Quantcast

G. Landsbergis: Lietuva siekia, kad greitai pradėtų veikti ES dalijimosi vakcina mechanizmas

  • Teksto dydis:

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis susitikimo metu su Lietuvoje rinktais Europos parlamento nariais aptarė Lietuvai aktualius užsienio politikos klausimus, daugiausiai dėmesio skiriant Europos Sąjungos (ES) Rytų partnerystės politikai bei europinei Rytų partnerystės šalių perspektyvai.

Susitikime dalyvavo europarlamentarai Petras Auštrevičius, Rasa Juknevičienė, Andrius Kubilius Aušra Maldeikienė, Liudas Mažylis, Juozas Olekas, Bronis Ropė ir Valdemaras Tomaševskis.

G. Landsbergis pasidalijo informacija iš savo pastarųjų vizitų į Ukrainą ir Moldovą. Pasak ministro, vienas didžiausių šių valstybių šiandienos rūpesčių – COVID-19 vakcinų įsigijimas.

„Lietuva siekia, kad greitai pradėtų veikti ES dalijimosi vakcina mechanizmas, nusistovėtų vakcinų tiekimas ir sulauktume, kol ES turės pakankamą kiekį vakcinos ir galės ja dalintis su Rytų partnerystės šalimis“, – sakė ministras ir padėkojo už aktyvų Europos parlamento narių įsitraukimą į ES Rytų partnerystės politikos formavimą.

„Kviečiame palaikyti ir viešinti Lietuvos poziciją dėl Rytų partnerystės ateities: siekiame, kad ji vėl taptų strateginiu ES prioritetu, o ne technokratinio bendradarbiavimo instrumentu. Remiame asocijuotų partnerių europinius siekius. Svarbu tęsti reformų procesą, ypač susijusį su ES-Ukrainos Asociacijos susitarimo įgyvendinimu“, – sakė G. Landsbergis.

Lietuva siekia, kad greitai pradėtų veikti ES dalijimosi vakcina mechanizmas, nusistovėtų vakcinų tiekimas ir sulauktume, kol ES turės pakankamą kiekį vakcinos ir galės ja dalintis su Rytų partnerystės šalimis.

Diskutuojant apie nerimą keliančius įvykius Sakartvele, ministras kvietė išnaudoti bendraminčių šalių ir Europos parlamento kontaktus su Sakartvelu, raginant visas politines jėgas siekti plataus konsensuso, kad būtų stabilizuota padėtis ir šalis grįžtų prie reformų, kurios reikalingos Sakartvelui siekiant ambicingų tikslų – narystės ES ir NATO.

Susitikime daug dėmesio skirta ir kaimyninei Baltarusijai. Pabrėžta, jog svarbu ir toliau išlaikyti Baltarusiją ir Astravo atominės elektrinės tematiką Europos parlamento darbotvarkėje.

Ministras padėkojo europarlamentarams už priimtą principingą deklaraciją Rusijos atžvilgiu ir sankcijas keturiems Rusijos pareigūnams bei „Nord Stream2“ dujotiekio užbaigimo sustabdymą.

„Esu pasiūlęs Briuselyje stabdyti dujotiekio veikimą iki rudenį šioje šalyje vyksiančių rinkimų, tokiu būdu siekiant suteikti Rusijai galimybę organizuoti rinkimus, dalyvaujant opozicijai“, – kalbėjo ministras G. Landsbergis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

dalintojas

dalintojas portretas
svarbu laiku ranka istiesti....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių