Quantcast

G. Landsbergis apie Baltarusijos veiksmus: tai, kas daroma, yra siekis pakeisti Lietuvos politiką

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad paskutinis Lietuvos ir Baltarusijos diplomatinių atstovybių apsikeitimas išsiunčiamu personalu rodo prastėjančią santykių būklę.

O dėl to, akcentuoja Lietuvos diplomatijos vadovas, labiausiai nukentės Baltarusijos piliečiai.

Trečiadienį Lietuvos užsienio reikalų ministerija (URM), atsakydama į Minsko režimo veiksmus, paskelbė iš šalies išsiunčianti daugumą Baltarusijos ambasados Vilniuje diplomatų.

„Tai rodo prastėjantį santykių būvį. Tam tikri darbiniai ryšiai iki šiol buvo išsaugoti – akivaizdu, kad jie stipriai apsiribos“, – iš karto po URM paskelbto atsako Minskui surengtoje spaudos konferencijoje sakė G. Landsbergis.

Komentuodamas Baltarusijos antradienio sprendimą Lietuvos ambasados Minske personalą sumažinti iki vieno darbuotojo, ministras teigė, kad dėl to labiausiai nukentės baltarusiai.

„Mes jaučiame, kur yra didžiausias nukentėjimas – tai nukentėjimas Baltarusijos žmonių, kurie gaudavo mūsų konsulų pagalbą Minske“, – pridūrė jis, tikindamas, kad bus ieškoma techninių būdų, kaip būtų galima ir toliau padėti Baltarusijos piliečiams.

„Mes ieškome būdų, kaip tą pagalbą užtikrinti. Yra galimybės ieškoti techninių būdų, kad galimybės padėti tiems žmonėms, kuriems pagalbos tikrai reikia, kad jos išliktų, remiantis mūsų resursais Vilniuje, kitose sostinėse ar net kitose ambasadose, kurios jau šiandien yra pažadėjusios savo pagalbą“, – sakė G. Landsbergis.

Tvirtina, kad Baltarusija siekia keisti Lietuvos politiką

Anot jo, antradienį paskelbtu Minsko sprendimu – sumažinti Lietuvos ambasados Minske personalą iki vieno darbuotojo – siekiama keisti Lietuvos politiką.

„Viskas, kas dabar yra daroma, yra siekis pakeisti Lietuvos politiką. Mūsų iniciatyvos yra ganėtinai paprastos – remti demokratinę opoziciją Baltarusijoje. Mes tą darėme ir anksčiau, bet nuo praėjusių metų – labai aiškiomis priemonėmis“, – pažymėjo ministras.

„Tuos veiksmus mes darėme ir darysime ateityje“, – tikino jis.

„Jeigu galėtų pakeisti mūsų kursą paprastais, kad ir diplomatiniais žingsniais, aš manau, kad dėl to grėstų dar didesnėmis represijomis“, – sakė G. Landsbergis.

Antradienį Baltarusija pranešė, kad šalyje veikiančią Lietuvos ambasadą mažina iki minimumo. Baltarusijos užsienio reikalų ministerija šį sprendimą argumentuoja Lietuvos iniciatyvomis, kurios esą yra nedraugiškos ir skatina konfrontaciją.

Lietuva į šį Baltarusijos žingsnį atsakė sprendimu, kad iki šių metų liepos 12 dienos vidurnakčio Baltarusijos ambasados Lietuvoje diplomatinis personalas turi būti sumažintas iki vieno darbuotojo (konsulinėms funkcijoms vykdyti), administracinėms-techninėms funkcijoms vykdyti gali likti ne daugiau nei 3 ambasados darbuotojai.

Baltarusijos ambasados atstovei taip pat buvo pareikštas protestas dėl besitęsiančių žmogaus teisių ir laisvių pažeidinėjimų Baltarusijoje, represijų prieš pilietinę visuomenę ir nepriklausomą žiniasklaidą, taip pat pareikalauta nedelsiant paleisti visus politinius kalinius ir kitus neteisėtai sulaikytuosius bei nutraukti nelegalios migracijos srautus per Baltarusijos –Lietuvos sieną.

Šią savaitę Lietuvos užsienio reikalų ministerija akreditavo Baltarusijos demokratinę atstovybę Lietuvoje. Lietuvos URM teigimu, atstovybė akredituota, atsižvelgus į Baltarusijos opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos kreipimąsi. Šis sprendimas suteikė oficialų statusą Vilniuje veikiančiai S. Cichanouskajai ir jos komandai.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Tai kas pirmas pradejo.Norint mokyti kaimyna kaip gyventi gal reikejo pagalvoti kuo jis atsidekos.Bet tam reikia tureti patirimo ir proto ko musu uzsienio reikalu ministrui tikrai truksta.Tai ne is senelio paveldeti Konservatoriu partija bet ir tureti ateities vizija.Vien tik jo susidejimas su Laisves partija ir LGBT dau ka apie jo konservatoriskas paziuras pasako.Nesuprantu ar jau nera KONSERVATORIU PARTIJOJE nariu sutikromis konservatoriskomis paziuromis. JEI ir taip toliau bus tai anukas jus toli nuves.

Kol puola Batka-tuo tarpu

Kol puola Batka-tuo tarpu portretas
Seimas paskutinę sesijos iš valstybės įmonės "Klaipėdos valstybinis jūros uostas" tyliai be diskusijų padarė UAB -ą. Prasidės valstybinio turto plėšymas pagal Ukrainietišką schemą. Bus įvesta valdyba, įmonė bus išparduodama gabalais. Visa žiniasklaida tyli.

ALGIS

ALGIS portretas
Visų pirma , tai jūs KIŠATĖS Į SVETIMOS SUVERENIOS VALSTYBĖS REIKALUS IR DABAR NEIEŠKOKIT DURNIŲ .
VISI KOMENTARAI 55

Galerijos

Daugiau straipsnių