Quantcast

G. Landsbergis įvertino Baltarusijos veiksmus: tai Europos centre siautėjanti diktatūra

Prezidentūra labai nedraugišku ir provokuojamu elgesiu vadina tai, kad Baltarusijos pareigūnai penktadienį sulaikė Lietuvos diplomatinį paštą gabenusį automobilį.

„Tai labai provokuojamas elgesys atidaryti diplomatinį krovinį. Tai yra 1961 m. Vienos konvencijos pažeidimas. Žinoma, kad diplomatiniuose santykiuose tai reiškia labai nedraugišką aktą“, – penktadienio vakarą žurnalistams sakė prezidento vyriausioji patarėja Asta Skaisgirytė.

Pasak jos, labai gerai, kad, reaguojant į šį beprecedentį įvykį, Užsienio reikalų ministerija Baltarusijos ambasados atstovui įteikė protesto notą.

„Labai gerai, kad Užsienio reikalų ministerija sureagavo iš karto, išsiųsdama protesto notą. Galima bus galvoti ir apie kitus atsako veiksmus diplomatinėje plotmėje“, – teigė ji.

Patarėja neatmetė galimybės, kad įžūliame diplomatines taisykles pažeidžiančiame incidente dalyvavusiems asmenims iš Baltarusijos gali būti pritaikytos ir sankcijos.

„Šiame etape niekas neatmestina“, – pažymėjo ji.

Užsienio reikalų ministerija pareiškė griežtą protestą dėl beprecedenčio diplomatinį paštą gabenusio Lietuvos Respublikos automobilio sulaikymo prie Lietuvos-Baltarusijos valstybinės sienos.

Medininkų sienos perėjimo punkte Baltarusijos pareigūnai pareikalavo nuplėšti diplomatines plombas ir atidaryti automobilį. Lietuvos diplomatiniams kurjeriams nesutikus su šiuo reikalavimu, automobilis buvo priverstas apsisukti ir grįžti į Lietuvos teritoriją.

Tai yra 1961 m. Vienos konvencijos pažeidimas. Žinoma, kad diplomatiniuose santykiuose tai reiškia labai nedraugišką aktą.

„Diplomatinį paštą gabenusio automobilio sulaikymas prie valstybinės sienos šiurkščiai pažeidžia Vienos konvenciją dėl diplomatinių santykių. Baltarusija dar kartą pademonstravo, kad šiai valstybei nebeegzistuoja civilizuoto pasaulio taisyklės. Tai Europos centre siautėjanti diktatūra“, – sakė užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Penktadienį į Užsienio reikalų ministeriją buvo skubiai iškviestas Baltarusijos ambasados atstovas ir jam buvo įteikta protesto nota.

Kaip įtvirtinta Vienos konvencijos 27 straipsnyje, diplomatinis paštas negali būti atidarytas ar sulaikytas. Taip pat diplomatiniam kurjeriui, kuriam išduodamas oficialus dokumentas, nurodantis jo statusą ir diplomatinio pašto maišų skaičių, vykdančiam savo pareigas, suteikiama priimančiosios valstybės apsauga. Jis naudojasi asmens neliečiamybe ir negali būti sulaikytas ar laikomas suimtas jokia forma.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Antanas

Antanas portretas
Pagaliau susipranta kad europa diktuoja visas salygas ir pagal jos dudele reikia sokti

O

O portretas
O ka anukas/vysniukas kalba apie Protoseviciau interviu? Kur jis jau pavardes vardina ir atskleidzia revoliucijos organizavimo schemas. Bandys islaisvint? Sius koki slapta lietuvos buri, vaduoti kalini?

Oi

Oi portretas
Tai jau ne senelis siautėja europos centre?
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių