Quantcast

G. Landsbergis apie G. Nausėdos argumentus dėl „politinio atšalimo“: nesu įtikintas

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis kritiškai įvertino prezidento Gitano Nausėdos argumentus, esą dėl „politinio atšalimo“ būtinybės buvę ministrai Linas Linkevičius ir Raimundas Karoblis negali būti skiriami į ambasadorių postus JAV ir Europos Sąjungoje.

„Subjektyvu gal kiek. Aš nesu iki galo įtikintas, kas yra tas „atšalimas“ ir kaip jis turi veikti. Aš asmeniškai pats nesijaučiu labai atšalęs. Esu politikas, išrinktas su žmonių mandatu ir užsienio politiką matau per politinę prizmę. Manau, kad tai yra teisinga (...). Tad manęs savaime negąsdina vieno žmogaus darbas su kokia nors politine jėga. Ypač turint galvoje, kad asmenys, apie kuriuos kalbama, yra ir profesionalai“, – „Žinių radijui“ trečiadienį sakė G. Landsbergis.

Pasak jo, prezidento išdėstyti argumentai, esą prieš skiriant politiką į ambasadoriaus postą turi praeiti tam tikras laikas, kelia klausimų ir tuo atžvilgiu, jog ir šiuo metu yra ambasadorių, kuriems būtų galima pritaikyti „politinio atšalimo“ reikalavimą.

„Dabar diplomatinėje tarnyboje ambasadorių yra, kuriems būtų galima pritaikyti taip pat tą pačią taisyklę. Turbūt niekas nesiruošia jų atšaukiti iš postų ir grąžinti į Lietuvą šiek tiek pasėdėti ant ledo“, – teigė konservatorių lyderis.

Subjektyvu gal kiek. Aš nesu iki galo įtikintas, kas yra tas „atšalimas“ ir kaip jis turi veikti. Aš asmeniškai pats nesijaučiu labai atšalęs.

„Aš dedu visas pastangas, kad, nepaisant visų „atšalimų“ ir „atšilimų“, mes galėtume turėti asmenis, kurie vadovaus svarbiausioms Lietuvos ambasadoms“, – pridūrė G. Landsbergis.

Ministro teigimu, ambasadorių skyrimas į Lietuvai strategiškai svarbiausių valstybių atstovybes, bent jau jo manymu, eina į pabaigą.

„Procesas, kurį aš ne kartą viešumoje esu minėjęs, vadinasi neskelbiamos derybos. Turime sutarti tarp Seimo Užsienio reikalų komiteto, Vyriausybės ir prezidento, kad būtų rasti tinkamiausi kandidatai. Jeigu viena iš institucijų, kurios turi balsuoti ambasadoriaus skyrimo procese, kategoriškai atsisako tą ambasadorių skirti – tai tuomet yra ieškomas kitas asmuo.

Bent jau aš noriu tikėti, kad esame šio proceso pabaigoje. Toliau prasideda balsavimai, tada kreipiamasi į valstybę, prašant sutikimo, o sutikimą gavus iš tos valstybės, į kurią asmuo yra deleguojamas, – tuomet galima ir viešai Lietuvoje paskelbti, kas tas ambasadorius bus“, – sakė G. Landsbergis.

Sauliaus Skvernelio Vyriausybėje ministrais dirbę R. Karoblis bei L. Linkevičius pastaruoju metu viešo dėmesio centre atsidūrė, kai prezidentas Gitanas Nausėda nesutiko jų skirti į ambasadorių postus JAV ir Europos Sąjungoje. Prezidentas G. Nausėda kelis kartus tokį sprendimą argumentavo tuo, kad kadencijas baigusiems ir tinkamai savo pareigas atlikusiems ministrams yra būtinas „politinis atšalimas“. Viešojoje erdvėje šie argumentai susilaukė nemažai kritikos. Taip pat kritikuota, kad Lietuva strategiškai svarbiose valstybėse, kaip JAV, ES, Vokietija kone pusmetį neturi savo atstovų.

ELTA primena, kad šiuo metu Lietuva neturi paskirtų ambasadorių JAV, Vokietijoje, ES, Turkijoje, Australijoje, UNESCO, Europos Taryboje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Lietuvoje laukiamas oro atsalimas

kaip apsiliberavusio sparno atstovas - sau leisiu

kaip apsiliberavusio sparno atstovas - sau leisiu portretas
ženytis antrąkart - o tada pamatęs išsiliberavimo iš šeimos varžtų lengvatas - gal būsiu ir tolerantiškesnis...

butina

butina portretas
Nelabai as suprantu kas Lietuvoje Prezidentas ir kas eina Prezidento pareigas ar Lanzbergis ar Nauseda Slykstu skaityti kaip i Prezidento pareigas slyksciai isijaute Lanzbergis net slykstu skaityti kad vietoje Prezidento pasisakymu pirmiausia savo nuomone reiskia politikoje visiskai zalias ir nesubrendes kaip politikas Ministeris Lanzbergis Mano manymu kad sios Lanzbergio issisokimus labai gerai instruktuoja senelis Patriarchas Lanzbergis Mano manymu kad Prezidentas privalo nuimti ,,GAZA'' Ministerio pasisakymams nes labai aiskiai matosi kad nei viena Europos Sajungos valstybe nepritaria is visiskai nekreipia demesio i sio Ministerio DEMAGOGIJAS
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių