Quantcast

G. Landsbergis ragina ES šalių ministrus operatyviau spręsti dėl sankcijų Baltarusijai

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis pirmadienį Briuselyje vykstančioje Europos Sąjungos (ES) Užsienio reikalų taryboje ragina kolegas greičiau priimti sankcijas Baltarusijai, atskiriant šį klausimą nuo esamų sankcijų keitimo.

„Beveik šešis mėnesius nepriėmėme jokio sankcijų paketo Baltarusijai, nes kartu su sankcijų paketu yra pateiktas valstybių narių prašymas dalį jų panaikinti, o kai kurias įtraukti, daug ką panaikinti, kalbu apie Baltarusijos valstybinį trąšų koncerną „Belaruskalij“, – žurnalistams Belgijos sostinėje kalbėjo Lietuvos diplomatijos vadovas.

„Manau, kad nepriimtina, jog šie du dalykai yra susiję. Šiandien prašysiu atskirti šiuos du klausimus ir imtis priemonių dėl Baltarusijos sankcijų paketo, jei mes tikrai remiame Baltarusijos opoziciją“, – pažymėjo G. Landsbergis.

Šiandien prašysiu atskirti šiuos du klausimus ir imtis priemonių dėl Baltarusijos sankcijų paketo, jei mes tikrai remiame Baltarusijos opoziciją.

Anot ministro, sankcijų Baltarusijai atidėlioti Bendrija negali, nes tai yra patikimumo klausimas.

„Sankcijų paketo vertė yra apie 200 mln. eurų, o išimčių iš sankcijų vertė yra apie 8 mlrd. eurų, taigi galite įsivaizduoti, koks skirtumas tarp šių dviejų klausimų. Sankcijų paketas Baltarusijai daugiausia susijęs su priemonių vengimu“, – kalbėjo ministras.

Praėjusią savaitę Didžiojo septyneto (G-7) grupės lyderiai susitarė dėl naujų sankcijų Rusijai, jomis siekiama užkirstų kelią esamų sankcijų vengimui, įskaitant baudžiamąsias priemones subjektams, gabenantiems medžiagas į karo frontą bei apriboti Rusijos galimybes patekti į jų ekonomiką.

Savo ruožtu Briuselis 11-ąjį sankcijų paketą, kuriuo siekiama sumažinti galimą sankcijų vengimą, pasiūlė gegužės pradžioje, juo ES nori apriboti jautrių technologijų, kurios gali būti naudojamos mūšio lauke, pavyzdžiui, mikroschemų, reeksportą į Rusiją per trečiąsias šalis.

Nuo to laiko, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas praėjusių metų vasarį pradėjo plataus masto karą Ukrainoje, 27 Bendrijos šalys Maskvai taiko precedento neturinčias sankcijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Senis

Senis portretas
Šitas asilas jau išrinko Belarusams prezidentę ir nugalėjo Kiniją. Dabar, gali ramia dūšia, pasidaryti sepuku. Visi gyvenymo darbai, padaryti.

išvada

išvada portretas
Demencija progresuoja.

Laikas

Laikas portretas
Jau vin dėl šito asilo reikalingi priešlaikiniai rinkimai. Kad tik jis atsikabintu
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių