Quantcast

Frakciją „Vardan Lietuvos“ neramina galimas reabilitacijos centrų ir bažnyčios privatizavimas

  • Teksto dydis:

Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“ antradienį oficialiu raštu kreipėsi į Ministrę Pirmininkę Ingridą Šimonytę ir vidaus reikalų ministrę Agnę Bilotaitę, kurių prašo atsakyti, ar Lietuvoje veikiančius reabilitacijos centrus, kuriuose šiuo metu gydomi esami ir buvę mūsų šalies vidaus tarnybos sistemos pareigūnai, taip pat Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčią Vilniuje, neketinama privatizuoti.

„Galimas pareigūnų reabilitacijos įstaigų ir šios bažnyčios, kuri labai vertinama pareigūnų bendruomenėje, privatizavimas mums kelia nerimą. Todėl frakcijos vardu prašome premjerės ir vidaus reikalų ministrės patvirtinti arba paneigti kalbas dėl visų šių įstaigų galimo privatizavimo, atsakyti, kokie artimiausi planai dėl minėtos bažnyčios veiklos, taip pat dėl reabilitacijos įstaigų pertvarkos, ar planuojama didinti finansavimo apimtis pareigūnų reabilitacijai“, – teigia Seimo narys, Antikorupcijos komisijos pirmininkas Algirdas Stončaitis.

Frakcijos nuomone, pareigūnams reabilitacijos paslaugos yra reikalingos, siekiant jiems užtikrinti būtiną prevencinę medicininę ir psichologinę reabilitaciją, sveikatos grąžinamąjį gydymą, kitas svarbias paslaugas šioje srityje. Todėl Vyriausybės atstovų prašoma apsvarstyti galimybę skirti tam ir papildomų lėšų.

Rašte nurodoma, kad pareigūnai šiuo metu kaip civilinės saugos sistemos pajėgos skiriami gelbėjimo ir neatidėliotiniems darbams atlikti, ekstremaliosioms situacijoms likviduoti, šalinti padarinius jų židiniuose. Be to, šiandien jų darbas yra itin svarbus prie Lietuvos sienos, taip pat kasdien saugant visuomenę visoje šalyje.

Pažymima, kad be jokių papildomų investicijų į valstybei priklausančių reabilitacijos įstaigų infrastruktūrą, Lietuva turi visas galimybes minimaliais resursais užtikrinti, kad bent kas 4–5 metus visi vidaus sistemos pareigūnai turėtų galimybę gauti gydymo kursą reabilitacijos įstaigose.

Pasak A. Stončaičio, tai daryti yra būtina, nes pareigūnai didžiulę karjeros dalį dirba nuolatiniame strese ir patiria nemažą profesinę įtaką tiek savo psichologinei, tiek fizinei sveikatai.

„Šiuo metu tokiose reabilitacijos įstaigose pareigūnai sudaro tik apie 25 proc. visų reabilitacijos paslaugas gaunančių asmenų. Vien poilsio ir reabilitacijos centras „Pušynas“ yra pajėgus kasmet suteikti reabilitacijos kursą 3000 pareigūnų, tačiau pagal skiriamą vidaus reikalų ministerijos finansavimą, kasmet ten reabilitaciją gali gauti tik apie 250 pareigūnų. Dėl finansavimo trūkumo reabilitacijos įstaigos priverstos ieškoti komercinių ligonių, kad galėtų išsilaikyti, nes patiems pareigūnams susimokėti asmeninėmis lėšomis už tokias paslaugas yra nerealu“, – pažymi A. Stončaitis.

Šiuo metu buvusiems ir esamiems pareigūnams reabilitacijos paslaugos teikiamos Vidaus reikalų ministerijos (VRM) Medicinos centro Trakų filiale, Palangoje esančiame poilsio ir reabilitacijos centre „Pušynas“ ir Druskininkuose įsikūrusiame valstybės ir savivaldybių tarnautojų mokymo centre „Dainava“.

Parlamentaro A. Stončaičio teigimu, visos VRM pavaldume esančios įstaigos dirba rentabiliai, nors valstybė jų išlaikymui lėšų neskiria. Dėl finansavimo trūkumo, kaip teigia Seimo narys, kasmet tik iki 10 proc. pareigūnų gali pasinaudoti reabilitacijos įstaigų siūlomomis paslaugomis.

„Šiandien, pavyzdžiui, poilsio ir reabilitacijos centre „Pušynas“ reabilitacijos paslaugoms gauti kitiems metams pagal skiriamą VRM finansavimą užsirezervavo 228 pareigūnai, o net 155 pareigūnai, turintys jau dabar siuntimus reabilitacijai, ja galės pasinaudoti tik 2023 metais. Priėmus sprendimą pareigūną siųsti medicininei reabilitacijai, ji turėtų būti suteikiama kaip įmanoma greičiau, kitu atveju ši paslauga netenka prasmės. Ar pareigūnų tinkamas psichologinės ir fizinės sveikatos palaikymas išliks šios Vyriausybės prioritetu?“ – svarsto A. Stončaitis.

Rašte parlamentarai nurodo, kad taip pat būtina išsaugoti Vilniaus Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčią, kuri jau tapo socialinė erdvė visiems žmonėms, ieškantiems ramybės ir psichologinės pagalbos, o ypač – vieta, burianti pareigūnus ir jų šeimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių