir jo draugė Sofija Sapega buvo sulaikyti oro uoste.

Dėl šio incidento ES lyderiai sutarė uždrausti Baltarusijos oro bendrovėms skraidyti į bloką ir paragino ES oro bendroves neskraidyti Baltarusijos oro erdve.

Lyderiai taip pat pavedė J. Borrelliui parengti tolesnes „tikslines ekonomines sankcijas“ Baltarusijos valdžiai ir išplėsti susidorojimu su opozicija kaltinamų subjektų „juodąjį“ sąrašą. Į šį sąrašą šiuo metu įtraukti 88 režimo atstovai ir septynios kompanijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

onute TO ANTRAM

onute TO ANTRAM portretas
KO TAIP SUSINERVINAI PDERASTE TO ABORTO LIEKANA LIETUVOJE TU GAIDY

Istorija tokia.

Istorija tokia. portretas
Durnių slėnis,visos sankcijos guls ant eilinių piliečių,joks režimas niekada nenukenčia,tas pats bus ir Lietuviams ar Europos sąjungai,valdininkai ir politikai savo algas dar pasikels,sakys dėl sankcijų atsirado daugiau darbo.Rusija tai kaip ir Kinija,riešutėlis neįkandamas,o Lukašenka savo laiku laisvai buvo galima pakreipti kita linkme,tik kad nelanksčios bukagalvių politikų smegenys rodo tik į vieną pusę.Tai dabar tokį hibridą ir matom,o situacija tik blogės,Baltarusijos nebeliks,turėsim Rusbaltrusija,kaip Donbasą,su visom Putiniškom grožybėm.Politikai galės džiaugtis savo kūriniu ir vėl kurt savo teorijas su kaltų paieškomis.Anūkėliui prasidės viskas iš naujo,džiaugsmo pilnos kelnės.

pranaS

pranaS portretas
Skaitai ir matai: Nė vieno teigiamo pasisakymo. Tada rašai klausimą: Kas už jį balsavo?
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių