Quantcast

G. Landsbergis apie Kinijos lyderio vizitą Rusijoje: pasaulyje formuojasi du poliai

Pasaulyje formuojasi du galios poliai: vienam priklauso įtariami karo nusikaltėliai, kitam – šalys, siekiančios išsaugoti pagarba ir taisyklėmis grįstą tvarką, po Kinijos lyderio vizito Rusijoje sako Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

„Niekaip kitaip negalime vertinti, kaip iš esmės besiformuojančius du pasaulio polius tam tikrus: vienas yra aplink dabar jau pripažintą karo nusikaltėlį Vladimirą Putiną besiformuojantis polius, kuriam priklauso Iranas, Šiaurės Korėja, na, ir Kinija lygiai taip pat pasirenka ir eina artyn prie to centro, kurį, matyt, būtų galima vadinti karo nusikaltimais kaltinamu centru“, – žurnalistams trečiadienį sakė šalies diplomatijos vadovas.

„Ir kitas polius yra demokratiško pasaulio, skirto išsaugoti pasaulį, kuris grįstas taisyklėmis, pagarbą žmogaus teisėms, teritoriniam vientisumui“, – pridūrė jis.

Kinijos lyderis Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) trečiadienį išvyko iš Maskvos, kur buvo susitikęs su V. Putinu. Derybose lyderiai demonstravo vienybę prieš Vakarus ir išreiškė susirūpinimą dėl didėjančio NATO buvimo Azijoje bei susitarė gilinti partnerystę, kuri tapo glaudesnė V. Putinui pradėjus puolimą Ukrainoje.

Pasak G. Landsbergio, šiame kontekste „daugiau negu simboliškas“ yra Japonijos premjero Fumio Kishidos (Fumijo Kišidos) vizitas Ukrainoje, primenantis, kad ir Lietuvos atsakomybė „nesibaigia ties mūsų sienomis“.

„Dėl to mūsų rūpestis iššūkiais, kurie kyla arčiau Japonijos krantų, ar tai būtų Šiaurės Korėjos balistiniai raketų bandymai, ar tai būtų Taivano salos situacijos keitimas ginklu arba karine kokia nors agresija, vėl gi taip pat tai atsiliepia ir mums. Ir mūsų atsakomybė taip pat yra ten reikalinga, ir rūpestis reikalingas“, – kalbėjo jis.

F. Kishida Ukrainos sostinėje netikėtai apsilankė antradienį, atitraukdamas dalį dėmesio nuo Xi Jinpingo vizito Rusijoje.

Japonijos ministras pirmininkas lankėsi Bučoje, kur Rusijos pajėgos kaltinamos masinėmis civilių žudynėmis, o vėliau susitiko Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.


Šiame straipsnyje: Gabrielius LandsbergisKinijaRusijakaras UkrainojeXi Jinpingas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių